Importen av sopor ökar vilket möter kritik, men det är onekligen en bra affär. Den amerikanska naturgasen må vara billig, men att få betalt för att ta emot energi är svårslaget, vi kan inte hitta någon annan råvara där ”köparen” får betalt.
Att ta emot sopor från andra europeiska länder för att sedan omvandla detta till energi i kommunala värmeverk har kommit att visa sig bli en mycket bra affär för flera svensk kommuner. Som en följd av att reglerna för deponering av sopor har blivit betydligt strängare de senaste åren så översvämmas Europa nu av sopor vilket tvingat ett antal länder till att börja exportera det avfall de inte själva vill eller kan ta hand om. Genom att ta betalt för dessa sopor har svenska fjärrvärmeanläggningar hittat en billig källa till bränsle.
Bland de bolag som har tagit emot sopor från Italien kan nämnas HEM, Halmstad Energi och Miljö, som erhåller cirka 400 kronor per ton sopor som bolaget tar emot.
Fler och fler förbränningsanläggningar anpassade för just sopor byggs nu i Sverige och fler än 40 kommuner är antingen ägare eller delägare i sådana anläggningar som alltså får betalt för att skapa värme som de sedan säljer till sina kommuninvånare. Under 2010 importerade de svenska kommunerna cirka 800.000 ton sopor, en ökning från 470.000 ton 2009. Totalt sett är detta en fyrdubbling sedan starten för tio års sedan vilket gör att importerade sopor nu svarar för 15 procent av den totala förbränningen i Sverige, en siffra som spås öka till mellan 20 och 25 procent under de kommande åren.
Även Fortum anser att importerade sopor är en lösning på energiproblemet, och tecknade under våren ett avtal med ett italienskt bolag om att importera 6.000 ton bearbetade hushållssopor som per båt fraktas från Italien, genom Kielkanalen i Tyskland för att lossas i Nynäshamn för att sedan transporteras och förbrännas i Högdalen i södra Stockholm. Den som tänker på filmen Gomorra, där den italienska maffiagrupperingen Camorran arbetade med att mot betalning hantera och exportera sopor är inte ensam om detta, både italiensk polis och extra revisorer har varit inblandade i upphandlingen, för att säkerställa att allt går rätt till.
Miljöorganisationerna är däremot mindre förtjusta eftersom de anser att detta minskar andra länders incitament att bygga ut sin egen kapacitet att hantera sitt avfall. Fortum Värmes miljöchef Ulf Wikström hävdar att det finns fördelar med att frakta sopor över världen och förbränna dem i Stockholm att använda sig av deponier, det vill säga soptippar. Det är förvisso bra att soporna kan komma till användning, men det är inte det optimala sättet att hantera sopor på säger miljöorganisationerna som istället anser att återvinning kompletterad med förnyelsebar energi har klart lägst klimatpåverkan.
Vidare säger miljöorganisationerna att det finns tydliga EU-direktiv som har som målsättning att bygga upp de enskilda ländernas resurshantering och att det är en direkt motstridig åtgärd att importera sopor varför Sverige ska inte vara aktiv i en sådan bakåtsträvande utveckling. Enligt EU:s direktiv för hur avfall ska hanteras steg för steg, gäller att avfall i första hand ska återanvändas, i andra hand återvinnas och i sista hand omhändertas på ett säkert sätt.
Genom att Fortum skapar avsättning för italienska sopor, så minskar förstås incitamenten för Italien att själva ta ett helhetsgrepp på sin avfallshantering. Italien, liksom övriga länder, behöver vidta åtgärder för att kraftigt öka sin återvinning och investera i nya klimatvänliga energikällor. Den utvecklingen kan Sverige och Fortum med sin kunskap bidra till och på så sätt skapa lönsamhet.
Dessutom ska all deponi inom EU vara förbjuden till år 2015. Då ska samtliga länder ha byggt upp sina sopsorteringssystem. Det betyder att varken Fortum, Eon eller andra energibolag – privata, statliga eller kommunala – kommer att ha några europeiska sopor kvar att importera i alla fall.
Ur ett långsiktigt perspektiv är det alltså inte vare sig ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att importera sopor.
ETFer (börshandlade fonder) fortsätter att vinna mark bland investerare och konsoliderar sig varje år som ett investeringsinstrument med fler och fler följare. I USA registrerade dessa produkter ett historiskt kapitalinflöde på 1,1 biljoner dollar 2024.
Inflödena var de högsta i den 35-åriga historian och nästan dubbelt så mycket jämfört med föregående år, som var 597 miljarder dollar. I Europa är tillväxttrenden också historisk.
I den här artikeln kommer vi att diskutera de tio bsästa ETFerna 2024 i Europa handlade ETFer. Som alltid är det viktigt att komma ihåg att även om dessa ETFer har visat enastående avkastning under 2024, är de börshandlade produkter som kommer med en risk. Det finns inte heller någon garanti för att de kommer att fortsätta utvecklas väl under 2025.
Faktum är att den stora majoriteten av de bästa ETFerna 2024 var ETPer (börshandlade produkter) kopplade till kryptotillgångar. Dess starka skjuts kom strax efter det amerikanska valet, efter Donald Trumps seger.
Genom hela listan kommer vi att se flera ETPer associerade med altcoins som skjutit i höjden vid exakt samma tidpunkt. Förutom en av dem (den mest lönsamma faktiskt) som inte investerar i kryptovalutor, utan i en välkänd råvara.
Nedan är de tio bästa ETFerna 2024, rankade från tionde till första
Valour Bitcoin Zero (139,84 %)
Denna ETN, som förvaltas av Valour Inc, erbjuder direkt exponering mot priset på Bitcoin. Enligt företaget är ”Valour Bitcoin (BTC) Zero en börshandlad produkt (ETP) som exakt spårar priset på Bitcoin (BTC) utan att ta ut förvaltningsavgifter, vilket gör det enklare att investera i världens mest populära digitala tillgång. säkrare och mer kostnadseffektivt än alla andra alternativ.”
Denna ETP förvaltas av 21Shares AG, denna ETP ger exponering mot Stellar (XLM) altcoin, ett blockchain-nätverk speciellt utformat för att underlätta snabba, säkra och billiga finansiella transaktioner globalt.
Samma produkt som Valour Inc, detta ETN erbjuder exponering mot Bitcoin, men i svenska kronor (SEK).
CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One XBT Provider (148,13%)
Detta CoinShares ETN spårar priset på Bitcoin i euro. Detta certifikat lanserades 2015 och var det första Bitcoin-baserade värdepappret tillgänglig på en reglerad börs.
CoinShares XBT Provider Bitcoin Tracker One XBT Provider (154,56%)
I likhet med den tidigare följer detta ETN priset på Bitcoin, men i detta fall denominerat i svenska kronor.
Hanteras av 21Shares AG, denna ETP erbjuder exponering mot Aave, en decentraliserad finansplattform (DeFi) som möjliggör utlåning av kryptovaluta. Framväxten av DeFi-plattformar 2024 har ökat deras prestanda. Insättningar på Aave blockchain förväntas öka med 12 miljarder dollar till 2024, enligt Binance.
Denna ETP från 21Shares AG, som lanserades den 21 juni 2019 och har sin hemvist i Schweiz, ger direkt exponering mot XRP, Ripples kryptovaluta, som främst används för att underlätta gränsöverskridande betalningar.
Ripple lanserade det amerikanska dollarbundna stablecoin RLUSD, vilket utökade sitt ekosystem och lockade fler användare och investerare. Dessutom har rykten om ett eventuellt tidigt godkännande av XRP-länkade ETFer (som har växt efter Trumps valseger) väckt intresse för denna kryptovaluta.
CoinShares Physical XRP (231,64%)
CoinShares Physical XRP, som lanserades den 13 april 2021 och har sin hemvist i Jersey, är en annan ETP som erbjuder investerare direkt exponering mot XRP.
Slutligen, bland alla dessa ETPer för kryptotillgångar, i toppen av 2024 års avkastning är denna produkt i detta fall från Bitwise (tills nyligen ETC Group i Europa), även exponerad för Ripple som lanserades i april 2022 och har sin hemvist i Tyskland.
WisdomTree Cocoa (336,14 %)
Slutligen, ledande på listan, tillåter detta ETC från WisdomTree investerare att få exponering för den totala avkastningen av kakao genom att följa Bloomberg Cocoa Subindex. Ökningen av kakaopriserna under 2024 har varit den främsta drivkraften för dess exceptionella lönsamhet.
Det enklaste sättet att investera på hela den afrikanska aktiemarknaden är att investera i ett brett marknadsindex. Detta kan göras till en låg kostnad genom att använda ETFer för att investera i afrikanska aktier.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som låter dig investera brett diversifierat i afrikanska aktier. För närvarande finns det två ETFer tillgängliga.
Den totala kostnadskvoten (TER) för ETFer som spårar aktier från Afrika är mellan 0,65 % per år. och 0,85 % p.a.
Hur investera i företag från Afrika?
Afrika ETFer låter dig investera brett i afrikanska företag. Utbudet av Afrika ETFer är emellertid fortfarande mycket begränsat. Denna begränsning beror på mindre utvecklade kapitalmarknader och politiska risker i många afrikanska länder. I den här utvalda investeringsguiden hittar du alla ETFer som låter dig investera på den afrikanska aktiemarknaden.
ETFer på den viktigaste afrikanska kapitalmarknaden, Sydafrika, kan användas som ett alternativ till börshandlade fonder som täcker hela den afrikanska kontinenten. Afrikanska företag ingår också i många ETFer på tillväxtmarknader, men oftast bara i liten utsträckning.
Index på aktier från Afrika
För en investering i aktier från Afrika finns det två tillgängliga index som spåras av två ETFer. Den totala kostnadskvoten (TER) för ETFer på dessa index är mellan 0,65 % p.a. och 0,85 % p.a. Beroende på marknadsmiljön kan aktier från ett enskilt land utgöra stora delar av ett index.
Index
Fokus
Antal ETFer
Antal aktier
Beskrivning
MSCI Emerging and Frontier (EFM) Africa Top 50 Capped
Afrika
1
50
MSCI Emerging and Frontier (EFM) Africa Top 50 Capped-index spårar de 50 största företagen från tillväxt- och gränsmarknader i Afrika. Andelen enskilda länder och företag är begränsad.
SGI Pan Africa
Afrika
1
30
SGI Pan Africa-index spårar 30 stora aktier noterade i Afrika eller som främst utforskar afrikanska tillgångar. Indexet är lika exponerat för tre zoner med de största beståndsdelarna med ett tak på 10 procent: Sydafrika, norra Afrika inklusive Marocko, Egypten och söder om Sahara exklusive Sydafrika.
Alla Afrika ETFer i jämförelse
I tabellen nedan har vi listat de för närvarande tillgängliga Afrika-ETFerna.
Amundi Pan Africa UCITS ETF – Acc (LGQM ETF) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att spåra jämförelseindexet SGI Pan Africa Index EUR Net TR. SGI Pan Africa Index EUR Net TR försöker fånga utvecklingen för de största 30 aktierna som är noterade i Afrika eller främst undersöker afrikanska tillgångar.
Indexet är lika exponerat för tre zoner med de största beståndsdelarna med ett tak på 10 %: Sydafrika, norra Afrika inklusive Marocko, Egypten och söder om Sahara exklusive Sydafrika. SGI Pan Africa Index EUR Net TR beräknas och publiceras av Standard & Poor’s med indexbeståndsdelarna granskade av Société Générale var sjätte månad.
Amundi Pan Africa UCITSETF – Accinvesterar i aktier med fokus på Afrika. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,85 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Amundi Pan Africa UCITSETF – Acc är en liten ETF med tillgångar på 29 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är äldre än 5 år och har sin hemvist i Luxemburg.
Handla LGQM ETF
Amundi Pan Africa UCITSETF – Acc (LGQM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,65 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Xtrackers MSCI EFM Africa Top 50 CappedSwapUCITSETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 28 miljoner GBP under förvaltning. XMKA ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Luxemburg.
Bolagen som ingår i Indexet är stora och medelstora bolag. Ett bolags viktning i Indexet beror på dess relativa storlek och endast de 50 största bolagen tas med, baserat på det samlade värdet av ett bolags tillgängliga aktier i jämförelse med andra bolag. Indexet viktas och ombalanseras enligt MSCI 10/40 Index Methodology (Metoden). Metoden följer legala krav på att viktningen för en enskild emittent inte får överstiga 10 % av en Fonds tillgångar och att summan av viktningarna för alla emittenter som representerar över 5 % av Fondens tillgångar inte får överstiga 40 %.
Handla XMKA ETF
Xtrackers MSCI EFM Africa Top 50 CappedSwapUCITSETF 1C (XMKA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
iShares iBonds Dec 2033 Term EUR Corporate UCITSETF EUR (Acc) (IG33 ETF) med ISIN IE000ZBGZQM8, strävar efter att spåra Bloomberg MSCI December 2033 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. Bloomberg MSCI December 2033 Maturity EUR Corporate ESG Screened-index följer företagsobligationer denominerade i EUR.
Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2033) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2033 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,12 % p.a. iShares iBonds Dec 2033 Term EUR Corporate UCITSETF EUR (Acc) är den billigaste ETF som följer Bloomberg MSCI December 2033 Maturity EUR Corporate ESG Screened index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares iBonds Dec 2033 Term EUR Corporate UCITSETF EUR (Acc) är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 5 november 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från Bloomberg MSCI December 2033 Maturity EUR Corporate ESG Screened Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.