Under många år har svenska investerare inte kunnat få en riktigt bra exponering mot råvarumarknaden eftersom det saknats en bra råvarufond. Torbjörn Iwarsson, sannolikt norra Europas mest meriterade råvaruexpert; Tidigare råvaruchef Handelsbanken, SEB och förvaltare av Skandia Livs råvarumandat, och Centaur Fonder har nu för avsikt att ändra på detta.
Råvaruexperten Torbjörn Iwarson intervjuas av Placeras Pär Ståhl och Karl Lans om den nystartade råvarufonden Centaur Commodity, vilka råvaror han tror mest på och vad som talar för att investerare bör ha exponering mot sektorn.
Tillsammans har Torbjörn Iwarsson och Centaur Fonder lanserat Centaur Commodity Fund, en aktivt förvaltad UCITS-fond med syftet att överträffa den totala avkastningen på den underliggande råvarumarknaden, enligt definitionen av Bloomberg Commodity Ex Energy Total Return Index. Fonden investerar främst på råvaruterminsmarknaden via kontantavräknade derivatinstrument.
Handla Centaur Commodity Fund
Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.
Tillgångarna i i fonden består av räntebärande instrument med en genomsnittlig återstående löptid på mindre än två år och av hög kreditkvalitet, främst denominerade i amerikanska dollar och ibland även i euro. Fonden har därför en valutaexponering mot dessa växelkurser.
Fonden investerar däremot inte i råvarufutures på fossila bränslen, vilket betyder att den klassificeras enligt artikel 8 i SFDR (EU-förordning 2019/2088) om hållbarhetsrelaterade upplysningar inom finansiella tjänster.
Forskning visar att råvaror minskar risken och ökar avkastningen
Akademisk forskning har visat attraktiva portföljegenskaper genom att inkludera råvaror i långsiktiga tillgångsallokeringar för portföljer som redan innehåller allokeringar till aktier, obligationer och fastigheter. Fonden kan också användas för kortsiktig och medellångsiktig taktisk tillgångsallokering.
Varför investera i Råvaror?
Råvaror är en tillgångsklass som passar bra i en portfölj tillsammans med aktier och obligationer. Med råvaror i portföljen är det möjligt att erhålla högre avkastning till samma risk i ett långsiktigt sparande. Råvaruterminer stiger och faller i pris av andra orsaker än aktier och obligationer. Orsaken till ett högre pris på vete kan vara torka och det påverkar vare sig aktiekurser eller obligationsräntor.
Råvaror har haft ett ”krisalfa” i förhållande till aktier. När aktier går som sämst har råvaror tenderat att ge vinst. I vissa faser av konjunkturcykeln och exempelvis i perioder med stigande inflation (och räntor) tenderar råvaror att ha bättre avkastning än andra tillgångsslag. I en långsiktig portfölj har den optimala allokeringen till råvaruterminsmarknaden varit upp emot 20 procent.
Råvaruavkastningen jämförs ofta med avkastningen på aktier. Det finns inget antingen eller i den frågan. När råvarupriserna stiger, tenderar inflation att göra samma sak vilket gör att räntorna också stiger. Högre räntor, allt annat lika, betyder lägre P/E-tal för aktier och lägre kurs på obligationer. När aktier har hög avkastning finns mekanismer som gör att råvaror har sämre avkastning, men när aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst.
Råvaror har därför något som kallas för ”krisalfa”. När aktier har sin allra sämsta avkastning tenderar råvaror att ge vinst. Råvaror har historiskt tenderat att gå bra när börsen gått dåligt.
Fonden
Centaur råvarufond är en svensk värdepappersfond, UCITS. Den placerar i den globala marknaden för råvaruterminer främst genom swappar på index, som i sin tur ger avkastning från marknaden för råvaruterminer. Fonden kan också placera i råvarurelaterade värdepapper och fonder som speglar avkastningen på råvaruterminer.
Eftersom swappar är derivatinstrument placeras fondens tillgångar i räntebärande värdepapper, som genererar en ränteavkastning. Avkastning från råvaruterminer och avkastning från räntebärande värdepapper utgör tillsammans totalavkastningen på fondens tillgångar.
Fonden placerar däremot inte i aktier i bolag som producerar råvaror. Fonden är aktivt förvaltad och har målsättning att över tid åstadkomma en högre avkastning än fondens jämförelseindex. Med kontinuerlig analys av råvarumarknaden och råvaruterminsmarknaden sker detta bland annat genom att vikta upp terminskontrakt på råvaror inom eller utom jämförelseindexet och vikta ner råvaror inom jämförelseindexet. Det innebär att om indexet har en vikt på fem procent vete kan förvaltarna välja att öka exponeringen till tio procent om de tror att vetepriset skall stiga, och att helt minska det när de tror att vetepriset skall gå ned.
Fonden tar däremot aldrig en kort position i en råvara eftersom syftet är att tillhandahålla en investering i tillgångsklassen.
Högre avkastning än Bloombergs benchmarkindex
Centaur råvarufond har Bloombergs råvaruindex exklusive energiråvaror som jämförelseindex. Detta index har haft en högre avkastning det senaste decenniet än Bloombergs benchmarkindex som innehåller fossila energiråvaror. Jämförelseindexet viktas om en gång per år. Jämförelseindexets sammansättning per december 2023 ser ut som diagrammet nedan visar.
Den globala terminsmarknaden
Den globala råvarumarknaden är en försäkringsmarknad där producenter kan säkra försäljningspriset och på så sätt minska risken. I vissa råvaror finns konsumenter som söker motsvarande säkring av inköpspriset, men ofta fyller investerare gapet som bärare av risken. Därför finns en riskpremie, som inte finns i prisutvecklingen på underliggande råvaror.
Totalavkastning
Totalavkastningen på fonden kommer från terminsavkastningen på råvaror och ränteavkastningen på fondens räntebärande placeringar. Terminsavkastningen kan delas upp i spotprisavkastning och ”rullningsavkastning”, dvs den extra vinst eller förlust från rabatt eller premium på terminerna i förhållande till spotpriset. Spotprisavkastningen på råvaror har historiskt följt inflationstakten. Fonden placerar tillgångarna i räntemarknaden främst i dollar och euro enligt den vikt swapparna har på terminskontrakt noterade i dessa valutor. Motivet till detta är att i möjligaste mån följa prisutvecklingen på råvaror i svenska kronor.
Handla Centaur Commodity Fund
Centaur Commodity Fund går att handla genom de flesta fondplattformarna, men också genom de flesta internetmäklarna, till exempel Avanza och Nordnet.
Om Centaur Fondförvaltning
Centaur Fondförvaltning har huvudkontor i Stockholm och har förvaltat värdepappersfonder med tillstånd från Finansinspektionen sedan 2007. Centaurs värderingsgrund baseras på fundamental analys. Alla Centaurs fonder har hållbarhetsklass 8 eller högre.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Du rekommenderas därför att bilda dig din egen uppfattning och inte enbart förlita dig på information häri. En fond med riskklass 6-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används.
DDA Heliad Dynamic Blockchain ETP (TICKER: HELI) spårar tilldelningen och prestandan för Heliad Dynamic Blockchain Index, som aktivt väljer ut de mest lovande blockkedjetokenen baserat på dragkraftsmått på kedjan, såsom användaraktivitet och kapitalflöden, såväl som relativa värderingsåtgärder.
DDA Heliad Dynamic Blockchain ETP (Ticker: HELI) är en börshandlad produkt (ETP) som spårar priset på Heliad Dynamic Blockchain Index. ETPen stöds till 100 % fysiskt av en korg med kryptovalutor som utgör indexet och förvaras i ”kallt förråd” hos en reglerad förvaringsinstitut. Varje ETP ger innehavaren en fordran på det underliggande (korg med kryptovalutor).
DDA Heliad Dynamic Blockchain ETPger exponering för de (upp till) 13 mest lovande blockchain-tokensen baserat på faktisk användaraktivitet och relativa värderingsmått. Kryptovalutor måste vara kvalificerade för förvaring såväl som för notering på en tysk börs.
Fysiskt uppbackad av det underliggande och förvaras i så kallat kyllager hos en reglerad förvaringsinstitut
Förvaltningsavgift på 3,2 % p.a.
Noterat och handlas på Börse Stuttgart (Freiverkehr)
Produktfördelar
100 % fysiskt uppbackad och säker
DDA ETPer replikerar resultatet för det underliggande indexet med konkurrenskraftiga förvaltningsavgifter och ger innehavaren av certifikatet en fordran på det fördefinierade beloppet av tillgångarna (korg med kryptovalutor).
Reglerade och pålitliga Custody Solutions
Digitala tillgångar lagras bekvämt hos specialiserade förvaringsinstitut som BaFin-reglerade Coinbase Germany GmbH eller franska AFM-reglerade Aplo. Investerare kräver inte teknisk expertis för att hantera flera plånböcker och privata nycklar.
Handlas som en ETF på europeiska börser
DDA ETPerna handlas som en aktie eller en ETF och är tillgängliga på en eller flera europeiska börser, såsom Deutsche Börse Xetra, Euronext Paris & Amsterdam, SIX Swiss Exchange och Börse Stuttgart.
Diversifierad investering i kryptotillgångar
DDA Heliad Dynamic Blockchain ETP är utformad för att ge investerare en diversifierad exponering för de mest lovande blockchain-tokensen baserat på användaraktivitet och relativa värderingsstatistik värderingsstatistik, lättillgängliga i en ETP.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av First Trust handlas via Xetra och Börse Frankfurt. First Trust Indxx Global Aerospace & Defence UCITSETFerbjuder investerare direkt exponering mot ett 50-tal företag inom flyg- och försvarssektorn. De utvalda företagen måste bedriva sin huvudsakliga verksamhet inom någon av följande undersektorer: Avancerad flyg- och rymdteknik (hypersonik, riktningsenergi, rymdteknik, obemannade flygfarkoster/avancerad luftmobilitet, autonoma system, cybersäkerhet och C5ISR-system) och traditionella flyg och försvar (produktion av byggmaterial, elektronik och telekommunikationsutrustning för flygplanskonstruktion).
Bland annat finns följande företag representerade: Rheinmetall AG, Airbus SE, The Boeing Company, Howmet Aerospace och Rolls-Royce Holdings.
Namn
Kortnamn
ISIN
Avgift
Utdelnings- policy
Referens- index
First Trust Indxx Global Aerospace & Defence UCITSETF
Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 330 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 16 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.
Amundi MSCI World ESG Leaders UCITSETF Hedged EUR Acc (MWOS ETF) med ISIN IE0004CIQ1O4, strävar efter att spåra MSCI World ESG Leaders Select 5% Issuer Capped (EUR Hedged) index. MSCI World ESG Leaders Select 5% Issuer Capped (EUR Hedged)-index spårar stora och medelstora värdepapper från utvecklade marknader över hela världen. Endast företag med högt ESG-betyg (environmental, social and governance), jämfört med sina branschkollegor, beaktas. Det överordnade indexet är MSCI World. Ett företags maximala vikt är begränsat till 5 %. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % per år. Amundi MSCI World ESG Leaders UCITSETF Hedged EUR Acc är den enda ETFen som följer MSCI World ESG Leaders Select 5% Issuer Capped (EUR Hedged)-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi MSCI World ESG Leaders UCITSETF Hedged EUR Acc är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 25 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.