Norden har blivit en trygg hamn i ett skakigt Europa. I Norden är det bara Finland som är med eurozonen men Danmark har sin valuta länkad till euron. Sverige och Norge står båda utanför eurozonen och har inte drabbats på samma sätt. I denna artikel tittar vi närmare på ränte-ETF:er.
Den tioåriga statsobligationsräntan för Sverige har fortsatt att falla och är nu nere på historiskt låga nivåer. Tioårsräntan uppgår i dagsläget till 1,77%. Detta kan jämföras med eurozonens stöttepelare Tyskland som i dagsläget har en tioårsränta på 2,21%. Är detta bara positivt? För dig som investerar eller funderar på att investera i räntefonder är detta av stor vikt. Räntan du erhåller från räntefonder eller ränte-ETF:er har gått ner till sådana nivåer att det nu är mer fördelaktigt att spara i ett traditionellt sparkonto. Få bedömare tror att räntan kommer kunna sjunka så mycket mer från dessa nivåer, vilket innebär att långa obligationsfonder kan ha nått sitt max. Mycket talar också för att svenska Riksbanken börjar sänka reporäntan med start i december. Detta innebär ännu lägre räntor på korta räntefonder.
Två ränte-ETF:er på den svenska marknaden
Det finns två noterade ränte-ETF:er i Sverige XACT Repo och XACT Obligation. XACT Repo följer Handelsbanken Sweden Repo Tradable Index och replikerar en investering i ett fiktivt lån till en ränta motsvarande Riksbankens reporänta. Reporäntan uppgår idag till 2,0%. XACT Obligation följer Handelsbanken Sweden All Bond Tradable Index är ett marknadsviktat index vars syfte är att spegla den svenska marknaden för säkerställda bostadsobligationer samt obligationer emitterade av stat och kommun, med benchmarkstatus. Den genomsnittliga räntan till förfall för XACT Obligation uppgår idag till 2,03%. Förvaltningskostnader för dessa ETF:er uppgår till 0,14% för XACT Repo och till 0,19% för XACT Obligation.
Enligt en sammanställning från Compricer kan en privatinvesterare få 3,25% ränta utan bindningstid, avgifter och utan uttagsbegränsningar. Dessutom omfattas de flesta alternativen av den statliga insättningsgarantin. Vad väljer du?
HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om tekniska ETFer, nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.
När det gäller guld beskrev McNeil det som ”den bästa och mest pålitliga försäkringstillgången”, som drar nytta av geopolitiska spänningar och inflation. Han diskuterade också HANetfs valutasäkrade guld ETC-produkter, inklusive Physical Gold ETC (RM8U), som ger exponering mot guld.
Samtalet täckte också HANetfs Future of Defense ETF (ASWC), som har sett en snabb tillväxt mitt i global politisk instabilitet. McNeil avslöjade pågående diskussioner om återuppbyggnadsinsatser i Ukraina och det fortsatta behovet av försvarsutgifter över hela världen.
Slutligen diskuterade McNeil Tech Megatrends ETF (T3KE), som erbjuder exponering för transformativa sektorer som AI, robotteknik och molnteknik samtidigt som koncentrationsrisker minskar. Han föreslog att investerare skulle överväga att svänga från stora bolag till små- och medelstora aktier för diversifierad tillväxt 2025.
Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITSETFDist (WGES ETF) med ISIN IE000004V778, försöker spåra MSCI World SRI Filtered PAB-index. MSCI World SRI Filtered PAB-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen. Indexet tar endast hänsyn till företag med höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa att de bästa företagen inkluderas ur ett ESG-perspektiv. Företag som genererar betydande delar av sina intäkter i icke-hållbar verksamhet exkluderas. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITSETFDist är den billigaste ETF som följer MSCI World SRI Filtered PAB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITSETFDist är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
AMUNDI MSCI WORLD SRI CLIMATE NET ZERO AMBITION PAB UCITSETFDist strävar efter att, så nära som möjligt, replikera resultatet av resultatet för MSCI World SRI Filtered PAB Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
I denna text tittar vi närmare på olika börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos. Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Aptos. Vi har identifierar fyra stycken sådana produkter.
De olika produkterna skiljer sig en del åt, en del av emittenter av ETPer arbetar med så kallad staking för vissa kryptovalutor, vilket gör att förvaltningsavgiften kan pressas ned. Det är emellertid inte så att alla dessa börshandlade produkter är identiska varför det är viktigt att läsa på.
Börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos
Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Aptos. Det finns faktiskt en börshandlad produkt som är noterad på en svensk börs vilket gör att den som vill handla med dessa slipper växlingsavgifterna, något som kan vara skönt om det gäller upprepade transaktioner i olika riktningar.
För ytterligare information om respektive ETP klicka på kortnamnet i tabellen nedan.