Följ oss

Nyheter

Ungern och Nigeria tas bort från tillväxtmarknadsindex

Publicerad

den

Att Nigeria tas bort från tillväxtmarknadsindex, GBI-EM Index Series, är att betrakta som en förlust för landet, men det innebär sannolikt också högre kostnader

Nigeria tas bort från det obligationsindex som JP Morgan satt upp för tillväxtmarknader och det kommer bli ännu svårare att handla med det afrikanska landets obligationer. Att Nigeria tas bort från tillväxtmarknadsindex, GBI-EM Index Series, är att betrakta som en förlust för landet, men det innebär sannolikt också högre kostnader för obligationslånen eftersom mycket kapital påverkas då en mängd fonder med mer än 200 miljarder dollar följer JP Morgans obligationsindex. Det är således sannolikt att flera fonder kommer att välja att sälja av, alternativt att upphöra med att köpa obligationer utgivna av landet Nigeria när Ungern och Nigeria tas bort från tillväxtmarknadsindex.

JP Morgan har valt att ta bort Nigeria från sitt tillväxtmarknadsindex eftersom landet valt att införa begränsningar i valutatransaktionerna, något som kan skapa en oro för brist på likviditet.

Har ingått in indexet sedan oktober 2012

Nigeria har ingått i GBI-EM Index Series sedan oktober 2012, strax efter det att Nigeria, Afrikas största ekonomi, tog bort kravet på en bindningstid om ett år för investeringar i statsobligationer. I januari 2015 satte sedan Nigeria på bevakningslistan eftersom en rad administrativa åtgärder började görde det svårt för utländska investerare att handla med landets obligationer. I juni 2015 förnyades denna bevakning på grund av behovet av att övervaka öppenheten och likviditeten hos Nigerias kapitalmarknad.

Nigeria utmaningar är inte förvånande med tanke på rörelsen i oljepriset. Olja utgör cirka 90 procent av Nigerias export och svarar för två tredjedelar av regeringens inkomster. Nigeria har infört restriktioner för utländsk valuta för att hejda nedgången av valutan inom denna miljö.

Tillämpat fokus på fundamenta användes aldrig för Nigeria

Under våren 2010 lanserades WisdomTree Emerging Markets Local Debt Fund (ELD) som ett alternativ för den som ville investera i obligationer utgivna av emerging markets. ELDs placeringsfolisofi skiljer mot den traditionella metoden med ett kapitalviktat index som vanligen används för Emerging Markets Debt, som placerar den största vikten i skuldmarknaderna med den största emissionen.

Istället fokuserar ELD på en strategi för finanspolitisk hållbarhet och indikatorer för extern sårbarhet i syfte att övervaka risker. Även politisk risk och ekonomisk solvens beaktas noga. Processen allokerar denna börshandlade fonds kapital enligt tre nivåer där det enskilda landets exponeringar inom respektive grupp är lika viktade. Denna ETFs porfölj rebalanseras kvartalsvis. Val av valuta och definition av universum omprövas vid schemalagda intervall minst en gång årligen. Resultaten? Oroliga länder som Nigeria uppfyller ofta inte de krav som ställs av denna ETF.

ELD, nya vikter per den 31 augusti 2015

I tabellen nedan jämförs ELDs målvikter, post rebalanseringen i augusti 2015, med dem för JP Morgan GBI-EM Global Diversified Index och GBI-EM JP Morgan CORE Index, två av de mer allmänt följt index inom JP Morgans GBI-EM-serien.

ELD kontra Två GBI-EM Index

ELD

Förändringar

Nigeria och Ungern är exkluderade från ELD. JP Morgan beslutade som nämnt ovan att utesluta Nigeria från sitt tillväxtmarknadsindex, men detta land har aldrig uppfyllt de hårdare krav som WisdomTrees förvaltare ställt upp.

Per den 31 augusti 2015 ingick även Ungern i JP Morgan Index som en framstående, noninvestment kvalitetsemittent. ELDs urvalsprocess ledde emellertid till att både Ungern och Nigeria exkluderades från ELD i ett syfte att hantera riskerna i denna ETFs portfölj.

Bland övriga notabla förändringar i den rebalansering som skedde i ELD i augusti 2015 kan nämnas att Malaysia nedgraderades från en top-tier till en mellan-tier exponering, vilket motsvarar en minskning av kapitalvikten med 3,10 procent. Denna ändring gjordes på grund av en försämring av Malaysias bytesbalans och valutareserv, kopplat till en begränsad tilltro till en kort siktig omsvängning i trenden.

Bland de innehav hos ELD som inte ingår i JP Morgans index kan nämnas Sydkorea. Det är anmärkningsvärt att Sydkorea har en mellan-tier exponering hos ELD, men har ingen representation inom de index som finns hos JP Morgan. På samma sätt har Kina och Indien tier-three exponering hos ELD, men de saknas helt i JP Morgan Index. Detta är en viktig punkt i ELDs aktiva process att inte vara bunden till de åtgärder som vidtagits av andra index.

Kontinuerlig Riskövervakning

Att ELD har lyckats undvika Nigerias problem visar på fördelarna med en effektiv styrning och ett strukturerat och aktivt förhållningssätt till emerging markets. Portföljhanteringsprocessen kan emellertid aldrig vila. Förvaltarna måste ständigt utvärdera de exponeringar som denna börshandlade fond har mot enskilda länder, se om de uppfyller kraven på tillväxt- och inflationsindikatorer, skuld kapacitet, kortsiktiga likviditetsfaktorer och marknadsbaserade indikatorer. Kort sagt ELD följer inte vikter, denna ETF arbetar med en strukturerad process för att söka hantera risker.

Tillväxtmarknader världen över har på senare tid haft svårt att visa en positiv avkastning, något som framförallt beror på den styrka som vi sett hos den amerikanska dollarn. För de contrarians som tror den amerikanska dollarn rally gjort sitt och söker efter ett relativt högavkastande tillgångsslag, är ELDs grundläggande strategi värda att beakta.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Robeco lanserar aktivt förvaltad ETF på Xetra

Publicerad

den

Robeco 3D EM Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

Robeco 3D EM Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITS ETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.

WisdomTree Brent Crude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive Brent Crude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för Brent Crude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.

NamnISIN
Ticker
AvgiftUtdelnings-
policy
Robeco 3D EM Equity UCITS ETF – AccIE0002Z12PN9
REM3 (EUR)
0,30%Ackumulerande
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITS ETF – USD AccIE00BZ0XVG69
WTIG (EUR)
0,39%Ackumulerande
WisdomTree Brent Crude Oil 3x Daily Leveraged ETCIE00BMTM6D55
NGXA (EUR)
0,99%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

VanEcks utdelnings-ETF fördubblas, når två miljarder euro på sex månader

Publicerad

den

Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.

Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.

”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.

Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.

”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.

Strikta urvalskriterier

Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.

Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.

Handla VDIV ETF

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (VDIV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

  • Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
  • Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
ETFVanEck Morningstar Developed Markets Dividend
Leaders UCITS ETF
IndexnamnMorningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index
ISINNL0011683594
WKNA2JAHJ
Ticker XetraVDIV
Ticker LSE USD / GBPTDIV / TDGB
Ticker SIXTDIV
Ticker Borsa ItalianaTDIV
Förvaltare:VanEck Asset Management B.V.
HemvistNederländerna
BasvalutaEUR
IndexleverantörMorningstar
OmbalanseringHalvårsvis
ReplikeringsmetodFysisk replikering
Lanseringsdatum23 May 2016
Total expense ratio (TER)0.38% p.a.
UtdelningspolicyUtdelande (kvartalsvis)

Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.

Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.

Fortsätt läsa

Nyheter

WENE ETF investerar i energiföretag från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 90 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Varför WENE?

Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader inom energisektorn Global Industry Classification Standard (GICS).

Designad för investerare som vill ha exponering mot World Energy Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.

Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.

Handla WENE ETF

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURWENE
Euronext AmsterdamUSDWENE
SIX Swiss ExchangeUSDWENE

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SHELSHELL PLCEnergi10,87GB00BP6MXD84GBP
TTETOTALENERGIESEnergi7,68FR0000120271EUR
COPCONOCOPHILLIPSEnergi6,86US20825C1045USD
ENBENBRIDGE INCEnergi4,79CA29250N1050CAD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergi4,76US30231G1022USD
SLBSCHLUMBERGER NVEnergi4,40AN8068571086USD
PSXPHILLIPSEnergi4,17US7185461040USD
OKEONEOK INCEnergi3,81US6826801036USD
VLOVALERO ENERGY CORPEnergi3,80US91913Y1001USD
LNGCHENIERE ENERGY INCEnergi3,72US16411R2085USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära