Följ oss

Nyheter

Stephan Agerman förklarar ETFer

Publicerad

den

Stephan Agerman förklarar ETFer

Stephan Agerman förklarar ETFer. I våra arkiv har vi hittat en intervju med Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar intervjun där Stephan Agerman förklarar ETFer för att fler skall kunna ta del av denna information. Han talar också om de EFer som arbetar med hävstång, något som många är undrande över.

Kan du förklara vad en ETF är, så att en vanlig lekman förstår?

Stephan Agerman: – ETF är en engelsk förkortning för Exchange Traded Fund och kan översättas till ’börshandlad fond’. En ETF är som en blandning av en fond och en aktie, eftersom den har struktur och riskspridning som en fond och samtidigt en akties likviditet och prissättning. En ETF:s uppgift är att slaviskt följa ett specifikt index, som till exempel det svenska OMXS 30. En anledning till det stora intresset för börshandlade fonder är de låga avgifterna, som är desamma för privatsparare och institutioner, samt det faktum att majoriteten av de aktiva fonderna inte slår sina jämförelseindex.

Hur började ditt intresse för ETF:er, och varför valde du att lägga så mycket tid på en informationssida?

–  Jag har arbetat i finansbranschen i över tio år. I mitt tidigare arbete hos finska investmentbanken Evli kom jag i kontakt med flera olika finansiella instrument, bland annat ETF:er, som jag började investera i privat efter att ha förstått alla fördelar.

Jag insåg då att det inte fanns någon hjälp att få för att hitta rätt i ETF-djungeln. Den aktör jag handlade genom hade då nästan 1 000 ETF-alternativ, och namnen var intetsägande.

Först tänkte jag att ”det här har säkert någon annan tänkt på”. Efter lite efterforskning visade det sig att jag var ensam om denna insikt. Då bestämde jag mig för att ta saken i egna händer och lanserade informationssajten ETFSverige.se år 2009. Tre år senare sade jag upp mig för att kunna rikta fullt fokus på sajten med kringliggande verksamhet.

Om ETF:er investerar endast i index – varför ska man inte bara välja en billig indexfond i stället?

–  Fondhandeln är, enligt min mening, väldigt medeltida, med order som läggs klockan 13–14 på dagen. Sedan tar det 2–4 dagar innan innehaven syns på din depå. Det är lång tid.

Dessutom vet du inte vilket pris du köper till. Du lägger endast in ett belopp i kronor, och sedan får du det pris du får. ETF:er, däremot, handlas och prissätts i realtid, och du kan direkt se innehavet i din depå.

Men för ETF:er tillkommer utöver förvaltningsavgift både kurtage och skillnaden mellan köp- och säljkurs (”spreaden”). Blir det inte dyrt?

– Ja, men jämför man förvaltningsavgiften mellan indexfonder och ETF:er har de börshandlade fonderna i nästan samtliga fall en lägre förvaltningsavgift. Hos en av de mest handlade ETF:erna i Sverige, XACT OMXS30, är skillnaden endast 0,1 procent, och minimikurtaget för att handla på Stockholmsbörsen har nyligen sjunkit till låga 7 kronor hos vissa aktörer.

Nordnet har dessutom lanserat en tjänst som innebär att man kan månadsspara courtagefritt i 35 ETF:er. När du köper en fond försvinner inte kurtaget och spreaden för förvaltarens transaktioner, utan de läggs på kunden utöver förvaltningsavgiften, och vid traditionell aktiehandel påverkas du också av spreaden. För ETF:er är alla avgifter synliga.

När anser du att man ska välja en aktivt förvaltad fond framför en börshandlad fond?

–  När det gäller etablerade marknader, såsom Sverige och USA, finns få skäl till att investera i dyra aktiva fonder för storbolag. På dessa väl analyserade marknader är det svårt att slå index.

För till exempel småbolag och mer exotiska marknader finns större skäl för en investerare att välja en bra aktiv fond. Har du inte tid att leta efter en sådan kan du alltid köpa en indexfond eller en ETF, då får du åtminstone indexavkastningen.

ETF:er passar för sparande på både kort och lång sikt. På lång sikt har avgifterna större betydelse, vilket talar för ETF:er i till exempel pensionssparande.

Kan du se några nackdelar med börshandlade fonder?

–  Att man i de flesta fall inte kan månadsspara. Det beror framför allt på den börshandlade strukturen. Jag hoppas att fler leverantörer lanserar en tjänst liknande Nordnets kurtagefria månadssparande.

Nackdelarna ligger främst hos vanliga fonder. Finansbranschen verkar vara den sista branschen i vilken man fortfarande kan få en ”gratislunch”. Många fonder, bland annat storbankernas, underpresterar år efter år, men kunderna stannar ändå kvar.

För mig är detta helt oförståeligt. Folk prutar på bolånen, använder prissajter för att hitta de lägsta priserna på vitvaror och elpriser, men när det gäller sparande bryr de sig i stor utsträckning inte om vad det kostar och hur bra eller dålig produkten är.

Jag tycker att det är dags för ett fonduppror! Dåliga fonder kommer med stor sannolikhet att slås ut när ETF:er får ett starkare fäste i Sverige.

Det ryktas om att försäkringsbolag minskar utbudet av ETF:er, eftersom dessa inte ger bra provision. Är försäkringsbolag och andra aktörer motståndare till ETF:ernas framväxt?

– I och med att ETF:er är börsnoterade kan de inte ta betalt på det traditionella sättet.

Dessutom är avgifterna låga från början. I normalfallet kan du inte få provision för att sälja en börshandlad fond. Detta minskar så klart incitamenten. Förhoppningsvis får Sverige en ny lag som förbjuder provisioner. En sådan lag infördes i Storbritannien vid årsskiftet.

Hur ser du på ETF:er med hävstång?

– Jag är ingen anhängare av dem. I Sverige har många privatinvesterares första kontakt med en ETF varit genom just hävstångs-ETF:er, så kallade bull- och bearprodukter. Detta har lett till en skev bild av att ETF:er är ett riskfyllt instrument.

Det stämmer att ETF:er med en hävstång på 1,5–2 gånger den dagliga avkastningen är riskfyllda, men det är bara en liten nisch. Hävstångs-ETF:er utgör endast en liten del av de noterade ETF:erna globalt sett.

Det positiva med hävstångs-ETF:er är att man kan spekulera i nedgång eller skydda sin portfölj. I dagsläget kan du köpa ”bear/short-produkter” utan hävstång, så kallade –1-produkter. Det kan vara ett bättre alternativ. En tydlig trend sedan i höstas är att många privatinvesterare har slutat investera i hävstångs-ETF:er och i stället börjat investera i certifikat med upp till 10 gånger daglig hävstång. Dessa instrument kan beskrivas som att ge en atombomb till ett litet barn. Finansiellt självmord är ett annat uttryck. Jag är övertygad om att få personer tjänar pengar på dessa instrument över tiden.

Hur kommer det sig att produkter med hävstång på 1,5 har utvecklats likadant som en utan hävstång under långa perioder?

–  Köper du en hävstångs-ETF med 1,5 gånger i hävstång får du 1,5 gånger den dagliga avkastningen och inget annat. Det betyder att på längre sikt kan värdeutvecklingen i en hävstångs-ETF bli både större och mindre än indexutvecklingen gånger hävstången.

Hävstångs-ETF:er ska inte hållas under längre perioder. I en volatil marknad, som perioden 2005–2013, med stora kurssvängningar och utan tydlig trend, får den dagliga hävstången en negativ påverkan på avkastningen.

Det finns ett uttryck på engelska som heter ”sell in May and stay away”. Tycker du att det är en god idé att köpa en ”bear-ETF”, det vill säga för spekulation i nedgång nu?

– Jag tror dessvärre att det är för sent att köpa skydd med ”bear/short-produkter” i dagsläget. Mycket talar för att börsuppgången fortsätter, trots att vissa konjunkturkänsliga bolag har kommit med något svagare kvartalsrapporter än väntat.

I dagsläget är det annat än den klassiska vinstutvecklingen som styr börsutvecklingen. Centralbankernas stimulanspaket runtom i världen har lett till att investerare måste ta mer risk för att få en rimlig avkastning. Denna faktor talar för aktiemarknaden. Värderingen är en annan faktor.

Varför är namnen på ETF:erna så långa, krångliga och avskräckande, exempelvis DB X-trackers LPX MM Private Equity UCITS ETF (EUR, ticker DX2D)?

–  Emittenterna vill beskriva väldigt mycket av instrumentet i namnet. I beskrivningen ovan får du reda på att det är en ETF, vem utgivaren är, att det underliggande indexet är LPX Major Market och att fonden är UCITS-registrerad.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Notes from our research on recent crypto moves: ideal moment for crypto index investing?

Publicerad

den

Recent market movements reinforce the investment case for crypto index investing and we believe that now is the time to build a long crypto exposure via the Nasdaq Crypto Index (NCI) (or to boarden the exposure vs. a single asset Bitcoin ETF position).

Recent market movements reinforce the investment case for crypto index investing and we believe that now is the time to build a long crypto exposure via the Nasdaq Crypto Index (NCI) (or to boarden the exposure vs. a single asset Bitcoin ETF position).

Here are some commentaries from our Research:

• NCI surges +18% last week (Nov 3 to 10) while Bitcoin was up +15%: driven by market optimism following Trump’s election and a 25 bps rate cut by the Federal Reserve

• Bitcoin breaks new highs: Closed the week above $80k for the first time, leading a market rally

• Outperformance across NCI constituents:

o Smart contract platforms led gains:

 Cardano: +72.6%

 Avalanche: +31.4%

 Ethereum: +27.2%

 Solana: +25.4%

o All constituents (except LTC) outperformed Bitcoin’s gains, see below for last week:

• BTC Dominance tested 60% and retraced: Historically, this has either signaled the end of Bitcoin outperformance or the start of a powerful Altseason

• Strong performance outlook: Momentum in NCI’s broad diversification positions it well for potential long-term gains as macro and regulatory conditions improve

Nasdaq Crypto Index – Constituents performance Nov 3 – Nov 10:

Evolution of Bitcoin dominance:

Why consider Nasdaq Crypto Index (NCI) now?

• Diversification beyond Bitcoin: Capture both Bitcoin’s strength and the upside potential of emerging crypto assets in one allocation.

• Positioning for Altseason: NCI provides targeted exposure to key market segments poised to benefit from broader market growth.

• Current allocation:

Fortsätt läsa

Nyheter

HBKU ETF en satsning på Sukuk värdepapper som följer Shariah principer

Publicerad

den

HSBC Global Sukuk UCITS ETF C (HBKU ETF) med ISIN IE000E8WZD37, försöker spåra FTSE IdealRatings Sukuk-index. FTSE IdealRatings Sukuk-index spårar Sukuk-värdepapper över hela världen som är emitterade i US-dollar. Sukuk hänvisar till räntebärande värdepapper som följer sharias investeringsprinciper. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade.

HSBC Global Sukuk UCITS ETF C (HBKU ETF) med ISIN IE000E8WZD37, försöker spåra FTSE IdealRatings Sukuk-index. FTSE IdealRatings Sukuk-index spårar Sukuk-värdepapper över hela världen som är emitterade i US-dollar. Sukuk hänvisar till räntebärande värdepapper som följer sharias investeringsprinciper. Alla löptider ingår. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,40 % p.a. HSBC Global Sukuk UCITS ETF C är den enda ETF som följer FTSE IdealRatings Sukuk-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

HSBC Global Sukuk UCITS ETF C är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 september 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att tillhandahålla regelbunden inkomst- och kapitaltillväxt genom att så nära som möjligt följa utvecklingen av FTSE IdealRatings Sukuk Index (totalavkastning) (indexet), samtidigt som sharia-principerna respekteras.

Investeringspolicy

Indexet består av globala islamiska räntebärande värdepapper, även känd som Sukuk. Fonden investerar i, eller får exponering mot US-dollar denominerade, Sukuk av investeringsgrad som är sharia-kompatibla och utfärdade på de globala marknaderna, som alla är indexbeståndsdelar. Indexets valuta är USD och avkastningen är osäkrad. Fonden förvaltas passivt och använder en investeringsteknik som kallas optimering, som syftar till att minimera skillnaden i avkastning mellan fonden och indexet genom att ta hänsyn till tracking error och handelskostnader vid konstruktion av en portfölj.

Fonden kommer endast att investera i Sukuk som uppfyller sharia-efterlevnadsprinciperna som tolkats eller godkänts av shariakommittén. Fonden kan investera upp till 10 % av sina tillgångar i kontanter och penningmarknadsinstrument upp till 10 % av sina tillgångar i Shariah-kompatibla fonder för effektiv portföljförvaltning. Kreditbetygen för investeringarna kan variera från tid till annan men kommer att vara minst Investment Grade.

Handla HBKU ETF

HSBC Global Sukuk UCITS ETF C (HBKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Största innehav

VärdepapperVikt %
KSA SUKUK LTD 5.268 25/10/284.85
KSA SUKUK LTD 3.628 20/04/274.00
KSA SUKUK LTD 4.511 22/05/333.03
KSA SUKUK LTD 2.969 29/10/292.41
SA GLOBAL SUKU 2.694 17/06/312.40
KSA SUKUK LTD 4.274 22/05/292.31
DIB SUKUK LTD 2.950 16/01/261.96
SA GLOBAL SUKU 1.602 17/06/261.90
SUCI SECOND INVE 6.000 25/10/281.85
SBSN INDO III 4.700 06/06/321.83

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Post-election recap: Three takeaways for crypto investors

Publicerad

den

One week after the US elections, bitcoin has been hitting new all-time highs. This price action reflects the fact that the results were an ideal outcome for bitcoin and other crypto assets—with both a pro-crypto president and Congress set to take the reins of the US government in January.

One week after the US elections, bitcoin has been hitting new all-time highs. This price action reflects the fact that the results were an ideal outcome for bitcoin and other crypto assets—with both a pro-crypto president and Congress set to take the reins of the US government in January.

The support for crypto was overwhelming. There were 268 Congressional candidates and 19 candidates for the Senate that were elected and are considered pro-crypto, according to Stand with Crypto. This included the election of 50 of 58 candidates supported by the crypto industry.

But with change coming in 2025, what can investors take away from last week’s results? I think there are three things we know with certainty.

  1. Crypto will continue to be a political force: The election outcome might be the strongest signal we have seen that crypto is an asset class here to stay given the pro-crypto stance of President-elect Trump and many newly elected policymakers. Trump has supported big and bold ideas in this space, including supporting the US holding bitcoin on its balance sheet and the creation of a crypto advisory council to create supportive rules for the industry.

But this election will have an impact far beyond last week’s results. The engagement from the crypto community and industry in this election will reverberate into the next elections and those that follow, as policymakers are now grasping that—like the internet—crypto is a technology that should not be caught up in partisan politics. There were already signs of bipartisan support for the industry this year, but with such a definitive victory for pro-crypto candidates, both Democrat and Republican, the idea that Congress should try and stop this technology from being incubated in the US has faded away.

  1. The “generational shift” is happening: While there has been more support for crypto from Republicans than Democrats, I think this is a short-term dynamic that will not persist over time. What might be more important is the generational shift taking place, as younger generations of politicians embrace crypto while older generations remain skeptical. It’s not surprising that the most vocal critics of crypto tend to be relatively older, including Sen. Elizabeth Warren (75), Sen. Sherrod Brown (72), and Rep. Brad Sherman (70), while those who are embracing this technology—regardless of party affiliation—are much younger, including incoming US senators Tim Sheehy (38), Ruben Gallego (44), and Bernie Moreno (57). Over time, this generational gap might even become a more important distinction than partisan lines on this issue.
  2. It’s still early: Even with bitcoin’s rise over $82,000 this week, this is an asset class that is still in its early stages of adoption. Many investment advisors, wealth managers, and large institutional investors are still conducting their due diligence, and we think the political and regulatory environment next year will help them accelerate these efforts.

But we are still so early. And, given the cyclicality of this asset class, there is tremendous potential for this current environment being an excellent entry point. For example, one year after the 2016 and 2020 elections, bitcoin had returned 916% and 354%, respectively.

This performance tracks well with post-halving performance as well as favorable macro factors, such as lower interest rates in the US and economic stimulus in China increasing global liquidity and benefiting risk assets. These factors, along with the ongoing institutional adoption and a dramatically improving regulatory outlook in the US is setting crypto up for a very strong 2025.

Crypto is the election’s big winner

The new administration, together with a Congress more crypto-friendly than any other point in history, is poised to act quickly to ensure that the US maintains its leadership in digital assets. While there will be many uncertainties in the coming weeks and months regarding specific policies and personnel, we are clearly at an inflection point. Crypto has made its case to US policymakers and they have embraced it with open arms. This is a key factor setting 2025 up for what we believe will be an incredible year for this space.

For investors thinking about how to act based on the election results, we continue to advocate for taking a long-term view and getting diversified exposure to this asset class. We’ll continue to face uncertainty and volatility, but investors who maintain an extended horizon will benefit, just as they have in the past.


Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära