Skillnaden mellan olika cybersäkerhetsfonder Vi har under det senaste året skrivit en hel del om den börshandlade fond PureFunds ISE Cyber Security ETF (NYSEArca: HACK). PureFunds ETF har det mycket slående kortnamnetHACK och investerar i företag som arbetat med att komma till rätta mot IT-brott, en ETF som fokuserar på cybersäkerhet. Det tog ett tag, men den första uppföljaren CIBR listades under förra veckan. Flera av våra läsare har hört av sig till oss och frågat om skillnaderna mellan dessa två börshandlade fonder. Nedan skriver vi om skillnaden mellan olika cybersäkerhetsfonder,
First Trust lanserade sin börshandlade fond den 6 juli 2015
Den 6 juli 2015 lanserade First Trust sin variant av en börshandlad fond. CIBR erbjuder placerarna en exponering mot företag som arbetar inom cybersäkerhetsindustrin. First Trust NASDAQ CEA Cybersecurity ETF (NasdaqGM: CIBR) följer utvecklingen av företag som är iblandade i byggandet, implementeringen och förvaltningen av olika typer av säkerhetsprotokoll som används i privata och offentliga nätverk, datorer och mobila enheter där de ger skydd för dataintegriteten och nätverksamheten.
CIBRs underliggande index består av aktier i 33 företag. Däribland AhnLab, Akamai (NasdaqGS: Akam), Check Point Software (NasdaqGS: CHKP), Cisco Systems (NasdaqGS: CSCO), CyberArk (NasdaqGS: CYBR) och FireEye (NasdaqGS: Feye), enligt Nasdaq uppgifter.
För att kunna ingå i detta index måste företagen ha ett lägsta marknadsvärde om 250 MUSD, en daglig omsättning i sina aktier om minst en miljon USD under det senaste kvartalet och en free float på minst 20 procent.
Flera av de företag vars aktier ägs av CIBR återfinns också i HACK. De största innehaven skiljer sig emellertid åt en del.
Science Applications International Corp (SAIC) – 4.30%
Cisco Systems, Inc. (CSCO) – 5.65%
Imperva INC (IMPV) – 4.29%
NXP Semiconductors N.V. (NXPI) – 5.20%
Fortinet INC (FTNT) – 4.17%
Kostnadsstrukturen skiljer dem åt
En ytterligare skillnad mellan dessa börshandlade fonder är kostnadsstrukturen. CIBR debiterar sina andelsägare ett årligt förvaltningsarvode om 0,60 procent. HACK debiterar sina andelsägare ett årligt förvaltningsarvode om 0,75 procent.
Något som har kommit att bli att tydligare när världen blivit allt mer sammankopplad och uppkopplad är behovet av säkerhet i cyberrymden. Detta har skapat stora utrymmen för de företag som arbetar med IT-säkerhet. Många av dessa företag är inte representerade i traditionella indexreplikerande ETFer. Dessa två mer specialiserade börshandlade fonder ger investerarna en möjlighet att på ett diversifierat och effektivt sätt kunna få en exponering mot ett av de snabbast växande segmenten av IT-industrin. Med tanke på förra veckans tekniska problem på New York Stock Exchange, NYSE, kunde inte CBIR ha lanserats vid ett bättre tillfälle. Skillnaden mellan olika cybersäkerhetsfonder är inte så pass stor, men det finns all anledning till att intressera sig för dessa ETFer, segmentet kommer knappas att bli mindre viktigt.