Nyheter

Syntetiska börshandlade fonder: Vad det är, hur det fungerar

Publicerad

den

En syntetisk börshandlad fond (ETF) är en poolad investering som investerar pengar i derivat och swappar snarare än i fysiska aktieandelar. Det vill säga, en konventionell ETF investerar i aktier med det uttalade målet att replikera resultatet för ett specifikt index, såsom S&P 500. Syntetiska börshandlade fonder försöker också matcha resultatet för ett jämförelseindex, men den äger inte eventuella fysiska värdepapper. Fondförvaltarna gör snarare en överenskommelse med en motpart, vanligtvis en investmentbank, för att säkerställa att jämförelseavkastningen betalas ut till fonden.

Förstå en syntetisk börshandlad fond (ETF)

Både ETFer och syntetisk ETFer är relativt nya typer av investeringar tillgängliga för den enskilda investeraren. ETF introducerades i början av 1990-talet och blev snabbt populär. De var passivt förvaltade indexfonder med mycket låga förvaltningsavgifter, liknande fonder. Men de kunde handlas under hela dagen, snarare än att säljas en gång om dagen efter börsens stängning.

Den första syntetiska ETFen introducerades i Europa omkring 2001. Den är fortfarande en populär investering på europeiska marknader, men endast ett litet antal kapitalförvaltare i USA utfärdar syntetiska ETFer. Detta beror på särskilda regler som tillämpades av US Securities and Exchange Commission 2010 som förbjuder lansering av nya fonder av kapitalförvaltare som inte redan sponsrar en syntetisk ETF.

Federal Reserve har uttryckt oro över säkerheten för den syntetiska ETFen. ”Syntetiska ETFer är mer riskfyllda strukturer än fysiska ETFer eftersom investerare är exponerade för motpartsrisk, avslutade en Fed-studie från 2017.

Typer av syntetiska börshandlade fonder (ETF)

Syntetiska ETFer är vanliga på både europeiska och asiatiska marknader, där börser ibland sätter ett X framför sina namn för att skilja dem från traditionella fonder. Det finns viss oro bland tillsynsmyndigheter i båda regionerna om huruvida investerare till fullo förstår egenskaperna och riskprofilerna för syntetiska ETFer. Detta har lett till några ytterligare regulatoriska krav på de institutioner som utfärdar dem.

Det finns två huvudtyper av syntetiska fonder: ofinansierade och finansierade.

  • I en ofinansierad swapmodell skapar emittenten nya aktier i en ETF i utbyte mot kontanter från den auktoriserade deltagaren. Leverantören använder kontanterna för att köpa en korg med tillgångar från swapmotparten i utbyte mot rättigheterna till de vinster som genereras av jämförelseindex.
  • Den finansierade swapmodellen fungerar på ett liknande sätt men säkerhetskorgen placeras på ett separat konto snarare än ETFen. Ännu viktigare är att säkerheten inte behöver följa jämförelseindexet. Även de tillgångsklasser som ingår i säkerheten kan skilja sig från jämförelseindex, även om de ofta är starkt korrelerade.

För- och nackdelar med syntetiska ETFer

Förespråkare för syntetiska fonder hävdar att de gör ett bättre jobb med att spåra ett indexs resultat. Det tillhandahåller ett konkurrenskraftigt erbjudande för investerare som söker tillgång till marknader för avlägsen räckvidd, mindre likvida riktmärken eller andra svåra att genomföra strategier som skulle vara kostsamma för traditionella ETFer att driva.

Kritiker av syntetiska fonder pekar på flera risker, inklusive motpartsrisk, säkerhetsrisk, likviditetsrisk och potentiella intressekonflikter.

Per definition kräver syntetiska ETFer inblandning av två parter, som båda måste leva upp till sin sida av skyldigheten. Användningen av säkerheter kan bidra till att minska riskerna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version