John Ciampaglia, Sprott Asset Management CEO, träffade nyligen med Steve Darling från Proactive för att belysa den glödheta uranmarknaden. Uran växte fram som en enastående råvara 2023 och upplevde en imponerande ökning i värde med 89 procent. Trenden har fortsatt med en ökning på 16 procent under bara de tre första veckorna av 2024. Detta momentum har underblåsts av växande oro för uranindustrins förmåga för att möta den ökande efterfrågan, särskilt mot bakgrund av motgångar i stora producerande länder som Kazakstan. När uranpriserna stiger till 106 USD per pound är gruvföretag över hela världen starkt motiverade att öka produktionen.
Ciampaglia lyfte fram en betydande utmaning i branschen, vilket är dess historiska underinvestering, vilket leder till risken för uranbrist. De snäva marknadsförhållandena förväntas bestå under de kommande två till tre åren, eftersom det inte kommer att finnas betydande nytt utbud förrän nya gruvor utvecklas, en process som vanligtvis tar flera år.
Dessutom fördjupar intervjun Rysslands betydande roll i uransektorn, och betonar den potentiella effekten av geopolitisk utveckling, inklusive ett lagförslag från USA som föreslår ett förbud mot import av anrikat uran från Ryssland. Ciampaglia gav värdefulla insikter om dynamiken på uranmarknaden, vilket gjorde denna intervju till en viktig visning för investerare som är intresserade av kärnenergisektorn. Han diskuterade också två vägar för att dra nytta av uranboomen – fysiska uranstiftelser och gruvaktier. Sprott Physical uranium trust, som innehar fysiskt uran, har vunnit popularitet, och en förändring mot uranutvinnings-ETFer indikerar en växande riskaptit bland investerare. När uranindustrin brottas med den dubbla utmaningen och möjligheten att återuppliva vilande gruvor, erbjuder Ciampaglias insikter värdefull vägledning för investerare som utforskar det lovande landskapet med uraninvesteringar genom Sprott Asset Management. Håll dig informerad och fatta välgrundade beslut på denna dynamiska marknad.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Franklin FTSE Developed World UCITSETF USD Capitalisation (DWLD ETF) med ISIN IE000CVOSY02, försöker spåra FTSE Developed-indexet. FTSE Developed Index spårar de största aktierna på utvecklade marknader över hela världen.
ETF:s TER (total cost ratio) uppgår till 0,09 % p.a. Franklin FTSE Developed World UCITSETF USD Capitalization är den billigaste ETF som följer FTSE Developed index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras i ETFen.
Franklin FTSE Developed World UCITSETF USD Capitalization är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Fonden strävar efter att ge exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade marknadsländer globalt. Fonden strävar efter att följa utvecklingen av FTSE Developed Index NR (”Index”) så nära som möjligt, oavsett om indexnivån stiger eller faller, samtidigt som man försöker minimera tracking error mellan fondens resultat och index så långt som möjligt.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Bradley Duke, Bitwise Asset Managements Europachef, pratade med Stephen Gunnion från Proactive om Bitcoins motståndskraft mitt i marknadsvolatiliteten och de makroekonomiska faktorer som fortsätter att ge en positiv bakgrund för kryptovalutan.
I ett uttalande från Paris Blockchain Week noterade Duke att trots att Bitcoin fallit från sina tidiga årshögsta nivåer på nästan 110 000 dollar till cirka 83 000 dollar, är marknadsförhållandena fortfarande stödjande. Han pekade på förväntningar om inflation, potentiella globala räntesänkningar och en växande penningmängd som starka medvindar. ”Upplägget är mycket optimistiskt just nu”, sa han och noterade att utbudsbegränsningar kan påskynda en eventuell prisåterhämtning.
Duke lyfte också fram det växande intresset från statliga och företagsinvesterare. Han citerade diskussioner i länder som Sverige, Frankrike och Japan kring att hålla Bitcoin som en strategisk reserv, tillsammans med börsnoterade företag och mindre privata företag som lägger till Bitcoin i sina kassor. ”För närvarande överstiger företagens efterfrågan på Bitcoin utbudet med mer än dubbelt”, förklarade Duke.
Han avslutade med att notera Bitcoins historiskt låga börssaldon, vilket signalerar en brist på säljare. ”Min känsla är att när det väl börjar stiga igen, kommer det att hoppa upp eftersom det helt enkelt inte finns några säljare”, tillade han.
iShares Energy Storage & Hydrogen UCITSETF USD (Acc) (STOR ETF) med ISIN IE000DR59CI3, försöker följa STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index. STOXX Global Energy Storage and Hydrogen-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i energilagrings- eller vätgasindustrin. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares Energy Storage & Hydrogen UCITSETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 7 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 februari 2025 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från STOXX Global Energy Storage and Hydrogen Index, fondens jämförelseindex (index).