Samtidigt som finansindustrin arbetar för att klara av ny lagstiftning, lanserar den en mängd nya produkter, lär sig att uppfylla investerarnas skiftande prioriteringar och hanterar debatten om aktiv kontra passiv förvaltning. Samtidigt kommer affärsenheternas lönsamhet att ifrågasättas, och ibland kommer radikala åtgärder att vidtas i framtiden för ETF-marknaden.
Dessa trender befinner sig fortfarande i ett tidigt skede, men de kommer att påverka framtiden för ETF-marknaden. Dessutom kommer dessa effekter att märkas brett.
Förordningar leder till ytterligare konsolidering
Det är ingen hemlighet att regelverk som MiFID påverkar varje finansinstitut. Det dominerar uppmärksamhet och utgifter, och eventuellt avleder det kapital som skulle kunna investeras i tillväxtmöjligheter. Trycket på avgifter kommer att påskynda konsolideringen mellan olika aktörer, så marknaden kan förvänta sig fler fusioner och förvärv.
Vi har redan börjat se det förra året med Aberdeen och Standard Life, Janus och Henderson, och BNY Mellons blandning av sina tre största amerikanska kapitalförvaltningsgrupper. Dessa konsolideringsinsatser skapar väsentligt större tillgångsbassänger, men de främjar också crossregional expertis i fråga om Janus-Henderson för deras respektive specialiteter i USA och Storbritannien.
Var redo för mer av samma i år som företagens kostnader stiger, avgifterna sänks och vinstmarginalerna stramas åt.
ETF sektorn fortsätter sin snabba expansion
Investeringskulturen som höll tillbaka Storbritanniens och Europas ETF-marknader utvecklas. Under de kommande åren kommer fondförvaltare att fortsätta att anpassa sig till en ny marknad och lansera fler ETF-produkter.
I slutet av 2016 bestod den europeiska ETF-industrin av 1 550 börshandlade fonder från 48 leverantörer med tillgångar på 542 miljarder US-dollar, enligt uppgifter från analysföretaget ETFGI. Enligt de senaste uppgifterna från slutet av 2017 svarade den europeiska ETF-industrin 1 610 börshandlade fonder från 52 leverantörer med tillgångar på 762 miljarder US-dollar.
Att 50 nya produkter som lanserades 2017 kanske inte verkar orimliga, särskilt när de jämförs mot de 129 som lanserades på den mer mogna ETF-marknaden i USA under samma tidsperiod. Det är också en betydande ökning jämfört med de 18 ETF-lanserades i Europa 2015. Vidare måste komplexiteten hos dessa produkter betraktas som en nyckelvariabel när man bedömer utmaningen för investerarna. I dag ser det inte ut att finnas någon ände på de möjligheter som finns på ETF-marknaden.
Oron för riskerna med börshandlade fonder ökar
Efter en rekordlång börsuppgång har björnarna länge väntat på en börsnedgång för att testa resistensen hos passiva produkter under en period av volatilitet. I framtiden kommer de verkliga riskerna med ETF-strategier att bli allt tydligare.
Marknadsutsikterna för tillväxt är starka – institutioner som Credit Suisse förutspår en vinsttillväxt per aktie på 6-7% i S & P 500 under de närmaste två åren – du kan inte se dessa förutsägelser isolerat.
ETFer placerar ofta med en enda inriktning, till exempel värdeaktier eller momentum, men verkligheten är att det ofta finns stor skillnad mellan till synes identiska produkter när du tillämpar en mer detaljerad faktoranalys.
Ett utdrag ur en fantastisk blogg av Aneet Chachra och David Elms från Janus Henderson lyfter fram den ”falska känslan av säkerhet” som ETF-investerare känner genom att behandla börshandlade fonder som de nya aktierna:
“To be clear, this is not a fault of ETFs – rather that ETF investors can have the same behavioural biases as other investors. However the ETF structure perhaps lulls some people into a false sense of security as it seems safer and ‘passive.’”
Oavsett investeringsverktyg är det fortfarande viktigt att gå utanför produkten, överväga varje variabel och upptäcka vad som verkligen är möjligt.
Att hitta och förstå dessa dolda eller oavsiktliga risker kommer att separera ledare från flocken.
Vägen framåt: ESG och AI sätter kursen
Eftersom förvaltningsbranschen och ETF-marknaden övervinner de pressande regleringshindren som föregår kommer den att återhämta sig på tidigare nivåer. Det kommer att leda till att förvaltningsindustrin vidtar proaktiva åtgärder för att säkra sin framtida framgång. Två viktiga områden är grunden för investeringar och innovation: ESG och artificiell intelligens (AI).
ESG-investeringar fortsätter att mogna i en långsam, stadig takt, men kan vara redo för snabb tillväxt eftersom institutionerna får en större förståelse för de underliggande miljö-, sociala och styrningsdata från företag – särskilt små och medelstora företag.
I framtiden börjar institutioner och strateger spekulera om du kan skapa en tidsfaktor och införa den i handelsalgoritmerna, artificiell intelligens och robo-rådgivningsverktyg. Det är ett fascinerande forskningsområde som kan komma att utforma nästa era av faktorinvestering.
Det som är säkert är att faktorerna är här för att stanna. Rigorös standardiserad faktoranalys kommer bara att bli viktigare eftersom ytterligare ETF-produkter introduceras på marknaden, deras risker förstås bättre och den regulatoriska kontrollen blir strängare.