Warren Buffett anses allmänt vara en av de största investerarna genom tiderna, men om du skulle fråga honom vem han tycker är den största investeraren, skulle han troligen nämna en man: hans lärare, Benjamin Graham. Vi tittar på tre tidlösa investeringsprinciper som utvecklades av Benjamin Graham.
Graham var en investerare och investermentor som allmänt anses vara fadern till dagens moderna aktieanalys och värdeinvesteringar. Hans idéer och metoder för investeringar är väl dokumenterade i hans böcker ”Security Analysis” (1934) och ”The Intelligent Investor” (1949), som är två av de mest kända investerartexterna. Dessa texter betraktas ofta som nödvändiga läsämnen för alla investerare, men de är inte lätta att läsa. I den här artikeln kommer vi att kondensera Grahams investeringsprinciper och ge dig ett försprång när du förstår hans vinnande filosofi.
Princip # 1: Alltid investera med en säkerhetsmarginal
Säkerhetsmarginal är principen att köpa en aktie till en betydande rabatt till sitt inneboende värde, vilket antas inte bara ge avkastningsmöjligheter utan också att minimera risken för en investering. Enkelt sagt var Grahams mål att köpa tillgångar värda en dollar för 50 cent. Han gjorde det här väldigt bra.
För Graham kan dessa tillgångar ha varit värdefulla på grund av deras stabila vinsttillväxt eller helt enkelt på grund av deras stora kassa. Det var inte ovanligt att Graham investerade i aktier där de likvida tillgångarna i balansräkningen (med avdrag för alla skulder) var värda mer än företagets totala marknadsandel (även känt som ”net nets” för Grahams följare). Det betyder att Graham faktiskt köpte företag för ingenting. Medan han hade ett antal andra strategier, var detta den typiska investeringsstrategin för Graham.
Detta koncept är viktigt att notera, eftersom värdeinvesteringar kan ge betydande vinster när marknaden oundvikligen omvärderar aktien värderar upp den till verkligt värde. Det ger också skydd på nedsidan om sakerna inte fungerar som planerat och verksamheten fallerar.
Att köpa aktier i ett företag för mycket mindre än det är värt var det centrala temat för Grahams framgång. När det valts noggrant fann Graham att en ytterligare nedgång i dessa undervärderade aktier sällan inträffade.
Medan många Grahams studenter lyckades använda sina egna strategier, delade de alla huvudidén om ”säkerhetsmarginalen”.
Princip 2: Förvänta Dig volatilitet och gör vinst på den
Varje investering i aktier innebär att hantera volatilitet. I stället för att springa mot utgången under tider av marknadsstress, ser den smarta investeraren nedgångar som chanser att hitta bra investeringar. Graham illustrerade detta med analogi av ”Mr. Market”, den imaginära affärspartnern för varje investerare. Mr. Market erbjuder investerare ett dagligt pris offert där han antingen köper ut en investerare eller säljer sin andel av verksamheten. Ibland kommer han vara upphetsad över utsikterna för verksamheten och erbjuder ett högt pris. Andra gånger är han deprimerad över företagets utsikter och ställer en låg aktiekurs.
Eftersom aktiemarknaden fungerar så, är lektionen att du inte får låta Mr. Market diktera dina egna känslor, eller värre, leda dina investeringsbeslut. Istället borde du formulera dina egna uppskattningar av företagets värde baserat på en sund och rationell granskning av fakta. Dessutom bör du bara köpa när det erbjudna priset är bra och sälja när priset blir för högt. På annat sätt kommer marknaden att fluktuera, ibland vilt. Snarare än att frukta volatilitet, använd det till din fördel. Gör det fynd på marknaden eller att sälja ut när dina innehav blir övervärderade.
Här är två strategier som Graham föreslog att hjälpa till att mildra de negativa effekterna av marknadsvolatilitet:
Genomsnittsmetoden
Medelvärdet uppnås genom att regelbundna köp av lika mycket dollar varje gång som investeringarna sker. Det gör det möjligt att dra nytta av prisfall och innebär att en investerare inte behöver oroa sig för att köpa sin hela position på toppen av marknaden. Medelvärde är idealiskt för passiva investerare och minskar deras ansvar att välja när och till vilket pris de ska köpa sina positioner.
Investera i aktier och obligationer
Graham rekommenderade placerare att allokera sin portfölj jämnt mellan aktier och obligationer som ett sätt att bevara kapitalet vid marknadsnedgångar, samtidigt som utdelningar uppnås genom obligationsinkomster. Kom ihåg, Grahams filosofi var först och främst att bevara kapital, och sedan försöka få det att växa. Han föreslog att en placerare skulle ha 25 till 75 procent av sina placeringar i obligationer och varierar detta baserat på marknadsförutsättningar. Denna strategi hade den extra fördelen att den höll investerare borta från tristess, vilket leder till frestelsen att delta i olönsam handel (det vill säga spekulera).
Princip 3: Ta reda på vilken typ av investerare du är
Graham rådde att investerare känner till sina investeringar själva. För att illustrera detta gjorde han tydliga skillnader mellan olika aktörer på aktiemarknaden.
Aktiv vs passiv
Graham hänvisade till aktiva och passiva investerare som ”initierande investerare” och ”defensiva investerare”.
Du har bara två riktiga val: det första valet är att lägga ned ett stort engagemang i tid och energi för att bli en bra investerare som jämställer kvaliteten och mängden praktisk analys med förväntad avkastning. Om detta inte är din kopp te, var nöjd med att få en passiv (möjligen lägre) avkastning, men till en kostnad om mycket mindre tid och arbete. Graham ställde det akademiska begreppet ”risk = return” på huvudet. För honom var arbete lika med avkastning. Ju mer arbete du lägger på dina investeringar, desto högre blir din avkastning.
Om du varken har tid eller lust att göra kvalitativ forskning på dina investeringar, så är det ett bra alternativ att investera i ett index, till exempel en börshandlad fond, en så kallad ETF. Graham sa att den defensiva investeraren kunde få en genomsnittlig avkastning genom att helt enkelt köpa 30 aktier i Dow Jones Industrial Average i lika stora mängder. Både Graham och Buffett sa att att få en genomsnittlig avkastning, till exempel S & P 500, är mer av en prestation än det kan tyckas.
Den felaktighet som många människor köper in, enligt Graham, är att om det är så lätt att få en genomsnittlig avkastning med lite eller inget arbete (genom indexering), då borde bara lite mer arbete ge en något högre avkastning. Verkligheten är att de flesta som försöker slutar mycket värre än genomsnittet.
I moderna termer skulle den defensiva investeraren vara en investerare som köpte börshandlade fonder (ETFer) för både aktier och obligationer. I själva verket äger de hela marknaden och kan dra nytta av de områden som bäst presterar, utan att försöka förutsäga dessa sektorer i förtid. Därmed garanteras en investerare nästan marknadsavkastningen och undviker att göra investeringar värre än genomsnittet genom att bara låta aktiemarknadens övergripande resultat diktera deras långsiktiga avkastning. Enligt Graham är marknaden svårare än de flesta förstår, och många investerare kan fortfarande inte slå marknaden.
Spekulant kontra Investerare
Inte alla människor på aktiemarknaden är investerare. Graham trodde att det var kritiskt för människor att bestämma om de var investerare eller spekulanter. Skillnaden är enkel: en investerare tittar på en aktie som en del av ett företag och aktieägaren som företagets ägare, medan spekulanten ser sig som en spelare med dyra pappersbitar utan eget värde. För spekulanten bestäms värdet endast av vad någon ska betala för tillgången. För att parafrasera Graham finns det intelligent spekulerande såväl som intelligent investering; Nyckeln är att du förstår vilket du är bra på.