Tillkännagivandet av OPECs utbudsminskning kom som lite av en överraskning mitt i globala centralbankers ansträngningar att stävja inflationen samtidigt som de försökte att inte stoppa den ekonomiska återhämtningen efter Covid.
Detta var inte en överraskning eftersom det skulle göra penningpolitiska beslutsfattares liv svårare – vilket ett sådant drag definitivt gör – utan eftersom de oljeproducerande staterna själva har väldigt lite intresse av en avmattning av den globala ekonomin och därför efterfrågan på olja.
Diagrammet ovan visar SERIX®, en pan-europeisk kundsentimentindikator som släpps av Spectrum på månadsbasis och som informerar om huruvida privata investerare har spekulerat på en stigande eller fallande marknad.
Följaktligen har handlare på Spectrum och på andra håll snabbt börjat ifrågasätta graden av inverkan som produktionsnedskärningarna skulle ha på råoljepriset under resten av året.
Handlare insåg snabbt att följderna av OPECs utbudsminskning skulle förbli ganska begränsade – vilket är i linje med konsensusuppskattningar från internationella organ som IEA eller EIA om att OPEC-steget sannolikt kommer att leda till en ökning av priset på Brent Crude med 2 dollar per fat vid årsskiftet.
Osäkerheten om hur efterfrågan kommer att utvecklas återspeglas i de kortsiktiga prisfluktuationerna.