Följ oss

Nyheter

Source, en av Europas snabbast växande ETF-leverantörer

Publicerad

den

Source, en av Europas snabbast växande ETF-leverantörer Det finns en rad olika företag som arbetar med olika typer av ETPer på den svenska marknaden.

Source, en av Europas snabbast växande ETF-leverantörer Det finns en rad olika företag som arbetar med olika typer av ETPer på den svenska marknaden. Det finns allt från börshandlade fonder, ETCer och Mini Futures av olika slag. Det är emellertid inte alla dessa produkter som marknadsförs på den svenska marknaden som handlas här. De som handlas i Sverige handlas på endera Nasdaq OMX Nordic eller på NDX. Många av de produkter som erbjuds når aldrig  retail marknaden, det vill säga privatkunder. Istället vänder sig många av dessa ETP-utgivare till den institutionella marknaden. I dag berättar vi mer om Source, en av Europas snabbast växande ETF-leverantörer med säte i London. Source är just nu högaktuella sedan företaget den 10 mars 2016 lanserade de första fysiska ETFerna. RAFI Equity Income finns på Legal & Generals plattform, Xetra och London Stock Exchange.

En specialist på börshandlade fonder

Source UK Services Ltd., eller i dagligt tal Source, är ett brittiskt företag som erbjuder börshandlade fonder (ETFer) och Exchange Traded Commodities, det som i dagligt tal brukar benämnas ETCer. Det är egentligen ingen större skillnad mellan en ETF och en ETC utom att en ETC ger en exponering mot råvaror, medan en ETF ger investerarna tillgång till aktier och index. Orsaken till att dessa två produkter har olika namn är enkel. Enskilda råvaruinstrument eller råvarukorgar inte uppfyller de europeiska UCITS-kraven gällande till exempel spridningskravet och faller därför i en annan kategori.

Source lanserade sina första produkter i april 2009 då de började handla med 22 olika ETCer och 13 olika ETFer på Deutsche Börse. Source har i dag mer än 90 olika börshandlade produkter listade på börser runt om i Europa. Bland produkterna finns ETFer med fokus på både avseende aktier, räntebärande produkter, råvaror och alternativa investeringar. Source UK Services Ltd, som står under den brittiska finansinspektionens, FSAs, tillsyn, har sedan starten 2009 vuxit kraftigt. Source har i dag närmare 20 miljarder dollar under förvaltning i sina börshandlade produkter. Den totala omsättningen sedan starten i april 2009 ligger på nästan 600 miljarder dollar.

Vilka är då Source?

Source startades en gång av fem av världens största finanshus, BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, J.P. Morgan, Morgan Stanley och japanska Nomura. Under 2014 kom private equity företaget Warburg Pincus att köpa in sig med 51 procent. I samband med detta kom också Lee Kranefuss, mannen som ibland kallas för ETF-branschens Gudfader att bli Executive Chairman. Att Kranefuss har detta smeknamn är inte så pass konstigt, han var med och lade grunden till Barclays iShares ETFer.

Source har emellertid valt att inte agera på egen hand, istället arbetar företaget med en rad partners som Legal and General Investment Management, MAN Group och PIMCO. Tillsammans kan dessa företag erbjuda de innovativa finansiella produkter som placerarna efterfrågar. Source har dessutom samarbeten med ett stort antal market makers som garanterar likviditeten i deras börshandlade fonder, till exempel Virtu Financial, Flow Traders, Jane Street, Knight Capital, Citigroup, ABN Amro. Dessutom finns market makers som Baader Bank, Banca IMI, Bluefin Europe. Även BNP, Commerzbank, Credit Suisse, DekaBank, Exane, HSBC, IMC, Natixis, Newedge, RBS och UniCredit. Det betyder att det alltid går att köpa och sälja företagets ETFer på marknaden till priser som speglar de underliggande tillgångarnas värde.

Många markets makers

Samarbetet med de många markets makers är ett medvetet och långsiktigt drag från Source sida. Företaget strävar efter att bli en katalysator för likviditet på i första hand den europeiska ETF-marknaden eftersom ledningen anser att likviditeten är den viktigaste källan till att marknaden för börshandlade fonder skall kunna växa ytterligare i Europa. I USA uppgår den dagliga handeln för börshandlade fonder cirka 70 miljarder dollar, eller cirka tio (10) procent av den förvaltade volymen (AUM). I Europa är motsvarande siffra cirka två (2) miljarder dollar eller en procent av det förvaltade kapitalet. Source har i dagsläget inga produkter listade på någon av de svenska börserna, men det går att handla dessa ETPer med hjälp av Nordnet eller Avanza, i första hand på Deutsche Börse. Source har även ett stort antal produkter listade på Londonbörsen och den schweiziska börsen.

Begränsad motpartsrisk

Efter den så kallade Finanskrisen 2008 när den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers kollapsade och försäkringsbolaget AIG med nöd och näppe undvek samma öde har kreditrisker och motpartsrisker kommit att bli allt viktigare när en investerare väljer mellan olika placeringsalternativ. Source, som grundades just i samband med Finanskrisen har valt agera efter egna, strängare regler när det gäller sina motparter. De är strängare än vad som föreskrivs av de europeiska UCITS-reglementet. Enligt Sources interna regelverk får bolaget inte ha en exponering mot derivat mot en av sina motparter som överstiger 4,5 procent, mindre än hälften av den tioprocentiga nivån som stipuleras i UCITS III. När det gäller Sources råvaruprodukter, så kallade ETCer, använder företaget amerikanska statsskuldväxlar, G-7 obligationer och kontanter som säkerheter, vilket sannolikt gör att Sources ETC har den mest stabila motpartsstrukturen i branschen.

Sources målsättning

Source har som mål att förnya och effektivisera ETF industrin på alla fronter, oavsett om det rör sig om att ta fram nya effektiva ETFer. Source vill ge investerarna tillgång till nya tillgångsklasser eller att tillsammans med indexleverantörer ta fram mer effektiva produkter baserade på optimerade index.

Source hävdar självt att företaget uppnår en bättre avkastning åt sina kunder genom användandet av derivat. Något som garanterar inte bara en mycket robust motpartsriskstruktur, men också en stramare indexspårning. Baserat på externa analyser har Source rätt eftersom bolagets börshandlade produkter har ett erkänt rykte om att ha en väldigt låg tracking error.

Olika indexleverantörer 

I många fall Source har arbetat med indexleverantörer för att kunna erbjuda ETF investerare produkter som presterar bättre än konkurrerande produkter. Av dessa är det mest anmärkningsvärda partnerskapet Source med STOXX att skapa optimerade sektorindex. I juli 2009 inledde Source ett samarbete med indexleverantören STOXX, för att lansera en rad optimerade sektorindex. Dessa nya index skiljer sig i grunden från de befintliga indexen genom att tre olika filter och urvalskriterier adderades. De tre olika urvalskriterierna är likviditet, möjlighet att kunna blanka innehaven samt ägarkoncentrationen. Marknaden tog genast till sig detta och Source fick snabbt en mycket stor marknadsandel för dessa ETFer samtidigt som handelsvolymerna sköt i höjden och sexfaldigades.

I dag arbetar Source mycket med core benchmark, produkter som ger en rak replikering, men också många smart beta produkter. Båda dessa typer av produkter är efterfrågade av investerare världen över. Deet är därför Source gått i bräschen för att lansera det kunderna efterfrågat. Notera att Source till skillnad från många andra leverantör av börshandlade fonder inte valt att arbeta uteslutande med fysisk eller syntetisk replikering. Istället har företaget valt en mix för att erbjuda kostnadseffektiva lösningar för sina kunder.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Hashdex kryptokorg nominerad till Digital Assets ETP Of The Year

Publicerad

den

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin "Digital Assets ETP Of The Year"!

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Hashdex är glada över att se sitt engagemang för att tillhandahålla innovativ, reglerad tillgång till kryptotillgångsklassen erkänd. Detta erkännande belyser deras ledarskap när det gäller att utveckla kryptoinvesteringslösningar.

Hashdex Nasdaq Crypto Index ETP, den största kryptoindexprodukten i Europa med över 500 miljoner USD i AUM, har nominerats till ETF Stream Awards 2024, i kategorin ”Digital Assets ETP Of The Year”!

Detta erkännande belyser Hashdex engagemang för att tillhandahålla innovativa, robusta produkter som förenklar tillgången till kryptotillgångarnas värld. HDX1 erbjuder diversifierad exponering och tydlighet på en komplex marknad, vilket förkroppsligar Hashdex uppdrag att föra kryptons framtid in i nutiden av investeringar.

Prisutdelningen äger rum den 28 november i London, där Hashdex kommer att ansluta sig till branschens främsta ETF-spelare.

Fortsätt läsa

Nyheter

China’s ETF outflows captured elsewhere in Asia

Publicerad

den

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

For years, India has been ramping up to contend with China as the region’s top technology leader. Pandemic-era supply chain issues hastened its successes in luring foreign tech firms. Now, equity investment flows are following suit. Dina Ting, Head of Global Index Portfolio Management at Franklin Templeton, highlights a few factors behind how the subcontinent is benefiting from rotational flows.

As China braces for renewed friction over President-elect Donald Trump’s tariff threats, investor flows may be following similar currents as those of regional supply chain shifts—that is to say, diversifying from China and toward opportunities in markets such as India and Japan.

After the People’s Bank of China revealed the most aggressive stimulus package it’s rolled out since the COVID-19 pandemic, China stock markets saw a short-lived rally at the end of September. A lack of detailed measures targeting consumption seems to have disappointed investors and led the bullish sentiment to deflate.

Adding to the country’s economic woes are societal changes like falling birthrates and a rapidly ageing population. Estimates by China’s National Health Commission suggest the country’s elderly population will grow to over 400 million by about 2035. To better cope with this crisis, China’s statutory retirement age will be extended, starting in January 2025, for the first time since the 1950s.

India investors, meanwhile, are finding the subcontinent—which has already overtaken China as the world’s most populous nation—appealing for its relative immunity to global risks, given its domestic-driven economy. Its younger labor force has also attracted a market pivot to this prime alternative to China manufacturing. For the 12-month period prior to China’s September 2024 stimulus announcement, US-listed India equity exchange traded funds (ETFs) garnered US$7.5 billion in flows—a sharp contrast to the US$6 billion in outflows experienced by China ETFs over the same period.1

Judging by India’s impressive initial public offering (IPO) environment, businesses there are feeling the optimism. The country’s 258 IPOs accounted for 30% of the global total by number by the end of September and 12% by the amount of money raised, in an economy that makes up just over 3% of global GDP.2

And investors in India are taking note. Aided by the improving digitalization of finance and increased internet access, India’s middle class is also an expanding retail investor class. By one measure, nationwide stock trading accounts nearly tripled from 2019 to 2023 to roughly 140 million.3

In dollar terms, total returns for Indian stocks have risen by 93% over the past five years, compared with about a 24% rise overall for emerging markets and drop of 5% for China stocks over the same period.

Many investors seeking to better diversify emerging market exposure or layer in targeted broad country allocation can tap single-country exchange-traded strategies.

Emerging markets in the Asia region are not the only beneficiaries of a potential US-China trade war. Earlier this year, investors were already driving up flows into Japan ETFs. Market watchers consider Japanese stocks to be indirect beneficiaries of Trump’s reflationary economic policy—which may keep interest rates high, thereby boosting the dollar and weakening the yen to the advantage of Japanese exporters.

The MSCI Japan Index is up nearly 21% in US dollar terms in the one-year period ending October 31, 2024. Consumer discretionary, financials and industrials holdings led gains during this time.

An element of uncertainty around the policies of a second Trump term, however, are still causing jitters around Asia, especially given the president-elect’s transactional approach to international relations.

Fortunately, Japan is seeing a renaissance in its semiconductor industry for which Tokyo is investing heavily (more than US$25 billion through 2025) and has established strong multilateral trade partnerships.

Japan has already elevated its role in global supply chain reorganization in recent years, and seeks to take advantage of its clout in joint free trade initiatives, such as the US’s Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity to strengthen its regional supply-chain leadership.

Fortsätt läsa

Nyheter

30IG ETF köper eurodenominerade företagsobligationer med förfall 2030

Publicerad

den

iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) (30IG ETF) med ISIN IE000LX17BP9, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened-index följer företagsobligationer i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) (30IG ETF) med ISIN IE000LX17BP9, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened-index följer företagsobligationer i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2030) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2030 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) är den enda ETF som följer Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Denna ETF lanserades den 9 maj 2024 och har sin hemvist i Irland.

Varför 30IG?

Exponering mot företagsobligationer i euro denominerade i investeringsklass, skattepliktiga, fast ränta och som förfaller mellan 01/01/30 och 02/12/30

Det är en investeringsperiod i fonden att andelsägare den 02/12/30 kommer att få sina andelar inlösta utan ytterligare meddelande eller aktieägargodkännande den 30/03/12

Indexet tillämpar skärmar som exkluderar emittenter som är involverade i följande affärsområden/aktiviteter: tobak, kärnvapen, civila skjutvapen, kontroversiella vapen, termisk kolbrytning, generering av termisk kolkraft, oljesand, konventionella vapen och vapensystem/komponenter/ stödsystem/tjänster.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från Bloomberg MSCI December 2030 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index, fondens jämförelseindex.

Handla 30IG ETF

iShares iBonds Dec 2030 Term EUR Corporate UCITS ETF EUR (Dist) (30IG ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR30IG

Största innehav

EmittentVikt (%)
BANQUE FEDERATIVE DU CREDIT MUTUEL SA2.66
INTESA SANPAOLO SPA2.54
VOLKSWAGEN INTERNATIONAL FINANCE NV2.09
COMPAGNIE DE SAINT GOBAIN SA1.95
MERCEDES-BENZ GROUP AG1.82
VERIZON COMMUNICATIONS INC1.82
VONOVIA SE1.78
MIZUHO FINANCIAL GROUP INC1.69
BANCO SANTANDER SA1.35
PERNOD-RICARD SA1.35

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära