Nyheter

Så här går börsen i dag 20180920

Publicerad

den


Så här går börsen i dag 20180920 är en analys som kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 20/9-2018. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

Så här går börsen i dag 20180920 Våra OMX-analyser kan fungera som ett av flera beslutsstöd för den som handlar med börshandlade fonder, ETFer, som följer Stockholmsbörsens index, till exempel XACT OMX eller SpotR, nedan finner Ni Så här går börsen i dag 20180920. Vill Du också läsa dem varje dag? Anmäl Dig för en provprenumeration på Axiers hemsida.

Anmäl Dig här för att prova Axier dagliga tekniska analyser

OMXS30 passar på stigande räntor

(C 1 630,50 H 1 637,91 L 1 625,50)

OMXS30 är inne i en fas, där vi förväntar oss en hel del svängningar och där vi sannolikt kommer få svårt att hitta och tolka de kortare rytmerna.

Det vi ser i den långsiktiga utvecklingen, om vi börjar så långt tillbaka som den 11 februari 2016 och 1 247, som lågpunkt. Vågmässigt har vi en startpunkt där och vi kan konstatera att lågpunkten nyligen vid 1 609 kom in 31 månader senare, den 11 september i år. Anledningen till att 31 månader är av betydelse är att det är detsamma som 135 veckor (3×45).

Det ger oss vidare: Så länge 1 609-nivån håller kan vi sikta uppåt i en rörelse som visserligen kan och bör ge en del kurskast. Motståndet vid 1 645 är sedan av vikt och det måste brytas om vi ska kunna få in 1 653, som är nästa motstånd inom de snäva ramar index förväntas kastas nu en tid.

Det är bara om index lyckas etablera sig över 1 653, som vi kan inrikta oss på högre nivåer upp mot toppen i augusti.

Alternativ 1

I de större vågorna har vi fortfarande kvar som alternativ 1, att det handlar om en stor a-b-c-våg från den 4 april i år och lågpunkten 1 482 till 29 augusti och 1 680. Denna formation bör vara avslutad den 29 augusti och en ny våg nedåt påbörjad. Men till dess vi får starkare negativa signaler har vi kvar alternativet att index kan ta ytterligare en sväng uppåt. Inte troligt men möjligt. Det är där vi nu är i det att index kan och bör svänga en hel del innan det hela utkristalliseras och ger den nedgång som behövs. Detta för att sedan kunna få ett större lyft längre fram och in över 2019.

Det ska bli intressant att se vad oktober har att bjuda på i form av frustrationer och kastande mellan olika ”hötappar”. Vi har en agenda som redan finns med men, där är inte överraskningsmomenten så stora, men visst det kända kan få en touch av ny energi.

Vi har Brexit och dess problem, som bollas på ett genant sätt. Handelskrig med USA och då i första hand med Kina men delvis även EU och Kanada kan trappas upp till dess man är överens.

Turkiet ligger och laddar för nästa fas

Turkiet ligger och laddar för nästa fas av utspel med de spridningseffekter detta får till Italien, Spanien och Portugal. Venezuela och Argentina är i nuläget avlägsna men om det leder till spridningseffekter är det läge för det under hösten.

Det som inte observerats så mycket ännu är de stigande räntorna i USA. 10-åringen har för några dagar sedan passerat 3,0 procent och noterades under onsdagen i 3,08 procent med en stark uppgångssignal som följd. Här har vi en ”bomb”, som när den briserar är inledningen på stora problem för många men speciellt pensionsfonder, som jagat avkastning i udda regioner i världen.

I första hand handlar det om en etablering över 3,00 procent. Men mer allvarligt blir det när etableringen över 3,10 procent är på plats. Vi får då räkna med att 10-åringen sticker iväg med kraft och har som delmål 4,8-4,9 procent på sikt. Det är dessutom bara början på en långsiktig uppgång under de kommande åren.

Det gigantiska pensionskapitalet

Det gigantiska pensionskapitalet som lämnat USA för flera år sedan och sökt högre avkastning i Asien får nu dels en ränteuppgång i USA och dels effekterna av den valutarisk som man tagit i tron att dollarn skulle försvagas över tiden.

IMF och EU har lobbat under många år för att USA ska låta bli att driva upp räntorna för att inte ”knäcka” omvärlden som måste följa efter på räntesidan om man inte vill se sina valutor drivas mot låga nivåer. FED har förespeglat ännu en räntehöjning innan utgången av 2018, vilket sannolikt är drivkraften för 10-åringen i nuläget.

Utvecklingen nu lägger grunden för turbulensen där det hela troligen eskalera under 2020 fram till 2022 i första hand. Det vi såg under 2007-2009 får det hela att framstå som en krusning om man ser till vad som missades då och som lagt grunden till det problem som byggts upp. Men än finns det gott om tid att anpassa sig till den framtida verkligheten så som den ser ut att ”urarta” sig.

Stochastic

Lång sikt: Månadsstochastic 72,4 och 61,2 stigande

Medellång sikt: Veckostochastic 72,8 och 76,6 fallande

Kort sikt: Dagsstochastic 31,8 och 29,6 stigand

Rörelsefaktorn – Motstånd – Stöd

Aktuell rörelsefaktor för tid och pris = 40 Motstånd 1668 och 1710 Stöd 1 627 och 1 587

Analytiker: Ingemar Carlsson

Kursdata: Stockletter.se

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version