Följ oss

Nyheter

Skillnader mellan olika fonder för cybersäkerhet

Publicerad

den

Skillnader mellan olika fonder för cybersäkerhet

Wold Economic Forum har sagt att det största hotet mot den globala ekonomin 2017 är cybersäkerhet. På ETF-marknaden finns det tre börshandlade fonder som investerar med detta tema och erbjuder placerarna en exponering mot cybersäkerhetsrelaterad produkt- och tjänsteleverantörer. Vi tittar på olika skillnader mellan olika fonder för cybersäkerhet.

Det finns tre börshandlade fonder som investerar i Cybersäkerhet som vi känner till, men en av dem är ETFS ISE Cyber Security GO UCITS ETF, som följer utvecklingen av ISE Cyber Security UCITS Index, och handlas under kortnamnet ISPY på Londonbörsen. Av denna anledning har vi inte tittat mer på den, eftersom det för svenska placerare är svårare att handla på Londonbörsen. Det är till exempel ingen av Internetmäklarna Nordnet och Avanza som erbjuder handel på denna marknad.

Två handlas i USA

De övriga två handlas på de amerikanska börserna och går precis som de flesta andra att handlas genom både Nordnet och Avanza. PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK) och First Trust Nasdaq Cybersecurity ETF (NasdaqGM: CIBR) har stora likheter dem emellan, vilket inte är så pass konstigt då det är ett relativt litet utbud av aktier som dessa olika fonder för cybersäkerhet kan investera i. Båda två har levererat en fantastisk utveckling till sina aktieägare under de senaste tolv månaderna.

Källa http://stockcharts.com

Källa http://stockcharts.com

Det finns emellertid några stora skillnader mellan dessa börshandlade fonder som förklarar varför de har utvecklats olika.

HACK först ut

HACK var den första ETFen med fokus på Cybersäkerhet, och rönte stort intresse på kort tid. Bara några månader efter det att denna börshandlade fond lanserades i september 2014 hade den samlat mer än en miljard dollar under förvaltning. Tidpunkten för lanseringen var nyckeln tillsammans med ett stort antal upprepade cyberattacker, den mot Sony var antagligen den mest anmärkningsvärda. I dag har HACK cirka 800 MUSD under förvaltning, men möter hård konkurrens från CIBR som har mer än 140 MUSD under förvaltning och som har gett en bättre avkastning under de senaste månaderna.

Här är några av de viktigaste skillnaderna mellan olika fonder för cybersäkerhet:

Kostnaderna

Det är dyrare att äga andelar i HACK, något som gör att denna ETF måste prestera bättre än sin konkurrent. HACK har en förvaltningskostnad på 0,75 procent, medan CIBR endast kostar 0,60 procent per år. Det betyder att HACK är cirka 20 procent dyrare att äga än HACK.

Det är emellertid inte hela sanningen. HACK har en genomsnittlig spread, skillnaden mellan köp- och säljkurs på 0,10 procent baserat på de senaste två månadernas handel. Det summerar kostnaden till 85 USD per 10 000 investerade dollar, courtaget oräknat. CIBR handlas med en större spread, 0,25 procent vilket gör att även här är kostnaden till 85 USD per 10 000 investerade dollar, courtaget oräknat.

Likviditet

Båda fonderna äger ett liknande antal aktieinnehav: CIBR har 33 och HACK 35 innehav. CIBR lägger emellertid en högre vikt vid likviditet. CIBR ser till att det inte blir ett problem med likviditeten i den underliggande tillgången. Detta är något som kan bli ett problem om en ETF äger en allt större andel av ett företags utestående aktier. CIBR kräver att den börshandlade fondens aktier skall ha en free float på minst 20 procent och ett börsvärde på minst 250 MUSD. Den genomsnittliga handelsvolymen skall även uppgå till minst 1 MUSD per dag. Fondens underliggande index använder ett modifierat likviditetsviktningssystem som också ställer ett tak på enskilda investeringar.

HACK nöjer sig med att bolaget har ett börsvärde på 10 MUSD, lägre än CIBR. HACKs indexeringsmetod tar inte hänsyn till likviditeten eller de underliggande företagens likviditet. Detta betyder att HACK kan komma att äga flera mindre företag som befinner sig i start up fasen. Dessa företag kan vara nära ett tekniskt genombrott.

Ett tak på 20 procent

HACK har ett tak på 20 procent, det vill säga ingen enskild aktie får ha en större vikt än 20 procent. Den kumulativa vikten av alla komponenter med en individuell vikt på fem (5) procent får inte överstiga 50 procent av fondförmögenheten. Den genomsnittliga dagsomsättningen spelar en roll i viktningen av varje säkerhet, enligt ISE.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SCWX ETF är en globalfond helt utan kostnad

Publicerad

den

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:

· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader

· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital

· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital

· Granskas kvartalsvis

Handla SCWX ETF

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURSCWX
gettexEURSCWX

Största innehav

Vi vet att innehaven ser konstiga ut. Vi har meddelat DWS detta och kommer att uppdatera listan om och när de återkommer med korrigeringar.

ISINNamnVikt%MarknadsvärdeLandBranschTillgångsslag
LU20091477571D18,08%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU22638035331D18,06%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU25813750731D18,05%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
IE0002W8NB38ISHARES MSCI USA SWAP UCITS ET16,32%1,51 Mio. USDIrlandUnknownMutual Fund
LU26752919131D9,96%0,92 Mio. USDUnknownShare Class
DK0062498333NOVO NORDISK CLASS B0,39%0,04 Mio. USDDanmarkConsumer, Non-cyclicalEquity
NL0010273215ASML HOLDING NV0,34%0,03 Mio. USDNederländernaTechnologyEquity
DE0007164600SAP0,30%0,03 Mio. USDTysklandTechnologyEquity
CH0012032048ROCHE HOLDING PAR AG0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
GB0009895292ASTRAZENECA PLC0,23%0,02 Mio. USDStorbritannienUnknownEquity
CH0038863350NESTLE SA0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
CH0012005267NOVARTIS AG0,22%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
FR0000121014LVMH0,21%0,02 Mio. USDFrankrikeConsumer, CyclicalEquity
JP3633400001TOYOTA MOTOR CORP0,21%0,02 Mio. USDJapanUnknownEquity
GB00BP6MXD84SHELL PLC0,19%0,02 Mio. USDStorbritannienEnergyEquity

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

AI, datacenter och Uranium Bull Market

Publicerad

den

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,

Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.

Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.

Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JRZD ETF, företag från Eurozonen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.

Handla JRZD ETF

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

NamnISINLandVikt%
ASML HOLDING NV /EUR/NL0010273215Netherlands7,20%
LVMH MOET HENNESSY LOUIS /EUR/FR0000121014France4,49%
TOTALENERGIES SE /EUR/FR0000120271France3,56%
SIEMENS AG-REG /EUR/DE0007236101Germany3,32%
SCHNEIDER ELEC SA /EUR/FR0000121972United States3,08%
SAP SE /EUR/DE0007164600Germany3,04%
ALLIANZ SE REGISTERED /EUR/DE0008404005Germany2,78%
AIR LIQUIDE SA /EUR/FR0000120073France2,55%
SANOFI /EUR/FR0000120578United States2,34%
BANCO SANTANDER SA /EUR/ES0113900J37Spain2,18%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära