Efter en dyr halloween kan det hända att sockerpriserna inte släpper under resten av semesterperioden. Våldsamma vädermönster i olika länder kan begränsa utbudet och hålla sockerpriserna kan förbli höga.
Den främsta boven har varit den pågående El Niño vädereffekten som har drabbat olika delar av världen med dramatiska klimatförändringar. Beroende på var du befinner dig kan vädermönstren variera från torr värme till extrema regn. När det gäller Brasilien har det varit mer av det senare.
Den största ekonomin i Latinamerika har varit med om kraftiga regn, vilket har gjort det svårt, inte ur produktionssynpunkt, utan mer av logistisk synvinkel.
”I Brasilien, är inte produktionen problemet”, rapporterade Financial Times. – I år har produktionen stigit med 10-15 procent jämfört med för två år sedan. Att få ut socker ur landet är dock svårt. Kraftiga regn plus trängsel i viktiga hamnar som Santos, nära São Paulo, begränsar världens utbud.”
Brist på produktion som leder till lägre utbud har varit ett problem i vissa delar av Asien. I Thailand och Indien påverkar bristen på nederbörd sockerrörsskördarna negativt i år.
Torrt väder har minskat sockerrörsskördarna. Världens näst största producent Indien har minskat sin export. Prognoserna varierar, men en från det amerikanska jordbruksdepartementet har visat att Indiens export faller igen under året till september 2024, en minskning med nästan hälften under två år.
När man kombinerar brist på produktion med ökad efterfrågan skapar det en explosiv formel för ökade sockerpriser. Det är precis vad vi ser idag i alla delar av världen.
Under tiden har efterfrågan i tillväxtekonomier inte stannat. Länder som Indonesien och Egypten har en söt tand, massor av festivaler som kretsar kring sötsaker och snabbt växande befolkningar, säger experter på Marex. En stark efterfrågan i Mellanöstern och Sydostasien borde innebära ett utbudsunderskott på tre miljoner ton socker över hela världen i år. Det gapet förväntas inte sluta förrän 2025.