Uranmarknaden har sett en betydande ökning i augusti. Den noterade sin sjätte vecka med uppgångar i rad, och nådde höjder som inte skådats sedan april 2022. De robusta uppgångarna drevs av en positiv efterfrågeprognos och kvardröjande oro för utbudet mitt i riskerna för sanktioner som påverkar Rysslands kärnbränsleförsörjning.
Detta utgör en lovande möjlighet för investerare att utnyttja haussearten på uranmarknaden. Faktum är att alla börshandlade fonder, HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc, Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) och VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) som riktar sig till sektorn har överträffat denna månad.
Efterfrågan/utbudsdynamik
Ett fartyg lastat med uran stoppades i St. Petersburg på grund av otillräckligt försäkringsskydd, vilket förstärkte farhågorna kring potentiella handelsstörningar. Detta understryker begränsningarna för lokala produktionsvägar på uranmarknaden, med Kreml-kontrollerade Rosatom Corp. den primära leverantören av bränsle till kärnkraftverk runt om i världen, och för närvarande tillgodoser ungefär 50 % av det globala behovet av anrikat uran. Dessutom har den senaste militärkuppen i Niger, Västafrika, också hotat utbudet eftersom landet är rikt på uran.
Å andra sidan säkerställer Kinas pågående megakraftverksprojekt en konsekvent efterfrågebana. En liknande trend är uppenbar i västerländska länder när de aggressivt strävar efter att återupprätta sin inhemska uranbearbetningsinfrastruktur. Till exempel har Frankrikes kärnsäkerhetsmyndighet förlängt drifttiden för sina äldre reaktorer, vilket understryker landets fortsatta beroende av denna omtvistade energikälla.
Vidare är det värt att nämna att EU-kommissionen erkänner kärnenergins potentiella roll i övergången till en klimatneutral framtid. Detta är dock beroende av stränga säkerhets- och miljöprotokoll, särskilt när det gäller avfallshantering, i linje med de europeiska gröna avtalens principer.
Sammantaget driver det växande innehavet av kärnenergi efterfrågan och utlöser en återuppsving i urangruvorna. Ett stort antal länder över hela världen planerar att vända tillbaka på kärnreaktorer inför en växande energikris. Enligt en rapport från CNBC finns det 486 kärnreaktorer antingen planerade, föreslagna eller under uppbyggnad i juli, vilket uppgår till 65,9 miljarder watt elektrisk kapacitet – den högsta mängden elektrisk kapacitet under uppbyggnad som industrin har sett sedan 2015.
Handla NUKL ETF
VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF A (NUKL ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Handla U3O8 ETF
HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Handla URNU ETF
Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.