Det schweiziska federala rådet kommer att implementera nya hållbara regler för kapitalförvaltare som märker sina produkter ”hållbara”, ”gröna” eller ”ESG” i ett försök att slå ner på greenwashing.
Enligt nya förslag från det schweiziska förbundsrådet kommer kapitalförvaltare att vara skyldiga att avslöja hur fonden når målet för att ge investerare en tydligare bild av det hållbara investeringslandskapet.
Det kommer när finansiella tillsynsmyndigheter globalt försöker ta itu med frågan om greenwashing, särskilt kring namngivningen av fonder som har beskrivits som ett ”kraftigt marknadsföringsverktyg” för kapitalförvaltare.
I november 2022 tillkännagav European Securities and Markets Authority (ESMA) nya regler för namngivning av ESG-relaterade fonder för att ”åtgärda eventuellt missbruk” av förordningen om hållbar finansiell information (SFDR).
En månad tidigare föreslog Financial Conduct Authority (FCA) en rad nya åtgärder inklusive hållbara investeringsetiketter och konsumentinriktade avslöjanden för att öka konsumenternas förtroende.
Nu har det schweiziska förbundsrådet blivit den senaste tillsynsmyndigheten som föreslår fondnamnsregler.
Enligt förslagen ska finansiella produkter märkta som hållbara stämma överens med ett eller flera specifika hållbarhetsmål såsom aktier och obligationer i företag som är i linje med Parisavtalets klimatmål.
Alternativt ska fonder bidra till att nå ett eller flera specifika hållbarhetsmål – som man definierar som effektinvesteringar – såsom direktinvesteringar i nya lösningar för förnybar energi.
Den schweiziska tillsynsmyndigheten rekommenderade också att hållbara mål skulle definieras ”med hjälp av den bredaste möjliga referensramen” såsom FN:s mål för hållbar utveckling.
Den lade till att informationen borde vara ”offentlig, lättillgänglig, öppen och jämförbar” med ”effektiv och lämplig rapportering” om relevanta indikatorer.
’
Men planerna kommer sannolikt inte att införas förrän efter 2023.
Det schweiziska förbundsrådet sa att det kommer att inrätta en arbetsgrupp för att upprätta ”konkreta förslag” senast den 30 september 2023.