Aktiva ETFer, så kallade aktivt förvaltade ETFer lanserades först i USA 2008 och erbjuder fördelar som tidigare inte varit tillgängliga för investerare. Men deras popularitet förblev begränsad till 2019 på grund av krav på portföljupplysning som gynnade fonder som det föredragna verktyget för aktiv förvaltning. Vad är aktiva ETFer?
Men ett tillkännagivande från Securities and Exchange Commission i november 2019 som tillåter nya typer av aktiva ETFer (kända som halvtransparenta ETF: er, otransparenta ETF: er eller Active Non-Transparent ”ANT ETF”) väckte förnyat intresse och har påskyndat tillväxten av aktiva ETFer sedan dess.
I den här artikeln belyser vi fördelarna och begränsningarna med aktivt förvaltade ETFer och fonder, följt av en diskussion om det utvecklande branschlandskapet. Vi förhandsgranskar sedan kommande innovationer till aktiva ETFer som kan störa status quo för aktiv förvaltning och jämna ut spelplanen mot passiva investeringar.
Vad är aktivt förvaltade ETFer?
Aktivt förvaltade ETFer är börshandlade fonder som investerar i värdepapper som aktier och obligationer som valts av fondens förvaltare snarare än passivt efter ett index eller en regelbaserad strategi. Ofta kallas aktivt förvaltade ETFer bara aktiva ETFer.
Precis som med aktivt förvaltade fonder är resultatet för en aktiv ETF beroende av investeringsvalet för förvaltaren vars mål är att överträffa ett marknadsriktmärke. Den lägre kostnaden för aktiva ETF: er ökar sannolikheten för att uppnå detta mål genom att minska investeringsavkastningen som krävs av fondförvaltaren.
Fördelar med aktiva ETFer mot värdepappersfonder
Det finns ett antal potentiella fördelar som erbjuds av aktiva ETFer i förhållande till aktivt förvaltade fonder. Fyra av de mest meningsfulla fördelarna inkluderar lägre kostnader, skatteeffektivitet, en förmåga att köpa och sälja under öppettider och ytterligare handelsflexibilitet.
Lägre kostnad och högre avkastningspotential
Aktiva ETFer kombinerar lägre kostnader med potential för högre avkastning än en aktivt förvaltad fond med en liknande investeringsprocess och portfölj på grund av inneboende kostnadsfördelar med börshandlade fonder.
Även om det i allmänhet är dyrare än passiva ETFer och indexfonder, leder eliminering av försäljningskostnader som kompenserar finansiella rådgivare och driftskostnader för stora avdelningsserviceavdelningar till att aktiva ETF: er kan prissättas mycket billigare än en aktivt förvaltad fondandel. Vidare erbjuder eliminering av handelskommissioner på ETFer för de flesta rabattmäklarföretag en betydande fördel att göra det själv (DIY -investerare).
Denna lägre kostnad hjälper fondförvaltare att förbättra avkastningen på investeringen till investerare som annars skulle gå förlorade för driftskostnader, mäklarprovisioner eller betalas till finansiella rådgivare.
Förbättrad skatteeffektivitet
Aktiva ETFer ger möjlighet till förbättrad skatteeffektivitet liknande passiva ETF: er, som drar nytta av attribut för börshandlade fonder som inte är tillgängliga i traditionella fonder. Eftersom investerare kan köpa och sälja ETF -aktier på en börs precis som aktier, behöver portföljförvaltare inte samla in kontanter när det finns tillräckligt med likviditet på marknaden för att fylla försäljningsorder. Vid stora order kan marknadsaktörer som kallas auktoriserade deltagare skapa eller lösa in ”skapande enheter” i utbyte mot en korg med värdepapper som innehas av ETFen. Denna in natura skapande och inlösen process undviker försäljning av värdepapper och därmed beskattning av realisationsvinster.
Köp och sälj när börsen är öppen
Investerare kan köpa och sälja aktier i aktiva ETFer under handelsdagen medan börsen är öppen, till skillnad från en aktivt förvaltad fond som i allmänhet prissätts endast en gång varje dag efter att marknaden stängts.
Även om en fördel med en fonds prissättning är en försäkran om att aktier kommer att handlas till fondens substansvärde (NAV), är en nackdel att investerare inte kommer att känna till NAV vid något tillfälle under handelsdagen och bara kommer att lära sig NAV efter stängning av marknaden.
Använd marginal eller sälj kort
Aktiva ETFer kan handlas utöver att bara köpa och sälja aktier direkt; Den börshandlade strukturen för ETF: er gör att aktierna kan säljas korta och möjliggör också användning av marginal vid köp av aktier, optioner som inte är tillgängliga för traditionella aktiva (eller passiva) fonder.
Aktiva ETF -begränsningar och motvind i branschen
Även om aktiva ETFer erbjuder många potentiella fördelar, bör investerare överväga strukturella begränsningar som kan leda till att en aktivt förvaltad fond eller annat investeringsmedel är att föredra framför aktiva ETFer.
Aktiekursavvikelse från substansvärde
På dagar då marknads- och handelsvolatilitet är högre än normalt, kan aktiva ETF: er uppleva en relativt stor spridning mellan fondens marknadspris och fondens substansvärde (NAV) som kallas rabatt eller premie.
En rabatt till NAV innebär att fonden handlas till ett lägre aktiekurs än värdet per aktie av ETF: s underliggande innehav. Om ETF handlas till en premie betyder det att aktiekursen är högre än det sammanlagda värdet av fondens innehav per aktie.
För att minimera frekvensen och storleken på ETF -aktier som handlas till en premie eller rabatt till NAV, spelar auktoriserade deltagare en värdefull roll när de gör affärer som är avsedda att föra tillbaka en ETF: s aktiekurs i linje med dess NAV.
Portföljtransparens
Förordningar som kräver daglig upplysning om portföljinnehav i aktiva ETF: er bevarade fondernas status som det föredragna instrumentet för aktiv förvaltning till och med 2019. Till skillnad från passiva investeringar i ETF: er och investeringsfonder där portföljens transparens i sig speglar innehavet av index som spåras, aktivt förvaltat ömsesidigt fonder får lov att avslöja innehav mycket mindre ofta för att skydda fondförvaltarens intellektuella kapital och mildra skrupelfri handelsaktivitet.
Fram till 2019 behandlade Securities and Exchange Commission (SEC) aktivt förvaltade ETFer precis som passiva ETF: er, vilket begränsade aktiv ETF -produktutveckling till strategier som minst påverkas av dagliga krav på transparens. Ett efterlängtat tillkännagivande från Securities and Exchange Commission (SEC) i november 2019 om godkännande av nya typer av aktiva ETF: er, så kallade halvtransparenta ETF: er eller icke-transparenta ETF: er, gör emellertid snabbt spelreglerna som vi diskuterar nedan.
Investera i internationella aktier och sektorer med låg likviditet
Även om ytterligare reglerande lättnader från SEC för halvtransparenta och otransparenta ETF: er i framtiden kan lindra problemet, kan befintliga portföljupplysningskrav och ansträngningar för att minimera avvikelse från en ETF: s aktiekurs från dess NAV begränsa aktiva ETF från investeringar i internationella aktier som handlas på en utländsk valuta och skapar utmaningar att investera i vissa områden som småbolagsaktier.
Till exempel resulterar en aktie som handlas på en utländsk valuta i en annan tidszon i tider då den marknad där den aktiva ETF: n är noterad är öppen men den marknad som den underliggande aktien är noterad på är stängd.
Likheter och skillnader: Aktiva ETF: er mot värdepappersfonder vs passiva ETF: er
Aktiva ETFer kombinerar de potentiella fördelarna med aktiv förvaltning som traditionellt erbjuds genom fonder med de lägre kostnaderna och skatteeffektiviteten för ETF: er, populär de senaste åren främst genom passiva ETF: er. Denna tabell ger en jämförelse av produktattribut för aktiva ETFer mot aktiva fonder och passiva ETF: er.
Attribut
Aktiva ETFer
Aktiva Fonder
Passiva ETFer
Försöker att överträffa marknaden eller dess riktmärke
Ja
Ja
Nej
Förlitar sig på det aktiva urvalet av en fondförvaltare
De tidiga åren av aktiva ETF: er (2008-2019): fastnade i skuggan när passiva ETFer blomstrade
I mer än tio år efter lanseringen av de första aktivt förvaltade ETF: erna under 2008 var tillgångstillväxten i aktiva ETF: er fortsatt dämpad. Detta berodde främst på lagkrav att portföljinnehav ska offentliggöras dagligen, till skillnad från aktivt förvaltade fonder som SEC tillåter endast att offentliggöra innehav månadsvis eller kvartalsvis.
Även om daglig insyn i portföljinnehav inte är en viktig fråga för en indexspårnings -ETF, kan detta avslöjande vara en nackdel för aktiva förvaltare och potentiellt skadligt för fondens resultat.
En anledning till att aktiva förvaltare är oroliga för att dagligen avslöja sina portföljinnehav är möjligheterna att handla framåt. Framkörning innebär att man köper eller säljer en aktie baserad på kunskap om en portföljförvaltares pågående investeringsaktivitet som resulterar i potentiella vinster för tradern istället för investerare i den aktivt förvaltade fonden eller ETF: n.
En annan oro bland aktiva förvaltare när det gäller daglig portfölj som är öppenhet är möjligheten för den aktiva fonden att enkelt replikeras av konkurrenter eller investerare. En portföljförvaltare sammanfattade hur han tycker om att förvalta en aktivt förvaltad fond med realtidsupplysning av portföljinnehav genom att säga: ”Jag gillar inte att stå naken på Times Square.”
För att bekämpa dessa farhågor började branschintressenter som Precidian Investments begära av SEC om regleringshinder för att sätta aktiva ETF: er på en jämnare spelplan med aktivt förvaltade fonder. Under denna tid lanserade en handfull kapitalförvaltare aktiva ETF: er som främst investerade i räntebärande värdepapper där frågan om framtid och portföljreplikering var begränsad.
Den mest framgångsrika aktiva ETF som lanserades under denna period baserat på förvaltade tillgångar i slutet av 2019 var PIMCO Enhanced Short Maturity Active Exchange-Traded Fund (kortnamn: MINT) som lanserades i november 2009. Fem av de tio största aktiva ETF: erna vid slutet av 2019 var i kategorin ultrakorta obligationer, med tre andra också i obligationsutrymmet. Ingen av de tio bästa investerar i en kärninhemsk eller internationell aktieklass.
En introduktion av Non-Transparent ETFs (ANT ETFs) och Semi-Transparent ETFs
Den 14 november 2019 offentliggjorde SEC offentligt sin avsikt att godkänna nya och innovativa ETF-strukturer som gör det möjligt för aktivt förvaltade ETF: er att inte publicera sina innehav varje dag. Dessa nya typer av ETF kallas vanligen som halvtransparenta ETF: er eller icke-transparenta ETF: er (även förkortade som ANT ETF: er).
Detta tillkännagivande välkomnades av många av de största kapitalförvaltarna och börserna i USA som hade lagt fram många förslag för SEC under flera år för att söka lättnad för att lansera aktivt förvaltade ETF: er som bevarar hörnstenen i aktivt förvaltade fonder – försenat avslöjande av portfölj innehav.
Även om det finns mekaniska skillnader mellan de nya aktiva ETF -strukturerna som godkänts av SEC, inkluderar gemensamma funktioner förmågan för fondförvaltare att fördröja fullständig portföljupplysning med minst 30 dagar efter slutet av varje månad. Dessutom kräver varje struktur förbättrad styrelseövervakning avsedd att säkerställa marknadspriser för ETF -handel i linje med det underliggande portföljens substansvärde.
Ett ytterligare villkor för SEC: s godkännande av halvtransparenta och ANT-ETF: er begränsar potentiella investeringar till värdepapper som handlas på en börs med samma öppettider som ETF: n själv. Detta är avsett att minska risken för att en ETF: s aktiekurs avviker avsevärt från dess NAV i situationer där ett värdepapper som handlas på en utländsk valuta stängs medan de amerikanska marknaderna förblir öppna och utsatta för kursfluktuationer. Även om detta villkor kan ses över av SEC i framtiden, kommer aktivt förvaltade ETF: er som söker utländsk exponering att begränsas till investeringar i amerikanska depåbevis (ADR). Investerare kan förvänta sig att se många nya halvtransparenta ETF: er och ANT ETF: er lanserade 2020, särskilt bland traditionella förvaltare av aktivt förvaltade fonder. Det återstår att se om de flesta av dessa nya aktiva ETF: er kommer att replikera befintliga aktivt förvaltade fonder eller driva nya investeringsstrategier.
Kapitalförvaltare kommer också att väga fördelarna med att helt och hållet konvertera aktivt förvaltade fonder till en aktiv ETF, en åtgärd som kräver noggrann övervägande och godkännande av flera intressenter.
Medan tillgångstillväxten i aktivt förvaltade ETF: er var begränsad genom 2019 främst på grund av regleringsbegränsningar och investerares aptit för passiv investering, kan 2020 -talet representera en gyllene era för aktiva ETF: er och deras emittenter.
Traditionella aktiva förvaltare som konverterar fonder eller utökar sitt sortiment till att inkludera lägre kostnader och mer skatteeffektiva aktiva ETF: er kommer att avlägsna ett stort hinder som hjälpte till att luta flöden mot indexfonder och passiva ETF: er de senaste åren.
Framgången för aktiv förvaltning är fortfarande beroende av en fondförvaltares förmåga att överträffa sitt riktmärke. Aktiva ETF: er hjälper emittenter att förbättra sina odds genom minskade kostnader som sänker investeringsavkastningen som krävs för att en fondförvaltare ska uppnå detta mål.
On January 20, 2025, bitcoin (BTC) reached a new all-time high, surpassing $109,000, and this milestone coincided with Donald Trump’s inauguration for his second term as U.S. President.
Historical trends show that BTC has performed exceptionally well in the 12 months following the past three U.S. elections. If history repeats, this could signal another bullish phase. With Trump’s pro-BTC stance and a U.S. Congress aligned on favorable digital regulation, the outlook for the coming months appears highly promising.
Source: Hashdex Research with data from Messari (from November 6, 2012 to January 19, 2025).
MARKET HIGHLIGHTS | Jan 13 2025 – Jan 19 2025
Bitcoin-backed loans enabled on Coinbase’s L2
• Now customers can borrow USDC in the new base’s lending protocol by using bitcoin as collateral.
• This underscores the importance of onchain innovations as the pillar for future adoption of blockchain technology, in this case enhancing personal finance to be more decentralized and intuitive in a permissionless etho..
• As Donald Trump’s inauguration approaches, several asset managers have filed applications for new crypto ETF products, including those focused on assets like LTC and XRP.
• This reflects optimism for 2025’s crypto regulations and their potential to transform the regulated products landscape.
Trump to make crypto top priority in US agenda
• U.S. President-elect Donald Trump allegedly plans to issue an executive order making crypto a national policy priority and establishing an advisory council.
• The announcement signals that crypto has gained political importance. Even if not all promises are met, crypto has already crossed the chasm.
MARKET METRICS
The Nasdaq Crypto Index™
This week saw a significant rise in digital assets as the market awaits Trump’s inauguration, with the NCI™ (+15.3%) outperforming all traditional asset classes. The NCI™ (+13.2%) also outperformed BTC (+12.1%), highlighting the value of diversification in a volatile market. The performance was positively impacted by SOL’s strong 46.3% gain, while ETH’s underwhelming 3.0% growth had a dampening effect.
Source: Hashdex Research with data from CF Benchmarks and Bloomberg (from December 31, 2024 to January 19, 2025).
It was a strong week for the NCI™ , with SOL leading the pack (among others, like XRP and LINK), surging 46.3%, while BTC (12.1%) and ETH (3.0%) lagged behind. This price action seems driven by excitement around Trump’s inauguration and the crypto-friendly environment his promises suggest.
Source: Hashdex Research with data from Messari (from January 12, 2025 to January 19, 2025).
Indices tracked by Hashdex
Source: Hashdex Research with data from CF Benchmarks and Vinter (from January 19, 2024 to January 19, 2025).
AXA Investment Managers (AXA IM) kommer att anta en ”Sustainability Impact”-märkning för AXA People & Planet Equity-fonden, och två ”Sustainabiltity Imrover”-etiketter för AXA UK Sustainable Equity och AXA Global Sustainable Managed-fonderna, under FCA:s UK Sustainability Disclosure Requirements (SDR) system.
AXA IM ansluter sig till ett antal företag för att anta en ”Sustainability Impact”-märkning och är en av de första investeringsförvaltarna att meddela att de har antagit ”Sustainability Imrover”-märkningen för två av sina fonder.
Fonderna AXA UK Sustainable Equity och AXA Global Sustainable Managed kommer att fortsätta att sträva efter både finansiella och hållbarhetsmål, med syfte att stödja övergången till en koldioxidfri ekonomi till 2025.
AXA People & Planet-fonden kommer att anta märkningen ”Sustainability Impact” och kommer att fortsätta att försöka skapa positiva miljömässiga och samhälleliga effekter inom tre teman, (i) övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp, (ii) skydda biologisk mångfald och (iii) stödja sociala framsteg för alla.
Jane Wadia, Head of Sustainability, Core Products & Clients på AXA IM sa: ”Vi är glada över att vara en tidig användare av FCA:s SDR-märkningssystem genom att implementera etiketter för dessa tre fonder. Detta understryker styrkan i vår hållbara investeringsstrategi och AXA IM:s engagemang för att stödja övergången till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp.
”Impactinvesteringar är en växande kategori inom det ansvarsfulla investeringslandskapet, och vi betraktar börsnoterade aktier som en tillgångsklass som ger ett överflöd av potentiella investeringsmöjligheter för investerare som vill generera ekonomisk avkastning och positiva verkliga resultat på global skala. Märket kommer att tjäna till att särskilja våra hållbara produkter inom vårt brittiska fondsortiment och därigenom förenkla uppdraget för kunder som söker hållbara investeringsmöjligheter.”
AXA IM har som mål att följa övergången till en mer hållbar framtid genom att behålla sin avancerade position inom ansvarsfulla investeringar och fortsätta att utveckla ett distinkt branschledande kapitalförvaltningserbjudande.
HSBC Developed World Sustainable Equity UCITSETF USD (Dist) (HSDD ETF) med ISIN IE000ZGT8JM8, försöker följa FTSE Developed ESG Low Carbon Select-index. FTSE Developed ESG Low Carbon Select-index spårar stora och medelstora värdepapper från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att minska koldioxidutsläppen och fossilbränsleförbrukningen med 50 procent vardera och att förbättra ESG-betyget (environmental, social and governance) med 20 procent, jämfört med dess moderindex (FTSE Developed index). Undantagna sektorer och företag: vapen, termiskt kol, tobak, kärnkraft, bristande efterlevnad av FNs Global Compact.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. HSBC Developed World Sustainable Equity UCITSETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer FTSE Developed ESG Low Carbon Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Minst årligen).
HSBC Developed World Sustainable Equity UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 39 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för FTSE Developed ESG Low Carbon Select Index (indexet). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet. Fonden är kvalificerad enligt artikel 8 i SFDR.
Investeringspolicy
Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och exponeringen av fossila bränslereserver samt en förbättring av FTSE Russells ESG-betyg. Indexet strävar efter att uppnå en minskning av koldioxidutsläppen och exponeringen av fossila bränslereserver; och en förbättring av FTSE Russells ESG-betyg jämfört med moderindex. Det utesluter aktier i företag med exponering för: tobak, termisk kolutvinning, elproduktion, hasardspel, vuxenunderhållning och kontroversiella vapen.
Indexet tillämpar även bland annat United Nations Global Compacts uteslutningskriterier. Fonden kommer att förvaltas passivt och kommer att sträva efter att investera i bolagens aktier i generellt sett samma proportion som i indexet. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enda emittent under exceptionella marknadsförhållanden. Fonden kan investera upp till 10 % i fonder och upp till 10 % i totalavkastningsswappar och contracts for difference.