Spread genomgång nordiska ETF:er. Jag hör fortfarande från många privatinvesterare att de inte vill handla med ETF:er på grund av att de ETF:er som finns noterade i Stockholm, Finland och Norge inte handlas eller handlas i en väldigt liten omfattning. Detta har översatts i att ETF:er har en dålig likviditet. Stämmer denna slutsats? Återigen nej. Likviditeten för en ETF är endast beroende av den underliggande aktiekorgen eller den exponering/index som ETF:en avser att följa.
Exempel. En ETF som följer det svenska indexet OMXS30-indexet är begränsad/beroende av hur likvida de 30 bolagen som ingår i detta index är. Är den underliggande aktiekorgen likvid ska allt annat lika ETF:en också vara det. Om inte, gör ETF-leverantören eller de anlitade marknadsgaranterna s.k. ”market makers” ett dåligt jobb.
Så hur ser det ut i verkligheten?
Nedan har jag tagit fram en ögonblicksbild av samtliga ETF:er noterade i Norden. Fokus har varit på aktuella spreadar (skillnad mellan köp- och säljkurs och handlad volym idag). Jag har filtrerat tabellen så den ETF som har lägst spread är högst upp. Ni kan själva välja att filtrera på något annat sätt.
En bra måttstock är att ränte ETF:er ska ha en lägre spread än aktie ETF:er, allt annat äter in på avkastningen. T.ex. har XACT Repoen spread på låga 0,02%. En generell tumregel gällande spread, enligt min mening, är att en nivåer upp till 0,5% är godkänt. Allt över denna nivå måste granskas ”case-by-case”. Är underliggande exponering mer exotiskt kan en högre spread accepteras.