Det svenska fintechbolaget SAVR lanserar nu ett erbjudande för flytt av tjänstepension, som kompletterar bolagets affär inom fondsparande. Gemensamt för de båda erbjudandena är ett fokus på låga avgifter för kunden.
Stockholm 25 januari 2022 – Fondplattformen SAVR, som tidigare skakat om fondbranschen genom att erbjuda rabatterade fondavgifter, lanserar nu ett tjänstepensionerbjudande för kunder som vill flytta en gammal pensionsförsäkring, så kallat fribrev. SAVRs erbjudande går i linje med deras övriga affär och innebär provisionsfria fonder även för tjänstepension.
De faktiska fondavgifterna utelämnas vanligtvis i avgiftsjämförelser inom tjänstepension, trots att de ofta utgör en stor del av sparandets totala avgifter. Genom rabatterade fondavgifter och låg försäkringsavgift kan SAVR utmana de befintliga aktörerna med ett konkurrenskraftigt erbjudande: en kund som flyttar in en gammal tjänstepension till SAVR kan halvera sina totala avgifter. För bolagets snittkund innebär detta 1,1 miljoner kronor mer* i slutgiltig tjänstepension.
– Vi står precis i startgroparna för vad som kommer bli en riktigt disruptiv period med tuff konkurrens för pensionsmarknaden. Landskapet kommer att målas om och spararna kommer gå vinnande ur striden med lägre avgifter och mer över i pension, säger Daniel Aarenstrup, VD på SAVR.
– SAVRs inträde på den svenska spar- och pensionsmarknaden är ett efterlängtat och oerhört viktigt bidrag till den pågående omställningen mot en mer kundorienterad pensionsbransch. Föråldrade affärsmodeller som bygger på passivitet och ersättning från tredje part går stick i stäv med den utökade flytträtten och de förväntningar om enkelhet, transparens och effektivitet som marknaden ger uttryck för idag, säger Helena Palmgren, styrelseledamot i bolaget. Helena har under 20 år drivit förändring på den svenska pensions- och sparmarknaden, bland annat som medgrundare och VD på Nordnet Pension.
För att underlätta en annars ofta omständlig flyttprocess, är SAVR dessutom först i Sverige att erbjuda digital hämtning av pensionsinformation via BankID-signering. Funktionen förenklar och påskyndar flyttprocessen då kunderna inte längre själva behöver ta reda på sina försäkringsnummer, vilka avgifter de betalar eller vilken arbetsgivare som tecknat vilken pensionsförsäkring.
– Jag är stolt över att vi på mindre än ett år har utvecklat och lanserat ett erbjudande som på riktigt sätter kunden i fokus genom att hjälpa kunder att minska sina avgifter. I vår fortsatta utveckling av pensionserbjudandet vill vi erbjuda hjälpmedel och digitala verktyg för att kunder tidigt i yrkeslivet ska känna trygghet och kontroll över sin framtida pension, säger Joakim Heidergren, affärsområdeschef för pension och försäkringar på SAVR. Heidergren har lett arbetet med att utveckla tjänsten och tidigare arbetat som affärsutvecklare på Avanza Pension.
*Uträkningen är ett exempel som baseras på att en 35-åring flyttar in 300 000 kr i tjänstepensionssparande och påbörjar en 20-årig utbetalning vid 67 års ålder. Genomsnittlig årsavkastning beräknas med 6 % på det investerade kapitalet, vilket inkluderar fondavgiften. Beräkningen innefattar försäkringsavgift, fondavgift på 1,5 % (baserat på SAVRs snittkunds snittfondavgift), SAVRs plattformsavgift på 0,09 % samt en återinvestering av återbäring från fondprovisioner. Försäkringsavgiften som beräknas är 0,65% för det jämförande pensionsbolaget, och 0,25% för SAVR. Återbäringen i exemplet utgår från SAVRs snittkund, som i genomsnitt får tillbaka 0,51 % av fondprovisionen årligen.
Om SAVRs tjänstepensionserbjudande
SAVRs tjänstepensionserbjudande gäller inflytt av icke-kollektivavtalade fribrev, dvs tjänstepensionsförsäkringar utan pågående in- eller utbetalningar.
Kontoavgift: 0 kr/år Kapitalavgift: -0,25 %/år Fondavgift (snitt för SAVR-kund): -1,5 %/år Plattformsavgift: -0,09 %/år Återbäring av fondprovision (snitt för SAVR-kund): +0,51 %/år
Om SAVR
SAVR är fondplattformen som återbetalar alla fondprovisioner till sina kunder. Med samma trygghet och bättre villkor gör SAVR det upp till 50 procent billigare att spara i fonder i jämförelse med en bank eller nätbank. SAVR står under Finansinspektionens tillsyn genom Fondab och erbjuder både insättningsgaranti samt investerarskydd. År 2021 vann bolaget utmärkelsen ”Årets prispressare” av Privata Affärer och bolagets grundare Daniel Aarenstrup blev finalist i ”Årets Sparprofil” som delas ut av Affärsvärlden och Lannebo Fonder.
Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 0,90 % p.a. BNPP ICEBrent ÖL ETC är den enda ETC som följer ICE 1mth Brent Oil Futures-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.
BNPP ICEBrent ÖL ETC är en mycket liten ETC med tillgångar på 17 miljoner euro under förvaltning. Denna ETC lanserades den 11 april 2017 och har sin hemvist i Nederländerna.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Aave (AAVE) SEK (Valour Aave SEK) med ISIN CH1108679338, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar AAVE, Aave-protokollets infödda token. Aave är en decentraliserad finansplattform (DeFi) som gör det möjligt för användare att låna ut, låna och tjäna ränta på digitala tillgångar genom ett säkert ekosystem utan förvaring. Drivs av smarta kontrakt på Ethereum och andra blockkedjor, erbjuder Aave innovativa funktioner som snabblån och rörliga räntor.
AAVE-tokenen används för styrning, insats och säkrande av protokollet, vilket gör att innehavare kan påverka viktiga beslut och tjäna belöningar. Genom att främja transparens och tillgänglighet främjar Aave ett robust och inkluderande finansiellt ekosystem i den decentraliserade ekonomin.
Produktöversikt
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EU:s krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITSETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.
Referensindex nyckelfunktioner
Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:
· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader
· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital
· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.