Sydkoreansk ETF vinnare när Samsung meddelar höjd utdelning De börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av den sydkoreanska aktiemarknaden utklassade andra så kallade emerging markets efter det att Samsung Electronics meddelat en kraftigt ökat utdelning i förra veckan.
Den sydkoreanska konglomeratet som är den största konkurrenten till smart phone tillverkaren Apple (NasdaqGS: AAPL), sade att bolaget har för avsikt att öka utdelningen för räkenskapsåret 2014 med mellan 30 och 50 procent, ett tecken på att bolaget lyssnar på de krav som beslutsfattarna i Asiens fjärde största ekonomi som vill att bolagen skall öka incitamenten för aktieägarna. Under juli 2015 kommer Korea Exchange, landets största börs att ge incitament för sydkoreanska företag som höjer sina utdelningar.
Sydkorea har traditionellt varit ett svårt land för investerare som kräver regelbunden avkastningen från sina tillväxtmarknadsinvesteringar. Sydkoreas utdelning är historiskt sett mycket låga i jämförelse med dem som går att få på en rad utvecklade marknader och tillväxtmarknader. Landets utdelningsandel på 12 procent är låg även jämfört med USA, där S & P 500: s utdelningsandel fortfarande befinner sig långt under sitt långsiktiga genomsnitt trots en ström av ökade utdelningar i år.
I november presenterade Samsung ett återköpsprogram om 2 miljarder USD, det första på sju år för den sydkoreanska industrijätten. Detta kommer att öka vinsten per aktie, allt annat lika, för Samsung, eftersom det blir färre aktier att fördela vinsten på. Samsung hade 2013 en utdelningsandel på 12 procent, en av de lägsta nivåerna bland de sydkoreanska storföretagen. Utdelningsandelen är utdelningen delat i vinsten, ligger globalt sett på knappa hälften, eller 47,7 procent. I Sydkorea är samma siffra 22,4 procent. EWY ger sina ägare en utdelning på 1,56 procent. HKORstartade sin verksamhet under 2014 varför vi saknar relevanta siffror för denna ETF.
Samsungs utdelningshöjning kan komma att vara en viktig drivkraft för utdelningstillväxten i Sydkorea. Bolaget har i dag en kassa på cirka 60 miljarder USD, mer än dubbelt så mycket som till exempel Intel, eller de kombinerade valutareserverna i Argentina och Ukraina. Det finns andra sydkoreanska företag, till exempel Hyundai Motor och KB Financial, som har välfyllda kassor. Dessa två företag har en direktavkastning på cirka en (1) procent.
Valour Aave (AAVE) SEK (Valour Aave SEK) med ISIN CH1108679338, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AAVE, Aave-protokollets infödda token. Aave är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att låna ut, låna och tjäna ränta på digitala tillgångar genom ett säkert ekosystem utan förvaring. Drivs av smarta kontrakt på Ethereum och andra blockkedjor, erbjuder Aave innovativa funktioner som snabblån och rörliga räntor.
AAVE-tokenen används för styrning, insats och säkrande av protokollet, vilket gör att innehavare kan påverka viktiga beslut och tjäna belöningar. Genom att främja transparens och tillgänglighet främjar Aave ett robust och inkluderande finansiellt ekosystem i den decentraliserade ekonomin.
Produktöversikt
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.
Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,
Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad” som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.
Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.
Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.