Nyheter

Underinvesterar oljeindustrin just nu?

Publicerad

den

Det sägs att botemedel mot låga oljepriser är låga oljepriser. Tanken är att när priserna faller minskar investeringarna, vilket i sin tur minskar produktionen och ökar priserna. Det ordstävet har inte hållits för sant just än. Oljepriset ligger för närvarande på 72 procent från toppen i juni 2014. investeringar i oljepriser med högre kostnad håller på att förvaras, men utbudet förblir envis högt och håller priserna låga för närvarande. Hur gör då oljeföretagen? Underinvesterar oljeindustrin just nu?

Oljeföretagen gör vad de kan för att klara av en ny lågoljeprismiljö, särskilt när det gäller att minska investeringsutgifterna. Uppskattningarna varierar, men enligt finans- och oljejournalen Oil and Gas har för närvarande projekt om200 miljarder dollar redan lagts på is på grund av låga oljepriser. Financial Times (FT) i London rapporterar att över hela industrin har cirka 400 miljarder dollar i förväntade investeringar avbrutits eller försenats. Det här är en chockerande siffra med tanke på att det inte var så länge sedan marknaden förväntade sig att företagens kapitalutgifter (CapEx) skulle fortsätta att växa. Nu är det snarast så att vi ställer oss frågan underinvesterar oljeindustrin?

Energisektorns underinvesteringar

När företag aggressivt skär ned sina investeringsbudgetar börjar analytiker och investerare fråga om scenen inte ställs in för nästa oljetillförselstorka. Investeringsutgifter behövs idag för att ha olja imorgon. Trots ett överutbud är förväntningarna är att efterfrågan kommer att överträffa utbudet under de kommande tio åren. BP publicerade exempelvis sin Energy Outlook till 2035 i februari 2016, där de uppskattar att den totala oljeproduktionen kommer att öka med 8,1 % till 2025. Under samma period tror BP oljekonsumtionen kommer att öka med 11,8 %, med den starkaste efterfrågan från industrin och transportsektorerna. Om dessa prognoser visar sig vara korrekta kommer marknaden någon gång till balans. Nyckeln är inte att överskugga till nackdelen under tiden och lägga grunden för nästa försörjningskris.

Nuvarande utgiftsmönster tyder på att det är exakt vad som kan hända med investeringarna i olje- och gassektorns investeringar för att bevara kassaflödet. Data från FactSet och Oil and Gas Journal (OGJ) rapporterar liknande siffror för kostnadsreduktioner. FactSets data är baserad på energibolag i S & P 500-indexet, medan Oil and Gas Journal är en undersökning av 71 oberoende prospekterings- och produktionsföretag (E & P) och tio stora integrerade aktörer.

Analytiker och investerare är lika oroliga

Analytiker och investerare är lika oroliga av den accelererande hastigheten på minskade investeringsutgifter. Tabellen nedan från FactSet visar att de förutspådde en minskning av energikapitalet med 27,7% för 2016 och endast en mild stabilisering år 2017 med mindre än en procents tillväxt. Mer om det är att prognosprognosen för 2017 baseras på ett genomsnittligt målpris på råolja 2017 på 53,41 dollar per fat, enligt FactSet uppskattningar.

The Oil and Gas Journal ger ytterligare insikt om framtida investeringsutgifter. De rapporterar liknande data till FactSet om övergripande CapEx-minskningar. The Oil and Gas Journal ger ytterligare insikt angående USA: s E & P-företag specifikt. Till exempel fann deras undersökning av 71 oberoende E & P-företag att utgiftsnedskärningarna var mer aggressiva än sektorn som helhet och minskade i genomsnitt med 48%. Undersökningen från The Oil and Gas Journal förutser att amerikanska E & P-företag skulle kunna minska CapEx med ytterligare 29% år. Orsaken till detta är att E & P-bolagen är närmare knutna till oljeprisets öde, medan integrerade aktörer är diversifierade och dra nytta av att sälja raffinerade produkter. OGJs undersökning av de 10 stora integrerade företag visar att deras budgetar i genomsnitt bör minska med 10% efter att ha minskat med 9% 2015 och 10 procent 2016. Det är väsentligt mindre än de rena uppströms E & P-operatörerna.

Tabellen nedan från Reuters visar att de flesta stora oljebolag kommer att minska utgifterna. Data från Royal Dutch Shell inkluderar investeringar från deras senaste köp av BG Group. Dessa prognoser kommer sannolikt att revideras lägre nu när fusionen är avslutad när Shell arbetar för att uppfylla sitt åtagande att minska utgifterna.

Sammanfattning

Oljeföretagen spelar det långa spelet att överleva i denna bransch, och oljeindustrins investeringar är flera miljarder dollarprojekt som kan ta flera år att slutföra. Investeringar måste göras idag för att få olja för imorgon. En miniminivå av investering behövs också helt enkelt för att hantera de naturliga nedgångshastigheterna i produktionen, vilket tenderar att vara i genomsnitt cirka sex procent per år. Om efterfrågan på råolja hämtar sig på något meningsfullt sätt under de kommande åren, kan vi konstatera att dagens investeringsbesparingar kommer att återkomma till att bita oss i plånboken vid bensinpumpen. Underinvesterar oljeindustrin?

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version