Svenska aktier får global uppmärksamhet efter ytterligare räntesänkning Precis som väntat var inte försöket att få bukt med deflationen tillräcklig, läs den tidigare räntesänkningen som gjorde Sverige till medlem av den exklusiva klubb av länder som har en negativ ränta. Det gör att den Svenska Riksbanken inte är avskräckt från ytterligare penningpolitiska lättnader. Riksbanken har därför återigen sänkt räntorna och utökat sitt återköpsprogram i syfte att få bukt med den alltför starka svenska kronan och den låga konsumtionstillväxten. Att låna pengar på den globala marknaden och sedan låna ut dem till Ukraina är kanske inte det sätt som de flesta länder skulle ha hanterat en för stark valuta, men så gör vi i Sverige, lånet subventioneras dessutom.
Den senaste sänkningen som den svenska Riksbanken gjorde var att sänka reporäntan till minus 0,25 procent, detta tror att Riksbanken för bara någon månad sedan sänkte samma ränta från noll till minus 0,10 procent. I samband med detta meddelades att Riksbanken skulle återköpa obligationer för 10 miljarder kronor.
En ytterligare sänkning krävdes. Även om Riksbanken gjorde en sänkning så stärktes värdet på den svenska kronan med fyra procent på valutamarknaden då flera andra centralbanker också försöker sänka värdet av sina valutor. Efter att ha talat med dem som ägnar sig åt valutahandel, så kallad forex trading, ser vi att den svenska ekonomin expanderade med 1,1 procent under Q4 2014, en siffra som skall ställas mot den förväntade nivån 0,5 procent. Detta har också bidragit till att stärka kronans värde på valutamarknaderna. I och med att kronans värde mot euron, som bland annat orsakat en svagare efterfrågan i Eurozonen, Sveriges största exportmarknad, tvingade Riksbanken således ned de svenska räntorna än längre i den negativa zonen. Detta gäller emellertid inte bara Sverige, de flesta centralbankerna i I-länderna, de utvecklade marknaderna, har använt sig av räntesänkningar för att bekämpa deflationen, förhindra att deras valutor stiger för mycket och öka farten i sina krisdrabbade ekonomier. Det är framförallt ett sjunkande pris på råoljan som har lett till en lägre global inflation.
Marknadspåverkan
Efter det senaste agerandet från Riksbanken försvagades den svenska kronan mot dollarn och nådde sin lägsta nivå på sex (6) år. Dessutom föll kronan mot euron, och visade det största fallet på sexton (16) månader. Riksbanken bedömer att låga oljepriser, en svagare krona och låga räntor skulle gynna den svenska ekonomin framöver.
Räntesänkningarna har drivit den svenska aktiemarknaden till nya rekordhöga nivåer, detta eftersom de lägre priserna och återköpen av obligationer kommer att öka likviditeten i det finansiella systemet. Detta har medfört att de börshandlade fonderna också stiger, inte bara de som är utgivna av XACT och SpotR, utan även iShares MSCI Sweden ETF (NYSEARCA: EWD). Många utländska investerare väljer att köpa den svenska aktiemarknaden i form av en börshandlad fond, då de saknar direkta kunskaper om enskilda företag på Stockholmsbörsen. Rallyt på Stockholmsbörsen förväntas fortsätta under våren, något som bör vara fortsatt gynnsamt för ETF-marknaden också.
EWD i fokus
EWD replikerar utvecklingen av MSCI Sweden index för att ge exponering mot stora och medelstora företag i Sverige. Fonden har en liten korg av 31 aktier, där ungefär 64 procent fördelas till de fem största innehaven. Sektormässigt dominerar ekonomi och industri denna börshandlade fond med ungefär 60 procent av vikten, följt av en tvåsiffrig allokering till sällanköpsvaror och informationsteknik.
Denna börshandlade fond förvaltar ett tillgångsbasen på 364 MUSD, och har en genomsnittlig omsättning på cirka 250 000 aktier. EWD debiterar 49 punkter som förvaltningsavgift, och har en 30-dagars SEC avkastning på 2,41%.