ISK är ett konto och KF (kapitalförsäkring) egentligen är en försäkring. Gemensamt för ISK och KF är att de schablonbeskattas. Du slipper krångel med deklarationen i bägge fallen. Det finns flera skillnader mellan ISK och KF:
Förmånstagare: KF kan ha valfri förmånstagare. Du kan med andra ord till exempel sätta en familjemedlem som förmånstagare. Denna person får då pengarna den dag försäkringstagaren avlider.
Ägande: Rent tekniskt äger du inte dina värdepapper på en KF. Det är försäkringsbolaget (bankerna har egna försäkringsbolag) som står som ägare. Det du ”äger” är en försäkring. Det innebär att du inte får någon rösträtt för de aktier som du har på en KF. Det innebär också att du har en motpartsrisk på ett KF ifall försäkringsbolaget/banken går i konkurs. ISK är tryggare ur det hänseendet.
Företagskunder: Företag kan använda sig av KF men kan inte ha ett ISK.
Olika lagstiftning: Skatten på ISK regleras av inkomstskattelagen. KF beskattas enligt lagen om avkastningsskatt på pensionsmedel. Schablonskatten på ISK och KF räknas ut på samma sätt, men kapitalunderlaget beräknas olika.
Utländska utdelningar: Om du får utdelningar från utländska aktier är det generellt sett bättre att ha dem på en KF än ett ISK.
Hur fungerar ett turbo24-Investeringssparkonto (ISK)?
Ett turbo24-Investeringssparkonto (ISK) hos IG är ett investeringssparkonto som endast gäller för turbowarranter. För detta konto behöver du inte redovisa kapitalvinst och kapitalförlust i din deklaration. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar på kontot, oavsett om du gör vinst eller förlust. IG räknar ut schablonintäkten från ditt turbo24-Investeringssparkonto och skickar in denna till Skatteverket.
För ett investeringssparkonto (ISK) ska du inte redovisa kapitalvinst eller kapitalförlust i din deklaration. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust. IG räknar ut schablonintäkten från ditt turbo24-Investeringssparkonto (ISK) och skickar in denna till Skatteverket. Där kan du också läsa mer om vilka regler som gäller för ett investeringssparkonto.
Vi råder inte vilken kontotyp man bör välja men jag skickar med lite information som förhoppningsvis kan vara till hjälp.
Vilket konto du väljer (för daytrading) beror på hur du vill skatta för dina affärer.
ISK kontot är schablonbeskattat. Skatten du betalar baseras alltså inte på den avkastning du faktiskt får, utan på en förväntad genomsnittlig avkastning – schablonintäkt. Schablonskatten för 2021 är på 0,375 procent och baseras på kontots värde och insättningar under året. Eftersom att kontot schablonbeskattas så behöver du inte redogöra för enskilda värdepapperstransaktioner i din deklaration för kontot
På aktie och fondkontot skattar du enbart när du realiserar en vinst och betalar då 30% i skatt på den vinst du realiserar. Om du gör aktieaffärer på ett aktie och fondkonto så behöver du ta upp dessa på en K4 i samband med din deklaration. Fondaffärer kommer förtryckta i deklarationen.
Observera att det finns ett aber med en ISK i samband med att vissa bolag börsnoteras. Om IPO:n innehåller en mix av nyemitterade och befintliga aktier som säljs av så kommer det inte vara möjligt för ISK-sparare att teckna sig. Det är helt enkelt så regelverket ser ut; lagen kräver att nyemitterade och befintliga aktier ska behandlas på olika sätt av banken. Det går ju inte i en IPO – aktier som aktier – och därför gör bland annat Nordnet bedömningen att det inte går att låta ISK-sparare teckna i en sådan IPO utan att riskera att bryta mot regelverket.
Det är att ta det säkra före det osäkra, och det är för spararnas skull. Enligt lagtexten kan ISK nämligen upphöra om otillåtna tillgångar förs in på ISK, eller om tillåtna tillgångar förs in på ett otillåtet sätt. Då får spararen betala konventionell skatt på alla sina innehav. Det handlar alltså om att skydda spararna från att råka ut för detta.
Höga tullar infördes nyligen för både kaffe- och kakaoproducerande länder, med omedelbar verkan, vilket skapade oro på råvarumarknaden över effekterna på handelsflöden, prissättning och konsumenternas efterfrågan. Detta kommer oproportionerligt att skada bönderna som redan är mest sårbara och orättvist straffas.
Både kaffeindustrin och godisproducenterna, tillsammans med sina respektive organisationer, arbetar hårt för att få tullarna avskaffade för dessa två produkter. I det långa loppet är det sannolikt att antas att dessa tullar kommer att tas bort.
Många har länge hävdat att produkter som kaffe och choklad är oelastiska och att konsumenterna kommer att acceptera högre priser. Det gäller sannolikt bara en liten del av de totala konsumenterna, inte majoriteten. Detta kommer utan tvekan att sätta denna teori på prov.
Under tiden kommer nyheterna om detta att få hamstrarna att gå ut i massor och köpa upp så mycket kaffe och choklad som möjligt inför prisökningarna. På 1970-talet införde livsmedelsbutiker en gräns för antalet burkar kaffe som kunde köpas samtidigt för att ransonera utbudet. Samma sak händer när varor säljs med en gräns för den mängd som kan köpas.
Det skulle inte förvåna mig det minsta om hyllorna i livsmedelsbutiker och närbutiker tömdes när folk skyndade sig att köpa så mycket som möjligt inför prishöjningarna, vilket tillfälligt drev upp detaljhandelsförsäljningen. Det finns förmodligen en del hushåll som fortfarande försöker använda upp allt toalettpapper och alla behållare med våtservetter som köptes i början av pandemin.
Virtune XRP ETP (VIRXRP ETP) med ISIN SE0021486156, är en fysiskt backad börshandlad produkt (ETP) designad för att erbjuda investerare ett säkert och kostnadseffektivt sätt att få exponering mot XRP. Detta är möjligt genom en transparent och fysiskt backad struktur med institutionell säkerhet.
Byggd för finansiell innovation
XRP är en digital valuta utvecklad av Ripple Labs som syftar till att möjliggöra snabba, kostnadseffektiva internationella betalningar genom blockkedjan XRP Ledger. Denna innovation gör det möjligt för finansiella institutioner att skicka pengar världen över på bara några sekunder, till en bråkdel av kostnaden för traditionella metoder.
Nyckelfunktioner hos XRP
Hastighet: XRP möjliggör internationella betalningar att slutföras på sekunder, en betydande förbättring jämfört med de dagar eller till och med veckor traditionella banköverföringar kräver.
Kostnadseffektivitet: Med anmärkningsvärt låga transaktionsavgifter gör XRP både små och stora överföringar mer överkomliga.
Skalbarhet: XRP-nätverket kan bearbeta tusentals transaktioner per sekund, vilket gör det kapabelt att hantera stora transaktionsvolymer med lätthet.
Starka partnerskap: Hundratals ledande banker och finansiella institut världen över använder XRP:s blockkedja, vilket ger en stor legitimitet i det globala finansiella ekosystemet.
Säkert: Virtune XRP ETP ger exponering mot XRP genom en 100 % fysiskt uppbackad och reglerad investeringsprodukt noterad på Nasdaq Stockholm. Coinbase, som är världsledande inom institutionella förvaringslösningar, agerar förvaringsinstitut för säker förvaring av XRP i cold-storage.
Handlas direkt: Denna produkt ger dig möjlighet att exponera dig mot XRP på ett lika enkelt sätt som när du handlar en aktie via din nätmäklare. Din investering i XRP hanteras tillsammans med dina övriga värdepappersinvesteringar. Produkten kan även förvaras i ditt ISK eller kapitalförsäkring, vilket kan medföra skattemässiga fördelar.
Trygghet för dig som investerare
Fysiskt backad: Virtunes produkt är 100% fysiskt uppbackad vilket innebär att Virtune alltid förvarar XRP hos sitt förvaringsinstitut Coinbase till ett värde som motsvarar minst 100% av värdet på alla deras ETPer.
Säkerhetsagent: Virtune har en så kallad säkerhetsagent (Collateral Agent) vars syfte är att skydda och företräda investerarna i våra produkter. Kryptovalutorna som förvaras i cold-storage (offline) hos Coinbase är frånskilda Virtunes egna kapital.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Crypto assets have been approached with caution by some investors given their volatility during periods of market stress and this year has reflected this perspective, as crypto has struggled amid macroeconomic uncertainty.
However, as we highlighted in previous editions of the Hash Insider, maintaining exposure is critical across most asset classes — for example, missing only the 10 best days in the S&P 500 over a 20-year period would significantly reduce your overall returns. In crypto, this effect is even more pronounced: missing the 10 best days can actually turn a positive performance into a negative one.
Once again, following a new wave of crypto-related tailwinds, such as the recent withdrawal of the crypto guidance for banks by the Federal Reserve, crypto has demonstrated resilience, recovering from the shock of Trump’s “Liberation Day” much faster than other asset classes.
We have seen this pattern before, and it reinforces the idea that stress events could present valuable investment opportunities in the crypto space.
Market Highlights
Federal Reserve withdraws crypto guidance
The Federal Reserve has withdrawn previous guidance that discouraged banks from engaging in crypto activities such as custody and trading.
This move, part of a broader regulatory shift under the Trump administration, is poised to foster innovation in the crypto space by reassessing regulatory frameworks and easing restrictions.
SEC advocates for clear crypto regulations
SEC Chair Paul Atkins has emphasized the need for a robust regulatory framework for digital assets after taking office last week.
This highlights Atkins effort to provide clarity and stability in the marketplace, signaling a significant shift in the SEC’s approach to the growing digital asset sector, the effects of which should be beneficial to the whole asset class throughout the current administration.
US BTC ETFs record $3.1B in weekly inflows
Spot BTC ETFs in the US have recorded a new weekly inflow record of $3.1 billion, driven by investor enthusiasm amid BTC’s recent price surge.
This marks the seventh consecutive week of positive flows, underscoring the growing institutional interest in BTC as it once again nears $100,000.
Market Metrics
The NCITM constituents had a strong week, with most constituents posting gains close to or above 10%. This week’s highlight was ETH (+14.0%), which, after several weeks of underperformance, outpaced both BTC (+11.6%) and SOL (+9.5%), contributing significantly to the NCITM’s 11.6% return. This shift could signal a broader turnaround in crypto performance, supported by even stronger fundamentals following the withdrawal of crypto guidance by the Fed, and the endgame of the tariff war by Trump.
This week, the NCITM (+11.6%) delivered strong performance, nearly doubling the gains of traditional indices like the Nasdaq 100 (+6.4%) and the S&P 500 (+4.6%). This surge allowed the NCITM to close the gap and finally surpass the Nasdaq 100 on a year-to-date basis. As we’ve discussed in previous editions, crypto fundamentals remain strong and strengthening, with the setback of the past few months being mainly due to macroeconomic headwinds. This week could mark the beginning of a shift, with those headwinds weakening and fundamentals weighing heavier on the positive side.