Världens största infrastrukturprojekt är i gång i Kina, det är infrastrukturprojektet ”One Belt One Road” som uppskattas kosta hela 6 biljoner dollar att slutföra. ”One Belt One Road” brukar ofta kallas för OBOR, och det finns till och med en börshandlad fond, KraneShares MSCI One Belt One Road (NYSEArca: OBOR), som har detta namn. Denna ETF investerar så klart i detta infrastrukturprojekt.
Sedan 2013, när initiativet till OBOR togs har mer än 15 000 byggkontrakt slutits över 69 länder. När detta projekt är klart år 2049 kommer det att koppla samman cirka 40 procent av jordens yta och fungera som en modern Sidenväg. Sträckningen kommer att löpa från Kina, genom Centralasien och Mellanöstern till Europa på samma sätt som den ursprungliga handelsvägen som grundades för mer än 2 000 år sedan. På denna tid svarade Sidenvägen för handelsutbytet mellan Kina och Romarriket.
Mer omfattande än Sidenvägen
OBOR kommer även att omfatta en modern handelsväg till havs. Sträckningen är tänkt att få från Kina över Singapore, Indien, Pakistan till Kenya på Afrikas östkust och sedan vidare genom Suezkanalen till Europa. För att detta skall kunna fungera kommer det att krävas uppförande av en rad nya djuphamnar i Pakistan och Indien, snabbtåg i Afrika och mellan Kina och Singapore. Bara denna del kommer att omfatta mer än 300 mil av vägar.
OBOR kommer knyta samma en rad länder, i huvudsak så kallade utvecklingsekonomier. Flera av dessa länder är ekonomier med stor tillväxtpotential, ofta benämnda emerging markets och frontier markets. Länderna som deltar i Obor-projektet behöver betydande investeringar för utveckling- och infrastrukturinvesteringar som i många fall är eftersatta.
Ökad tillväxt i utvecklingsländerna skapar större handel
Det är Kinas förhoppning att en ökad tillväxt i dessa utvecklingsekonomier skall leda till att handeln ökar. Målet är att den kinesiska exporten skall breddas till dessa länder. OBOR kan komma att leda till att den kinesiska tillväxten åter tar fart. Den är nu nere på mellan sex och sju procent per år, vilket är mycket starkt. Detta skall emellertid ställas mot en tidigare tillväxt som låg på mellan tio och tolv procent per år.
För Kina kommer OBOR att vara ett sätt att skapa ytterligare tillväxt. Precis som Skanska i Sverige, har de kinesiska byggbolagen stor erfarenhet och kunskap av stora komplexa infrastrukturprojekt. Nu vill Kina exportera dessa byggbolag utomlands, i första hand till utvecklingsländerna. Tanken är också att kunna sälja de råvaror och förädlade insatsvaror som behövs för att bygga infrastrukturen.
Kina har som mål att bli en av världens supermakter år 2050. OBOR kommer att ge landet ett ökat globalt politiskt inflytande i och med ökade handelsvolymer och finansieringen som till största del sker av kinesiska banker.
En katalysator
Obor-projektet spås bli en katalysator för tillväxt i de inblandade länderna. Det är många bolag inom flera sektorer som påverkas av Obor-projektet. Den börshandlade fonden med namn OBOR investerar i aktier i de bolag som bedöms bli vinnare i detta gigantiska infrastrukturprojekt. För att välja ut dessa följer denna ETF MSCI Global China Infrastructure Exposure Index som består av 92 olika företag inom fem huvudsektorer. Dessa företag återfinns i ett tiotal olika länder.
Av förklarliga skäl har Kina den största vikten, 45 procent, men alla innehav marknadsvärdesviktas och indexet rebalanseras varje halvår. Spridningen är relativt god, de fem största företagen svarar för en femtedel av fondförmögenheten. Industribolagen står för 39 procent av kapitalet medan allmännyttiga bolag står för 16 procent.
Top 10 Innehav
Rank
Företagsnamn
% kapitalet
Ticker
1
OVERSEA-CHINESE BANKING C
6.44%
OCBC SP
2
PTT GLOBAL CHEMICAL PCL
4.51%
PTTGC TB
3
ROSNEFT OIL COMPANY
4.44%
ROSN RM
4
KGHM POLSKA MIEDZ SA
3.24%
KGH PW
5
JG SUMMIT HOLDINGS INC
2.92%
JGS PM
6
PETRONAS CHEMICALS GROUP
2.6%
PCHEM MK
7
FRUTAROM
2.53%
FRUT IT
8
SIME DARBY BERHAD
2.48%
SIME MK
9
ELBIT SYSTEMS LTD
2.19%
ESLT IT
10
CHINA STATE CONSTRUCTION
2.15%
?
Nästan hälften, cirka 45 procent av innehaven i OBOR är kinesiska bolag följt av Singapore (tio procent) och Malaysia (åtta procent).
Förvaltaren Krane Shares har ett långt förflutet av Kina, och av att förvalta börshandlade fonder med fokus på Kina. Bolaget har mer än tio miljarder dollar under förvaltat kapital vilket visar att det har marknadens förtroende. Förvaltningskostnaden för OBOR ligger på 0,79 procent, vilket är ganska högt för en börshandlad fond, men fortfarande inom ramen för vad som är rimligt för en nischfond med inriktning på i första hand Kina.
Ett problem är att OBOR är nystartad och ännu inte hunnit med att attrahera tillräckligt kapital. I dagsläget uppgår fondförmögenheten till cirka 40 MUSD.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF (EEUX ETF) med ISIN LU1291099718, strävar efter att spåra MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index spårar stora och medelstora aktier från europeiska länder. Aktierna som ingår är filtrerade enligt ESG (miljö, social och bolagsstyrning) och klimatförändringskriterier. Indexet syftar också till att minimera tracking error i förhållande till moderindexet (MSCI Europe).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,15 % per år. BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETF är den enda ETF som följer MSCI Europe ESG Filtered Min TE-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras.
BNP Paribas Easy MSCI Europe ESG Filtered Min TE UCITSETFär en stor ETF med tillgångar på 854 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 februari 2016 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Valour Pyth Network (PYTH) SEK (Valour PYTH SEK) med ISIN CH1108679387, är en börshandlad produkt (ETP) som spårar PYTH, Pyth Networks infödda token. Pyth är ett decentraliserat orakel som levererar realtids, högtrogen marknadsdata direkt från toppnivåkällor till dApps över blockkedjor.
PYTH-tokenen möjliggör styrning, vilket gör det möjligt för innehavare att spela och rösta om protokollbeslut. Genom att tillhandahålla korrekta, aktuella data, förbättrar Pyth Network tillförlitligheten och effektiviteten hos decentraliserade ekonomiapplikationer (DeFi).
Beskrivning
Valour’s Certificate-produktlinje erbjuder börshandlade produkter som uppfyller kraven, var och en helt säkrad av sina respektive digitala tillgångar. För att säkerställa säker kylförvaring samarbetar Valour med nivå 1-licensierade förvaringsinstitut som Copper. Handlade på reglerade börser och MTFer ger dessa certifikat transparent prissättning och likviditet, vilket stärker investerarnas förtroende för säkra digitala tillgångsinvesteringar. Valours grundprospekt är godkända av Finansinspektionen och uppfyller EUs krav på fullständighet, tydlighet och konsekvens.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.
Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) (EUPC ETF) med ISIN LU1079841513, försöker följa Shiller Barclays CAPE® US Sector Value-index. Shiller Barclays CAPE® US Sector Value Strategy väljer från S&P 500 de fem sektorer med lägst relativ CAPE (cykliskt justerad prisinkomst). Den relativa CAPE-koefficienten utvärderar en sektors relativa kostnadsprestanda baserat på dess nuvarande och långsiktiga historiska priser och avkastning. Sedan beräknar metoden sektorn med lägst prisdynamik över en period av 12 månader, dvs. e. den sektor som presterade sämst under rapportperioden. Var och en av de återstående fyra sektorerna får samma viktning (25 %) och komponenterna i investeringsuniversumet anpassas varje månad.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,65 % p.a. Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) är den billigaste och största ETF som följer Shiller Barclays CAPE® US Sector Value-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Ossiam Shiller Barclays CAPE® US Sector Value TR UCITSETF 1C (USD) är en mycket stor ETF med tillgångar på 2 537 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 22 juni 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.