I USA är det ett brott mot de federala lagarna att exportera råolja. Det är emellertid föga känt att USA exporterar råolja. USA påstår att landet är en tillflyktsort för för frihandel och öppna marknader, men denna protektionistiska inställning funnits sedan oljechockerna på 1970-talet när bilisterna stod i köer som var flera kvarter långa för att fylla på sina tankar.
Under de efterföljande åren försmäktade den inhemska oljeproduktionen tills det senaste decenniet när fracking började användas i stor skala.
Nu finns det ett ökande intresse av att upphäva förbudet mot oljeexport för att USA skall kunna göra sig av med det överflöd av råolja som finns i landet. Istället vill oljeföretagen skicka sitt oljeöverskott utomlands, till platser där efterfrågan är högre, till exempel Indien och länder i Asien.
Även om förbudet mot oljeexport fortfarande på plats är den amerikanska regeringen nära en uppgörelse som gör det möjligt för de amerikanska producenterna att byta light sweet crude som är i alltför stor leverans, med företag i Mexiko. I utbyte skulle de amerikanska företagen kunna ta emot tung råolja. Även om denna transaktion inte låter särskilt märkvärdig så är det den första gången som de amerikanska oljeproducenterna lagligt kan få en möjlighet att exportera olja sedan den så kallade oljekrisen på 1970-talet. Det kan även komma att innebära en uppmjukning av de befintliga bestämmelserna framöver.
Frackning och överskottet av Light Sweet Crude
Priset på råolja har fallit kraftigt under året och närmade sig 40 USD per fat, men har nu återhämtat sig något. Oljan handlas emellertid på prisnivåer som vi inte sett på flera år. En del av nedgången i oljepriset beror på en nedgång i den globala efterfrågan på olja. En annan orsak är det ökade utbudet av råolja till en följd av en ökad produktion i USA, ett land som sedan lång tid har varit en betydande oljeimportör men som under det senaste decenniet har kommit att bli en av världens största oljeproducenter. Tillkomsten av den så kallade frackningstekniken har skapat nya möjligheter för oljeföretag över hela USA. När oljepriset låg på över 80 USD per fat, var det en no-brainer att använda denna förhållandevis dyrare alternativa metod för att oljeutvinning. När priset på ett fat olja har sjunkit drastiskt har de så kallade skifferoljeborrare börjat gå i konkurs en efter en.
Light sweet i utbyte mot tung råolja
Den typ av olja som inhemska borrarna i USA extraherar är av typen light, sweet crude, som är lättare att raffinera än tung råolja. ”Light” refererar bensin som har en låg densitet och flyter fritt vid rumstemperatur medan ”söt” hänför sig till oljans låga svavelhalt. Den här typen av råolja betingar ett högre pris per fat på marknaden då det ger en högre andel av användbar bensin och diesel vid bearbetning av ett oljeraffinaderi.
Den tunga råoljan som USA skall ta emot från Mexiko karakteriseras som en typ av trögflytande petroleum. Denna råolja brukar kallas för ”tung” efter dess densitet eller specifika vikt är högre än den för den lätta råoljan. Den tunga råoljan handlas oftast till en rabatt i förhållande till de lättare, och ger dessutom en del oönskade biprodukter i samband med att den bearbetas. Det är dyrare att omvandla den tunga råoljan till användbara produkter eftersom dess raffinering kräver användande av mer avancerade tekniker och behovet av att bli av föroreningar är större.
Enligt tidskriften Fortune skall avtalet tillåta Mexicos statliga oljebolag, Pemex, att byta sin tunga – och billigare – råolja mot den lättare och dyrare råoljan som produceras i USA. Mexiko gynnas av ökad effektivitet i sina raffinaderier som kan hantera den lätt råolja mycket bättre, medan USAs anläggningar kan omvandla den tunga råoljan till användbara derivat, till exempel jetbränsle.
Det är mindre klart vad USA vinner på affären. Bortsett från altruism att hjälpa den mexikanska oljeekonomin att handskas med föråldrade och ineffektiva raffinaderier, kan det vara ett mått på goodwill i syfte till att främja att den mexikanska regeringen tilldelar kontrakt för oljetjänster till amerikanska företag. Mexiko öppnade nyligen sin oljeindustri för utländska investeringar för första gången på årtionden.
Begränsat till Mexiko
Nettot av den mängd olja som kommer att bytas bedöms uppgå till cirka 100 000 fat per dag, motsvarande 0,6 procent av all den råolja som USAs raffinaderier bearbetar på daglig basis. Denna låga nivå kommer knappast att vara märkbar, vare sig när det gäller den globala ekonomin eller spreaden mellan tung och lätt råolja på råvarumarknaderna.
Mexiko är dessutom medlem av NAFTA, det nordamerikanska frihandelsavtalet. Det kan därför anses som mycket mer politiskt korrekt att exportera olja till Mexiko istället för att skicka den längre bort. I själva verket har det förekommit ett fritt flöde av råolja mellan USA och Kanada i åratal. Enligt experter kommer detta beslut inte har någon betydelse för den amerikanska regeringen fortsätter att avvisa i princip varje begäran från de amerikanska oljeproducenterna att exportera sina produkter utomlands.
För att hjälpa dig att hitta spännande ETFer har Nordnet tagit fram en inspirationssida. Där kan du se vilka ETFer som är mest ägda och har bäst utveckling inom olika regioner och branscher. Här är de 10 mest populära ETFerna oavsett bransch och region. De mest populära ETFerna hos Nordnet just nu.
Det finns i dagsläget fler än 1 600 ETFer på Nordnets plattform och du kan hitta någon i så gott som alla sektorer och regioner. Det svåra är snarare hur du ska hitta rätt, i det omfattande utbudet.
Med NordnetsETF-sorterare får du hjälp att söka ut ETFer som matchar dina önskemål. Du klickar helt enkelt i vad du söker och får en lista anpassad till detta.
Innan du köper ETFer finns det några saker det är bra att ha koll på, nämligen:
iShares FTSE MIB UCITSETF (Acc) (SXRY ETF) med ISIN IE00B53L4X51, strävar efter att spåra FTSE MIB-index. FTSE MIB-index spårar de 40 största italienska företagen.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,33 % p.a. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares FTSE MIB UCITSETF (Acc) har tillgångar på 211 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 januari 2010 och har sin hemvist i Irland.
Varför SXRY?
Exponering mot brett diversifierade italienska företag
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Recent market movements reinforce the investment case for crypto index investing and we believe that now is the time to build a long crypto exposure via the Nasdaq Crypto Index (NCI) (or to boarden the exposure vs. a single asset Bitcoin ETF position).
Here are some commentaries from our Research:
• NCI surges +18% last week (Nov 3 to 10) while Bitcoin was up +15%: driven by market optimism following Trump’s election and a 25 bps rate cut by the Federal Reserve
• Bitcoin breaks new highs: Closed the week above $80k for the first time, leading a market rally
• Outperformance across NCI constituents:
o Smart contract platforms led gains:
Cardano: +72.6%
Avalanche: +31.4%
Ethereum: +27.2%
Solana: +25.4%
o All constituents (except LTC) outperformed Bitcoin’s gains, see below for last week:
• BTC Dominance tested 60% and retraced: Historically, this has either signaled the end of Bitcoin outperformance or the start of a powerful Altseason
• Strong performance outlook: Momentum in NCI’s broad diversification positions it well for potential long-term gains as macro and regulatory conditions improve
Nasdaq Crypto Index – Constituents performance Nov 3 – Nov 10:
Evolution of Bitcoin dominance:
Why consider Nasdaq Crypto Index (NCI) now?
• Diversification beyond Bitcoin: Capture both Bitcoin’s strength and the upside potential of emerging crypto assets in one allocation.
• Positioning for Altseason: NCI provides targeted exposure to key market segments poised to benefit from broader market growth.