Förvaltningsbolaget Sprott, tillsammans med Hanetf, har nyligen lanserat en ETF som fokuserar på uran och kärnkraft samt råvarans roll i energiomställningsprocessen. ”Energiomställningen är en oåterkallelig process, men den tekniska utvecklingen tillåter inte – åtminstone för närvarande och förmodligen under några år till – att enbart förlita sig på förnybara källor. Av denna anledning tittar vi som investerare också med intresse på andra segment som kan dra nytta av den stora förändring som pågår.” Detta tror John Ciampaglia, VD för Sprott Am som nyligen lanserade Sprott Uranium Miners Ucits ETF tillsammans med HANetf. Den börshandlade fonden har en årlig förvaltningskostnad på 0,85 %.
Varför uran?
”Den globala efterfrågan på el fortsätter att växa och behovet av effektiv, lågförorenande och hållbar produktion ökar också. I detta sammanhang är urangruvarbetare underrepresenterade i energiindex och detta öppnar upp för viktiga omvärderingsmöjligheter. Också för att utvinningen av denna råvara i flera år har varit lägre än efterfrågan på kärnreaktorer och detta har skapat ett tomrum som kommer att behöva fyllas.”
Uran används som bränsle i kärnkraftverk och som huvuddetonerande element i kärnvapen. Vi talar om områden som är splittrade både på institutionell och allmän opinionsnivå, med utgångspunkt från riktigheten av att beakta kärnkraft i energiomställningen.
”Kärnkraft är inte förnybart, men utan tvekan renare och effektivare än andra traditionella energikällor och det skapar förutsättningar för en tillväxt i efterfrågan under de kommande åren. Vikten av förnybar energi är avsedd att växa i energimixen, men – åtminstone för nu och i ett medellångt perspektiv – kvarstår lagringsgränser. Eftersom det är omöjligt att planera bidraget från sol och vind återstår bara att förlita sig på andra källor och föredra de som har minst påverkan på miljön”.
Vilka är de underliggande tillgångarna i denna ETF? ”Den passiva fonden är 15 % exponerad för uran som råvara och resten för företag som gör affärer med denna råvara, inklusive gruvarbetare och transformatorer. Huvudinnehaven är Cameco Corporation, Nac Kazatomprom och Sprott Physical Uranium Trust, som tillsammans är värda över 43 % av den totala portföljen”.
Detta är utan tvekan en marknadsnisch. Så är vi i närvaro av en ETF lämplig speciellt för institutionella investerare?
”Tveklöst är efterfrågan starkare för denna kategori av investerare, men det råder ingen brist på detaljhandelsabonnenter, som genom detta instrument kan ta en position på ett marknadssegment med hög potential, men också potentiellt volatilt. Diversifieringen av de underliggande tillgångarna och den geografiska exponeringen (kanadensiska värdepapper är värda drygt hälften av portföljen, med Australien, Kazahkstan och USA över 10 % vardera, red.) (total årlig kostnad på 0,85 %) gör att vi kan minska risker”.
Handla U3O8 ETF
HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.