De latinamerikanska valutorna har alla försvagats sedan början av 2014, vilket till stor del kan förklaras av en långsam tillväxt i regionen. Denna trend kommer sannolikt att fortsätta resten av 2015 och en bra bit in under 2016. Nedan har vi listat de tre primära orsakerna till att den ekonomiska tillväxten i Latinamerika inte vill ta fart. Tre saker som håller tillbaka tillväxten i Latinamerika
Lägre råvarupriser. Råvaror prissätts i allmänhet i USD, och den stigande dollarn har lett till fallande priser över hela linjen för jordbruks-, energi- och metallexporten i hela Latinamerika. Det kommer i varierande grad att påverka regionens exportinkomster.
Stora bytesbalansunderskott. I många latinamerikanska länder är handelsunderskott större än historiskt och kan kräva en svagare inhemsk efterfrågan (minus import) för att kompensera för trög eller negativ tillväxt i fråga om exportintäkter.
Stigande inflation. De flesta latinamerikanska ekonomier har upplevt en ökning av inflationen på grund av eftersläpningseffekten av svagare valutor. Detta kan hindra förmågan och viljan hos regionens centralbanker att öka efterfrågan genom att lätta på penningpolitiken och, i vissa fall kan leda till mer restriktiva monetära förhållanden.
Medan de övergripande utsikterna visar på en latinamerikansk tillväxt som är under den potentiella är det viktigt att komma ihåg att regionen är mycket diversifierad och att de olika länderna och deras ekonomier skiljer sig marknat från varandra, till exempel när det gäller tillväxttakt och inflation.
Bland regionens olika ekonomier räknar vi med att Chile, Mexiko och Peru kommer att vara relativa outperformers, medan Colombia kommer att bromsa kraftigt, efter många år av imponerande tillväxt. Slutligen räknar vi med svåra tider för Argentina, Brasilien, och särskilt för Venezuela, där vi räknar med en djup recession med möjlighet till tresiffrig inflation. Låt oss ta en kort titt på varje ekonomi.
Brasilien, stora politiska problem
I början av året var de flesta mer förhoppningsfulla, och såg en möjlighet till en återhämtning som skulle leda till att Brasiliens till skulle ta fart igen under 2015. Prognosen var en real BNP-tillväxt på 1,5 procent enligt undersökning som Banco do Brazil genomförde. Bland de latinamerikanska länderna är Brasilien det land som är mest isolerat från effekterna av fallande råvarupriser. Dessutom hade landets valuta, realen, redan varit utsatt för ett hårt tryck vilket ledde till förhoppningen att Brasilien skulle kunna öka sin export till USA.
Sett i efterhand visade det sig att det var falska förhoppningar, Brasiliens aktiemarknad har rasat, förtroendet för landet är i botten, bland annat efter det att ett antal korrumptionsskandaler har uppdagats och ratinginstituten sänker Brasiliens kreditbetyg titt som tätt. Realens ras har fortsatt ytterligare och Brasiliens befolkning är minst sagt besviken på landets regering.
För den som tror på den brasilianska aktiemarknaden finns det flera börshandlade fonder att välja mellan. Den största är iShares MSCI Brazil Capped (NYSEArca: EWZ)