Uranprisuppgången eller det uranprisrally vi ser just nu har har mystifierat råvarumarknaden med tanke på krafterna från såväl geopolitiska som ekonomiska krafter. Från och med nu kan råvaran fortsätta att se uppåt mot 2024. Det är särskilt så om en mer utbredd acceptans av kärnkraft äger rum.
Efterfrågan från Kina kommer att fortsätta att hjälpa till att pressa sådana priser högre, särskilt efter landets senaste partnerskap med uranproducenten Cameco. Företaget tecknade ett leveransavtal med Kina eftersom landet ser till att bygga ut sin kärnkraftsinfrastruktur i ett försök att nå sitt aggressiva mål att minska utsläppen.
”Kina räknar med att kärnkraften kommer att spela en viktig roll i sitt åtagande att uppnå nettonollutsläpp. CNNC är en stor och växande del av det arbetet, säger Camecos vd och koncernchef Tim Gitzel. ”Cameco är mycket nöjda med att fortsätta öka vårt bidrag för att uppnå Kinas viktiga klimatmål.”
Cameco har själv upplevt uppsidan av årets uranprisrally. Bolagets aktie har ökat med 100 procent i år. Och med tanke på kärnkraftens tillväxtpotential kan mer uppsida komma framöver.
Tyskland stängs inte av uranprisrally
Alla länder är dock inte helt med på utsikterna till kärnkraft. Tyskland, till exempel, upplever nedläggningar av kärnkraftverk. Men bara det har inte kvävt detta uranprisrally. Och det förvirrar marknadsexperter i vissa fall.
”Metallen i hjärtat av nollkolreaktorer och nollcivilisationsstridsspetsar har hittills i år slagit alla medlemmar i Bloomberg Commodity Index, utom apelsinjuice, stigit med 68%”, skrev Liam Denning i Bloomberg. ”Att burkar med de sjunkande utsikterna för en amerikansk kärnkraftsrenässans, precis fick ytterligare ett slag av kollapsen av det ledande lilla modulära reaktorprojektet som utvecklades av NuScale Power Corp. Tillsammans med de bakslag som kärnkraften har drabbats av i Europa, särskilt Tysklands massa avstängning verkar det förbryllande att uranpriserna har hoppat från cirka 30 dollar per pund sommaren 2021 till mer än 80 dollar idag, det högsta sedan 2008.”
Investerare som är ombord med urans tillväxtpotential bör överväga Sprott Uranium Miners ETF (U3O8). Fonden erbjuder ett bekvämt sätt att få uranexponering. Och det är inte bara i själva metallen, utan genom gruvarbetare som en bakdörrslek. För exponering för uranbrytning, överväg U3O7. Denna ETF följer North Shore Global Uranium Mining Index och investerar i globala företag som bryter, utvecklar och producerar uran såväl som de företag som innehar fysiskt uran eller uran royalty. Utvalda företag ägnar minst 50 % av tillgångarna till affärsverksamhet kopplad till uran.
Dessutom stödjer olika innehav i olika länder diversifieringen av fonden ytterligare. Majoriteten av fonden allokeras till Kanada, men den inkluderar andra länder, såsom Kazakstan, Australien och USA.
Handla NUKL ETF
VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Handla U3O8 ETF
HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Handla URNU ETF
Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Pingback: Uranprisrally fortsätter att mystifiera råvarumarknaden | Aktiegruvan