Tekniksektorn, både i fråga om enskilda aktier och de börshandlade fonder som investerar i sektorn, hänger inte i börsuppgången. Hela tekniksektorn i USA lider just nu av att investerarna har roterat ut från tillväxtsegmentet och att en starkare dollar pressar sektorns framtidsutsikter.
PowerShares QQQ (NASDAQGM: QQQ), som spårar tech tunga Nasdaq-100 Index sjönk 1,6 % under torsdagen medan Technology Select Sector SPDR (NYSEArca: XLK) föll 2,0 %. Under den senaste månaden, har QQQ stigit med 0,4 % och XLK har gått upp med marginella 0,2 procent. I gengäld har de inverterade ETFerna, de fonder som stiger när börsen går ned, stigit. Direxion Dialy Technology Bear 1x Shares (NYSEArca: TECZ) steg med 1,2 procent. Direxion Daily Technology Bear 3X Shares (NYSEArca: TECS), en börshandlad fond som passar med aggressiva aktiehandlare, steg med 6,2 procent och ProShares UltraShort Technology (NYSEArca: REW) steg med 4,2 procent.
En svaghet i aktiekurserna
En svaghet i aktiekurserna för jättar som Facebook (NasdaqGS: FB), Microsoft (NasdaqGS: MSFT) och Apple (NasdaqGS: AAPL) drog Nasdaq till nära två veckors lägsta medan S & P 500 Technology index upplevde sin värsta dagliga kursutveckling sedan augusti. QQQ har allokerat 10,7 procent av sitt kapital till AAPL, 8,4 procent i Microsoft och 4,9 procent i Facebook.
Investerarna säljer av börsvinnare
Det finns tecken på att investerarna säljer av de aktier som varit börsvinnare under de senaste åren, och från företag som har en förutsägbar tillväxt som Facebook, Alphabet och Apple. Sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet, har tekniksektorn ökat med 0,6 procent. Det har sagts att den Trumps tillträde och hans skattepolitik skulle stärka tillväxten i den amerikanska ekonomin och elda på inflationstrycket, något som har föranlett spekulationer om Federal Reserve räntehöjningar och en starkare US dollar.
En apprecierande dollar leder till att de stora multinationella amerikanska företagen kan se fram mot lägre vinster och en minskad försäljning i resten av världen. De stora teknikföretagen som ingår i det stora amerikanska jämförelseindexet S&P 500 får nästan 60 procent av sina intäkter från marknader utanför USA.
USA Nasdaq-100
Nasdaq stod ursprungligen för National Association of Securities Dealers Automated Quotations, men är numera att betrakta som ett eget substantiv vilket har gjort det mer acceptabelt att skriva det utan stora bokstäver: Nasdaq. Själva indexet brukar emellertid vanligtvis skrivas med versaler. Många teknikbolag som exempelvis Microsoft, Dell och Intel är noterade på Nasdaq som alltså främst är en börs för teknologiska företag.
Nasdaq är egentligen en elektronisk aktiebörs (dvs. utan handelsgolv där mäklarna handlar med varandra) med ungefär 5 000 marknadsnoterade bolag. Det främsta indexet är NASDAQ Composite som innefattar samtliga noterade bolag. NASDAQ Composite är det index som åsyftas när man talar om NASDAQ-index och publicerades med basvärde 100.
Det finns även andra index, exempelvis NASDAQ-100 som omfattar de hundra största bolagen. Finansbolag och investmentbolag är inte inräknade i detta index, de återfinns i stället i NASDAQ Financial-100.