Nyheter

Statliga interventioner hotar Rysslands ställning som vetesupermakt

Publicerad

den

Alltför höga exportskatter kommer att drabba böndernas förmåga att investera i produktion och strypa veteproduktionen i Ryssland. Trettio år efter Sovjetunionens kollaps har Ryssland förvandlat sig till en global vetesupermakt som står för nästan en fjärdedel av världens export. I dag är Ryssland den främsta leverantören av vete till Egypten, liksom Turkiet och Azerbajdzjan. Men regeringens satsning på att beskatta spannmålsexport kan urholka dess ledande position på denna marknad.

För dem som minns Sovjetunionens dagar var landet världens största spannmålsimportör och köpte tiotals miljoner ton från väst.

I en kamp för att odla tillräckligt med grödor för att föda befolkningen beskrev den sovjetiske presidenten Leonid Brezhnev 1981 mat som ”det centrala problemet” i ekonomisk planering. Skördeåret 1984/1985 importerade Moskva 55 miljoner ton, ett världsrekord som fortfarande står sig.

En spannmålsindustri i förändring

Den ryska spannmålsindustrins omvandling under de senaste decennierna har drivits av flera faktorer. Efter Sovjetunionens kollaps blev bönderna entreprenörer och fick friheten att bedriva affärer som de ville.

Rätten att äga mark och att ha långsiktiga hyresavtal gav incitament att investera i maskiner, lager och bättre teknik. Eftersom de inte längre var begränsade av regeringen, fick bönder tillgång till världsmarknaden, medan den globala uppvärmningen också hjälpte produktionen av höstvete, som vanligtvis har högre avkastning än vårsorter.

Ökad effektivitet inom boskapssektorn innebar att kött- och mjölkbönder behövde avsevärt mindre djurfoder jämfört med under sovjettiden, vilket ökade mängden spannmål tillgänglig för export.

Till skillnad från boskaps-, frukt- och grönsakssektorerna, som har fått statligt stöd, har spannmål varit en helt annan historia. Staten satte lösa regler i början av 2000-talet men har i stort sett saknat regelverk. Sektorn blomstrade och Ryssland förvandlades snart till en nettoexportör.

De senaste åren har det skett en förändring

Men under de senaste åren har det skett en förändring. Regeringen började ägna mer uppmärksamhet åt spannmålsindustrin, och samtidigt som den har trumpetat ut landets position som den främsta veteexportören, började den samtidigt ingripa i exporten.

Efter flera år av tillfälliga exportrestriktioner, från juni i år, införde Moskva permanenta exporttullar på alla nyckelspannmål som svar på ökande inhemska spannmålspriser och för att skydda inhemska konsumenter från stigande livsmedelsinflation.

I verkligheten har spannmålskostnaden en begränsad effekt på detaljhandelspriserna och inverkan av tullar på livsmedelsinflationen är försumbar. Den mindre bemedlade konsumenten kommer att gynnas av ett mer riktat tillvägagångssätt. Till exempel skulle direktbetalningar till de fattigaste, liknande det i USA, vara en betydligt effektivare åtgärd.

För vete tar den ryska staten betungande 70 procent av allt som exporteras till ett pris över 200 USD per ton, vilket tar bort huvuddelen av uppsidan av högre internationella spannmålspriser för ryska odlare.

Bönder kan förlora 15-30 procent av sin inkomst på grund av skatten, vilket kan uppgå till mer än 4 miljarder dollar under säsongen 2021-22. Även Argentina, som har beskattat sina bönder hårt i decennier, har betydligt lägre exportskatter.

Höga tullar i kombination med stigande kostnader för insatsvaror

Exporttullarna kommer i en tid då jordbrukarnas kostnader stiger kraftigt på grund av prisökningar på insatsvaror som gödsel och diesel. Effekten av marginalsänkningarna märks redan. Det ryska analysföretaget SovEcon förväntar sig att landets veteskörde kommer att minska med 12 procent, eller 10 miljoner ton, från ett år tidigare trots rekordhöga planteringar.

Ogynnsamt väder har utan tvekan påverkat produktionen, men kostnadsminskningar från vissa bönder har också bidragit till lägre skördar. SovEcon kunde se en minskning av vetearealen, och insatsminskningarna tyder på mindre skördar och större risker för missväxt i ogynnsamt väder.

Det är en allvarlig situation för ryska bönder och några av deras traditionella köpare som Egypten. Det kommer också att innebära högre vinster för ryska konkurrenter, där EU-producenter och angränsande Ukraina förmodligen kommer att vara de största förmånstagarna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version