Följ oss

Nyheter

Så här går börsen i dag 20171201

Publicerad

den

Så här går börsen i dag 20171201 är en analys som kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 1/12-2017. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

Så här går börsen i dag 20171201 är en analys som kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 1/12-2017. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

Så här går börsen i dag 20171201 Våra OMX-analyser kan fungera som ett av flera beslutsstöd för den som handlar med börshandlade fonder, ETFer, som följer Stockholmsbörsens index, till exempel XACT OMX eller SpotR, nedan finner Ni Så här går börsen i dag 20171201. Vill Du också läsa dem varje dag? Anmäl Dig för en provprenumeration på Axiers hemsida.

Anmäl Dig här för att prova Axier dagliga tekniska analyser

OMXS30 återvänder till 1607

OMX S30 index 

(C 1 610,11 H 1 624,47 L 1 609,09)

OMX S30 har nu fått i det närmaste reagerat klart. som det ser ut. Vi har haft den 27:e november och 29:e november som reaktionsdagar. Den 27:e gav lågpunkten 1 607 och sedan var frågan var landar index efter reaktionen nedåt efter första uppgången. Nu vet vi att 1 608 blev lägst under onsdagen och 1 609 som lägst under den inledande handeln på torsdagen och sedan också en ny nedgång till 1 609 innan stängningen på torsdagen.

Den korta rytmen från lågpunkten måndagen den 31 juli ville också delta med sin rytm på 4 månader, som går från lågpunkt till lågpunkt.

Det har handlat om 53 dagar från toppen den 5 oktober och 40 dagar från toppen den 20 oktober. Den första tiden gav 27 november och den andra 29 november. Båda dagarna var satta på reaktion. Den 30:e kom med index rytm på fyra månader som oftast går från lågpunkt till lågpunkt.

Vi fokuserar på nästa tidpunkt

Nu när vi passerat alla dagarna får vi fokusera på nästa tidpunkt. Jag tar inte med alla under december i detta läge men tiden kring lucia ser ut att bli av betydelse, vilket betyder reaktion med den 12 december som fokus. För den som agerar kortsiktigt finns det fler innan lucia men de utelämnar vi just nu så at vi får se hur det hela löper vidare under fredagen och måndagen. Till lucia är det ju en bra bit dit så vi tar mer om detta i ett senare skede.

Nu har vi en nedgång på 75 punkter att jobba med (1682-1 607=75) och då får vi möjliga motstånd vid 1 625, 1 637 och 1 645. 1 639 var ju högsta notering den 21 november, vilket innebär att vi lägger en del fokus på den nivå och kombinerar ett intervall till 1 637- 639. 1625 testades under torsdagen innan reaktionen nedåt tog vid under dagen.

Den allra viktigaste punkten kommer sedan in på 1 653. Nivån är så viktig att jag vill lägga ett filter på 1 647- 1655, där vi måste vara på tå. Denna nivå måste brytas om vi ska kunna inrikta oss på en fortsatt uppgång. Intervallet kan hålla tillfälligt men ska sedan efter några dagar brytas om index ska ta oss upp till nya toppar för i år.

Tiden är på plats

Tiden är på plats via ett otal cykler, som går samma under innevarande kvartal och första två veckorna i januari. Så här långt är vi inte främmande för en topp under denna tid i det att mycket håller på att avslutas i uppgångarna. De aktier som fallit mycket har kortsiktigt nöjlighet att leverera motreaktioner uppåt. Men då vi inte fått in priset för index ännu i fållan så får vi söka detta under de kommande veckorna. Om det sedan blir 1 653 eller 1 710 eller något annat kan man hålla på att räkna på under otaliga timmar utan att komma så mycket närmare i dagsläget. 1 653 är det vi fokuserar på just nu. Genombrott och stängning över 1 655 ger oss anledning att ta fram räknesnurran och se vilket högre alternativ som är aktuella då. Skulle 1 653-nivån hålla är det ju åt andra hållet vi ska fokusera och se var stöden ligger.

Vi har ett antal aktier som ligger i olika grupperingar och dessa körs av marknaden i olika perioder. Den gruppen som ska ge sina reaktioner i mitten av kommande vecka ska vi lägga ned en del tid på i våra beräkningar under helgen. Ni som har ett GW kan med fördel snurra upp H&M, där lägsta notering så här långt är 187,60-187,70 kronor från den 23-24 november.

Vi ser nu hur rekylerna drabbar hårt i de tidigare ”rallyaktierna” det har under en längre tid handlat om att allt fler aktier går in i toppformationer för att sedan tappa kraftigt. Senast är det LUPE och LUMI som drar på nedåt. Boliden påverkas negativt också men där har säljtrycket ännu inte dragit igång.

New York börsen drar

Till detta ska vi sedan lägga att New Yorkbörsen drar på uppåt. Nu i förhoppningen att D Trump ska få igenom en stor del av sitt skatteförslag. Skatteförslaget är inte enbart positivt för börsen utan kommer också att få fart på nya investeringar över tiden, när kapitalströmmarna vänder mot USA via de amerikanska företag som drar nytta av en skattesänkning.

I skuggan av detta ska vi sedan se hur börserna i Europa påverkas av de fortsatta indexuppgångarna i New York. Konjunkturen i Europa ska nu börja mattas av en tid efter en tillväxtperiod.

Stochastic

Lång sikt: Månadsstochastic 83,5 och 85,6 fallande

Medellång sikt: Veckostochastic 61,0 och 70,7 fallande

Kort sikt: Dagsstochastic 13,8 och 15,0 fallande

Rörelsefaktorn

Aktuell rörelsefaktor för tid och pris = 40 Motstånd 1 627 och 1669 Stöd 1 587 och 1548

Analytiker: Ingemar Carlsson

Kursdata: Stockletter.se

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Robeco lanserar aktivt förvaltad ETF på Xetra

Publicerad

den

Robeco 3D EM Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

Robeco 3D EM Equity UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar i aktier i företag från tillväxtmarknader. Målet är att uppnå avkastning över genomsnittet genom kvantitativ optimering i form av en 3D-strategi baserad på risk, avkastning och hållbarhet.

WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITS ETF investerar i Additional Tier 1 (AT1) CoCo-obligationer denominerade i euro, amerikanska dollar och pund sterling, utfärdade av finansinstitut i utvecklade europeiska länder. Dessa är långfristiga, efterställda obligationer, vanligtvis med en fast kupong, som automatiskt konverteras från skuld till eget kapital när fördefinierade händelser (konverteringskriterier) inträffar.

WisdomTree Brent Crude Oil 3x Daily Leveraged ETC följer tre gånger den dagliga utvecklingen av Solactive Brent Crude Oil Commodity Futures SL Index. Detta består av terminskontrakt för Brent Crude Oil. Den börshandlade råvaran är en fullt säkerställd obligation.

NamnISIN
Ticker
AvgiftUtdelnings-
policy
Robeco 3D EM Equity UCITS ETF – AccIE0002Z12PN9
REM3 (EUR)
0,30%Ackumulerande
WisdomTree AT1 CoCo Bond UCITS ETF – USD AccIE00BZ0XVG69
WTIG (EUR)
0,39%Ackumulerande
WisdomTree Brent Crude Oil 3x Daily Leveraged ETCIE00BMTM6D55
NGXA (EUR)
0,99%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 407 ETFer, 199 ETCer och 256 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 23 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

VanEcks utdelnings-ETF fördubblas, når två miljarder euro på sex månader

Publicerad

den

Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.

Efter att VanEcks utdelnings-ETF, VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF, nådde en miljard euro i oktober 2024 har ETFen nu fördubblat sin volym till två miljarder euro på bara sex månader.

”I en ganska osäker marknadsmiljö kan utdelningsaktier vara ett bra sätt att isolera sig från volatilitet och bilda en motvikt till tillväxtaktier i en diversifierad portfölj”, förklarade Martijn Rozemuller, VD för VanEck Europe. ”Stigande räntor har generellt sett inte lika negativ inverkan på utdelningsaktier som på tillväxtaktier – och vår utdelnings-ETF värdesätter kvalitet högt. Den erbjuder möjligheten att investera i företag med potentiellt höga utdelningar och utmärker sig tack vare sin globala diversifiering och omfattande urvalskriterier”, säger Rozemuller. Investerare bör dock komma ihåg att utdelningsstrategier också är föremål för marknadsrisker och värdeförluster kan inte uteslutas.

Historiskt sett har VanEcks utdelnings-ETF erbjudit både stark och stabil potential för utdelningsflöden och möjligheten för investerare att delta i prisuppgången på 100 stora globala aktier. ETFens metod, utvecklad av Morningstar, går utöver enkla utdelningskoncept genom att välja aktier baserat på flera faktorer. Fokus ligger på utdelningstillväxt och stabilitet över tid.

”Denna strategi ger långsiktigt värde för investerare – den starka tillväxten och efterfrågan på vår ETF visar oss att vi möter investerarnas efterfrågan med denna strategi”, tillade Dmitrii Ponomarev, produktchef på VanEck.

Strikta urvalskriterier

Fonden inkluderar exponering mot de 100 globala aktierna med högst direktavkastning och viktas sedan enligt den totala utbetalda utdelningen. Dessutom föreskriver metoden att den aktuella utdelningen per aktie inte får vara lägre än fem år sedan, utdelningen måste ha betalats ut under de senaste 12 månaderna och viktningen per aktie är begränsad till maximalt 5 procent, medan viktningen per sektor inte får överstiga 40 procent vid tidpunkten för granskningen.

Fonden följer Morningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index. Morningstar identifierar 100 aktier från ett brett universum av aktier på utvecklade marknader för indexval. Utöver strikta kriterier relaterade till företagens utdelningspolicy tillämpas även prognoser för framtida utdelningar, likviditet samt ESG-filter för att exkludera, till exempel, företag med påstådda brott mot FN:s Global Compact och kontroversiella produktinvesteringar. ETFen har dock inte ett hållbarhetsinvesteringsmandat som investeringsmål.

Handla VDIV ETF

VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF (VDIV ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

  • Fördubblats på sex månader: VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF erbjuder tillgång till företag med potentiellt höga utdelningar
  • Fokus på kvalitet: Det underliggande indexet väljer aktier enligt strikta kriterier som utdelningstillväxt, utdelningsstabilitet och global diversifiering
ETFVanEck Morningstar Developed Markets Dividend
Leaders UCITS ETF
IndexnamnMorningstar Developed Markets Large Cap Dividend Leaders Screened Select Index
ISINNL0011683594
WKNA2JAHJ
Ticker XetraVDIV
Ticker LSE USD / GBPTDIV / TDGB
Ticker SIXTDIV
Ticker Borsa ItalianaTDIV
Förvaltare:VanEck Asset Management B.V.
HemvistNederländerna
BasvalutaEUR
IndexleverantörMorningstar
OmbalanseringHalvårsvis
ReplikeringsmetodFysisk replikering
Lanseringsdatum23 May 2016
Total expense ratio (TER)0.38% p.a.
UtdelningspolicyUtdelande (kvartalsvis)

Aktiemarknadsrisk: Priserna på värdepapper i fonden är föremål för de risker som är förknippade med investeringar på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara prisfall. En investering i fonden kan leda till förluster.

Valutarisk: Eftersom fonden helt eller delvis investerar i värdepapper denominerade i utländsk valuta, kan fondens investeringar i utländsk valuta och förändringar i värdet på utländska valutor mot basvalutan leda till lägre avkastning för fonden och värdet på vissa utländska valutor kan vara föremål för betydande fluktuationer.

Fortsätt läsa

Nyheter

WENE ETF investerar i energiföretag från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) med ISIN IE000MELAE65, strävar efter att spåra MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar energisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 90 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Varför WENE?

Exponering för stora och medelstora företag på utvecklade marknader inom energisektorn Global Industry Classification Standard (GICS).

Designad för investerare som vill ha exponering mot World Energy Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.

Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Energy ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index.

Handla WENE ETF

iShares MSCI World Energy Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WENE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURWENE
Euronext AmsterdamUSDWENE
SIX Swiss ExchangeUSDWENE

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SHELSHELL PLCEnergi10,87GB00BP6MXD84GBP
TTETOTALENERGIESEnergi7,68FR0000120271EUR
COPCONOCOPHILLIPSEnergi6,86US20825C1045USD
ENBENBRIDGE INCEnergi4,79CA29250N1050CAD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergi4,76US30231G1022USD
SLBSCHLUMBERGER NVEnergi4,40AN8068571086USD
PSXPHILLIPSEnergi4,17US7185461040USD
OKEONEOK INCEnergi3,81US6826801036USD
VLOVALERO ENERGY CORPEnergi3,80US91913Y1001USD
LNGCHENIERE ENERGY INCEnergi3,72US16411R2085USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära