Följ oss

Nyheter

Syntetiska ETF:er är inte farliga men du måste förstå det du köper

Publicerad

den

Syntetiska ETF:er är inte farliga men du måste förstå det du köper

Fysisk replikering: ETF:en placerar direkt i de värdepapper som utgör målindexet helt eller nästan i samma proportion som i målindexet.”

Syntetisk replikering: ”En portfölj med syntetiska ETF:er består helt av indexderivat. Syntetiska ETF har lagts upp så att ETF-emittenten äger en säkerhetskorg som ofta hänför sig till värdepappren i jämförelseindexet, men kan även vara helt oberoende av ETF:ens placeringsobjekt. Mot denna säkerhet utgör denna en totalavkastningsswapp (total return swap), där avkastningen från säkerheten byts mot totalavkastningen från jämförelseindexet med swappmotparten.” (källa finska finansinspektionen)

Bakgrund

I Europa är det vanligt med syntetiska ETF:er vilket är en stor skillnad mot USA. Detta beror enligt min uppfattning framförallt på kulturella skillnader. I USA är de största ETF-leverantörerna fristående kapitalförvaltare medan de europeiska aktörerna är traditionella banker och investmentbanker. I och med att de senare aktörerna har en stor balansräkning och en bakomliggande organisation för att hantera derivat har det fallit sig mer naturligt för dessa att även applicera detta tänk när de lanserar ETF:er. Det europeiska fondregelverket UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) har också sett på fysiska och syntetiska ETF:er på ett likartat sett. I USA är det väldigt svårt att få syntetiska ETF:er godkända hos amerikanska SEC. Detta har lett till att den traditionella amerikanska ETF:en är fysiskt replikerande och utdelande. I Europa är det mer vanligt med en swapbaserad och återinvesterande struktur, men trenden har ändrats på senare tid (se graf ovan).

Varför finns syntetiska ETF:er överhuvudtaget?

Fördelarna som brukar lyftas fram är:

– Skatteeffektivitet

– En mindre skillnad i avkastning gentemot det index som fonden avses följa (tracking error)

– En möjlighet att följa annars svårtillgängliga/svårreplikerade marknader som t.ex. enskilda tillväxtmarknader och råvaror

– Lägre kostnader

Syntetisk replikering via derivat används av alla typer av investerare både institutionella och privata. Senast idag skickade EDHEC-Risk Institute ut ett ”White paper” gällande riskerna med syntetiska ETF:er. Kontentan verkar vara att de inte ser några förhöjda motpartsrisker med syntetiska ETF:er, se länk nedan.

Vad säger UCITS om syntetiska ETF:er?

Fonden/ETF:en får enligt investeringsbegränsningarna i UCITS IV vid derivattransaktioner exponeras för en motpartsrisk upp till högst 10 procent av fondens substansvärde. Resterande del, 90 procent, måste säkerställas genom säkerheter. De flesta ETF-aktörer har ofta mer än 100 procent av fondvärdet garanterat, genom en eller flera motparter.

Vilka säkerheter får man när man köper en syntetisk ETF?

UCITS-direktiven styr vilka säkerheter som får ingå. För de flesta ETF-leverantörerna kan man se den dagliga säkerhetsmassan på respektive leverantörs sajt. Ofta är det en extern aktör som är ansvarig för att bevaka fondens exponering mot swap-utgivaren och som bevakar att säkerheterna/”substitute basket” följer de riktlinjer som fastställts. Det stämmer att du kan få säkerheter som inte överensstämmer med den exponering du köpt – t.ex. du köper en Sverige ETF men får amerikanska statspapper och globala storbolag som säkerhet. Om du skulle få samma säkerheter som ETF:en du köper skulle det inte finnas någon poäng med att ha en syntetisk replikering.

Vad händer om banken som sålt ETF:en går omkull?

Det är väldigt sällan som en stor internationell bank eller investmentbank går i konkurs utan någon som helst förvarning. ETF:er och ETF-bolag fungerar på precis samma sätt som vanliga fonder och fondbolag. Andelsägarnas tillgångar ska vara skilda från fondbolaget och förvaras av ett förvaringsinstitut, en bank eller ett kreditinstitut. Går bolaget omkull ska alltså andelsägarna normalt inte drabbas. Innan en faktisk konkurs skulle ETF-leverantören försöka skaffa fram andra motparter som kan ta över swappen. Skulle swapparna förfalla och det inte finns någon som kan sälja samma swap till ETF-fonden kommer tillgångarna/säkerheterna säljas för fondens räkning och samtliga medel tillfalla fonden. T.ex. har db x-trackers säkerheter som i de flesta fall uppgår till 107,5 procent av NAV. Skulle försäljningen av tillgångarna inbringa mer än 100 procent så tillfaller överskjutande medel andelsägarna.

Vad händer om tillgångarna som lämnats som säkerhet är svåra att sälja?

Vad gäller ETF-likviditet under stress så har det ju prövats vid ett flertal tillfällen och det har alltid gått bra t.ex. handlades amerikanska företagsobligationer flitigt under finanskrisen trots att underliggande instrument inte handlades.

Har någon syntetisk ETF-leverantör gått i konkurs?

Nej

Fortsätt läsa
Annons
3 Kommentarer

1 kommentar

  1. Pingback: Är fysiska ETFer säkrare än syntetiska? - ETF-marknaden

  2. Pingback: Syntetiska ETF:er klarade sig bra under Covid-19

  3. Pingback: Fysiska ETFer är framtiden säger Deutsche - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf får tillväxtkapitalinvestering från Citi

Publicerad

den

HANetf, Europas första och ledande white-label ETF- och ETC-leverantör, tillkännagav idag en minoritetsinvestering i HANetf Holdings Limited från Citi. Citi blir aktieägare tillsammans med andra institutionella investerare Elkstone, Point72 Ventures och ThirdStream Partners.

HANetf, Europas första och ledande white-label ETF- och ETC-leverantör, tillkännagav idag en minoritetsinvestering i HANetf Holdings Limited från Citi. Citi blir aktieägare tillsammans med andra institutionella investerare Elkstone, Point72 Ventures och ThirdStream Partners.

Investeringen återspeglar styrkan i HANetfs white-label ETF-verksamhet, som fortsätter att uppleva en exempellös tillväxt och dominerande marknadsandel. Citis investering följer en omfattande due diligence-process, vilket understryker HANetfs robusthet i alla aspekter av dess verksamhet. Investeringen belyser den växande relevansen av ETF-white-labeling som ett av de snabbast växande segmenten inom tillgångsförvaltningsbranschen.

HANetf, som redan är lönsamt, kommer att använda de nya investeringsintäkterna för att accelerera sina tillväxtplaner för att dra nytta av det exponentiella intresset från europeiska och globala tillgångsförvaltningsföretag som vill gå in på den europeiska ETF-marknaden. HANetf erbjuder redan white label-ETF-tjänster till 22 kunder av totalt 131 varumärken som är aktiva inom den europeiska ETF-branschen, vilket representerar över 16 % av marknaden. Antalet företag som går in på marknaden förväntas öka med växande intresse från traditionella aktiva förvaltare, och investeringen kommer att göra det möjligt för HANetf att bygga upp kapacitet och infrastruktur inför den förväntade vågen av nya fondförvaltare, och att bygga ut sina Irish Manco och MIFID företag.

White label-ETF-plattformar sänker inträdesbarriärerna för kapitalförvaltare och driver rekordnivåer av nyemissioner i hela Europa. Under de senaste 24 månaderna har HANetf sett en snabb tillväxt av nya kunder, ETF-lanseringar och förvaltat kapital.

På ett årsbasis har HANetfs förvaltade tillgångar nästan fördubblats och motsvarar nu över 7,7 miljarder dollar. Sedan den 1 januari 2025 har HANetfs förvaltade tillgångar vuxit med 63,3 %, vilket vida överstiger den europeiska ETF-marknadens tillväxt på 17,7 procent.

HANetf har befäst sin roll som en viktig pelare i Europas ETF-infrastruktur och tillhandahåller den operativa ryggraden för ett växande antal ETF-emittenter för första gången. Plattformen stöder nu över 20 ETF-emittenter, inklusive välkända företag som Jupiter Asset Management och Guinness Global Investors, med ytterligare två stora namn inom europeisk kapitalförvaltning som kommer ut på marknaden efter sommaren.

HANetf har blivit den ledande white-label-partnern för kapitalförvaltare att gå med i Europas snabbt växande ETF-strategier som optionsintäkter, aktiva aktier och räntor samt tematiska investeringar. Med över 1 000 börshandlade fondprodukter (ETP) tillsammans i Europa, expertis inom flera tillgångar inom alla större ETP-typer och cirka 400 års kombinerad ETF-erfarenhet erbjuder HANetf det bredaste teamet av ETF-experter inom den europeiska white label-branschen för ETF:er. Som den längst etablerade white label-ETF-utgivaren i Europa fortsätter HANetf att stödja ett växande utbud av innovativa kapitalförvaltare när de lanserar differentierade strategier på marknaden.

Hector McNeil och Nik Bienkowski, medgrundare och VD:ar för HANetf, kommenterade: ”Citis investering är en milstolpe för HANetf. Den visar styrkan i vår expertis, tillväxten av white label för ETFer och HANetfs betydelse inom det europeiska ETF-ekosystemet.

Vi har alltid trott att white label för ETF:er skulle bli en central del av ekosystemet för kapitalförvaltning och service, precis som det har gjort tidigare inom den bredare fondbranschen.” Vi är stolta över att lägga till Citi till vår kapitaliseringstabell tillsammans med andra högkvalitativa institutionella investerare som Point72, Elkstone och ThirdStream, som har varit investerare i HANetf sedan 2017.

”Vi återinvesterar redan vinsterna från vår tillväxt och denna investering kommer att göra det möjligt för oss att exponentiellt öka kapaciteten på vår egen plattform tidigare, för att bygga ut HANetfs kapacitet i takt med att fler kunder fortsätter att välja HANetf för att lansera ETFer före andra ETF-lanseringsalternativ.”

Andrew Jamieson, global chef för ETF-produkter och Citi Velocity ETFer, Citis nya ETF-emissionsplattform, tillade: ”Att investera i och samarbeta med HANetf kompletterar våra ETF-kapaciteter heltäckande och skiljer oss från mängden. Som den enda globala organisationen som kan leverera ett helt ETF-ekosystem kring den blivande emittenten, erbjuder vi en sömlös operativ anslutning för våra stora kapitalförvaltare som vill lansera ETFer i Europa, och kan nu dra nytta av HANetfs expertis för att leverera den bästa lösningen i världen.”

Fortsätt läsa

Nyheter

CHSD ETF satsar på korta japanska statsobligationer

Publicerad

den

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) med ISIN LU2098179695, försöker följa Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index. Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index följer japanska statsobligationer i lokal valuta. Löptid: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) med ISIN LU2098179695, försöker följa Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index. Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year-index följer japanska statsobligationer i lokal valuta. Löptid: 1-3 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % p.a. UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc är den enda ETF som följer Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Årsindex. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras.

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc är en stor ETF med tillgångar på 561 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2020 och har sin hemvist i Luxemburg.

Översikt

Delfondens mål är att spåra, före utgifter, pris- och inkomstutvecklingen för Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year Index (Total Return) (denna delfonds ”Index”).

Bloomberg Global Japan Treasury 1-3 Year Index spårar Japans statsskuld i lokal valuta med fast ränta, med mellan 1 och upp till, men inte inklusive, 3 år kvar till löptid.

Delfonden kommer att ta en exponering mot komponenterna i sitt index.

Dessutom syftar valutasäkrade andelsklasser till att minska effekten av valutafluktuationer mellan deras referensvaluta och indexvalutan.

Fonden förvaltas passivt.

Handla CHSD ETF

UBS ETF (LU) Bloomberg Japan Treasury 1-3 Year Bond UCITS ETF (JPY) A-acc (CHSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Bolsa Mexicana de ValoresMXNJT13N
Borsa ItalianaEURJT13
London Stock ExchangeGBXJT13
SIX Swiss ExchangeJPYJT13
XetraUSDCHSD

Största innehav

VärdepapperKupongFörfallodagISINValutaVikt %
JAPAN 0.10000% 16-20.12.260.1020.12.2026JP1103451GC0JPY4.62
JGB 0.1 09/20/260.1020.09.2026JP1103441G98JPY4.47
JAPAN 0.40000% 15-20.09.250.4020.09.2025JP1103401F97JPY4.44
JAPAN 0.10000% 16-20.03.260.1020.03.2026JP1103421G35JPY4.37
JGB 0.1 03/20/270.1020.03.2027JP1103461H35JPY4.33
JAPAN 0.30000% 15-20.12.250.3020.12.2025JP1103411FC6JPY4.32
JAPAN 0.00500% 22-20.06.270.0020.06.2027JP1051531N75JPY4.29
JGB 0.1 06/20/260.1020.06.2026JP1103431G66JPY4.22
JGB 0.1 09/20/250.1020.09.2025JP1051451LA6JPY4.17
JAPAN GOVERNMENT FIVE YEAR BOND 0.00500% 20.09.260.0020.09.2026JP1051491MA0

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

ETF-noteringar på Xetra och Börse Frankfurt

Publicerad

den

Regan Total Return Income Fund UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.

Regan Total Return Income Fund UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar främst i bolånebaserade värdepapper (RMBS) som handlas på reglerade marknader. Emittenterna är huvudsakligen baserade i Nordamerika. Portföljförvaltaren använder bottom-up-analys för att identifiera undervärderade värdepapper.

SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF investerar i en portfölj med de 400 största medelstora företagen på den amerikanska aktiemarknaden. Viktningen av ett företag är begränsad till maximalt 20 procent. Investerare kan också köpa ETFen i den valutasäkrade aktieklassen.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
Regan Total Return Income Fund UCITS ETFIE000TD32PU3
MBSR (EUR)
0,75%Ackumulerande
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap UCITS ETF (Dist)IE000UYVEVN3
US4D (EUR)
0,30%Utdelande
SPDR S&P 400 U.S. Mid Cap EUR Hdg UCITS ETF (Dist)IE000G8WOLX8
US4E (EUR)
0,35%Utdelande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 468 ETFer, 202 ETCer och 260 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära