Nyheter

Så här går börsen i dag 20161216

Publicerad

den

Så här går börsen i dag 20161216 är en analys som kommer från Axiers analysarkiv och skrevs den 16/12-2016. Analyserna i arkivet är tillgängliga för Axiers betalande prenumeranter.

Så här går börsen i dag 20161216 Våra OMX-analyser kan fungera som ett av flera beslutsstöd för den som handlar med börshandlade fonder, ETFer, som följer Stockholmsbörsens index, till exempel XACT OMX eller SpotR, nedan finner Ni Så här går börsen i dag 20161216. Vill Du också läsa dem varje dag? Anmäl Dig för en provprenumeration på Axiers hemsida.

Anmäl Dig här för att prova Axier dagliga tekniska analyser

OMXS30 Hit skall börsen utan att dra på sig blåstället

OMXS 30 levererade en ny kurstopp för året i tisdags den 13 december. Högsta noteringen blev 1 552 och det var i mina ögon lite förvånande att vi fick ett genombrott av 1 548-nivån utan att vi fick en tillfällig reaktion först och en uppbyggnad inför en fortsättning uppåt. Nu rättade det hela till sig genom att index föll till 1 532 under torsdagens handel. Nivån 1 532 utgjorde dessutom ett stöd då halva rörelsefaktorn på 39 punkter ger oss en nedgång på 20 (19,5) punkter från toppnoteringen. Den gav oss egentligen 1 532,5, som den perfekta stödnivån men nu fick vi in den på 1 532,1, vilket i sig är helt ok.

När index lyckades stänga över 1 548 under torsdagen får vi se det som en ny positiv signal i den långsiktiga uppgången. Kravet för en fortsättning uppåt är att index fortsätter att stänga över 1 548 under de närmaste tre börsdagarna. Om detta krav uppfylls är vägen öppen uppåt mot höga nivåer in mot och under 2017.

Nöjer vi oss med ta det hela stegvis först handlar det om 1 587 och 1 627, som de nivåer index ser ut att kunna arbeta sig upp mot utan att vi behöver ta på oss blåställen.

Bonusjakten i USA ser ut att kunna pågå in till årsskiftet och då är en fortsättning in mot den 9 januari möjlig. Om så blir fallet kan vi ligga i bakvattnet av den uppgången och se hur vår marknad hanterar motstånden ovan. Noterbart är att vi har ett motstånd vid aktuell nivå via den fallande vinkeln från toppen i april 2015. (se graf ovan)

Räntehöjningen från Feds sida under onsdagen var diskonterad men gav ändå en ordentlig skjuts uppåt för dollarn. Detta hämmar nu en tid råvarorna och då speciellt matråvarorna, som får fallhöjd när USA attraherar allt mer kapital via sin högre räntenivå.

Redan i somras fick vi en långsiktig uppgångssignal i den 30-åriga obligationsräntan i USA. Denna uppgång är etablerad och får nu nytt bränsle via räntehöjningen under onsdagen. Detta kommer att leda till mycket höga räntor långsiktigt. Vi ser nu bara första fasen i den långsiktiga uppgången och det är först när vi fått en rekylfas och en andra uppgångsfas som det ”väcker” de som slumrat och bedövats av de kontinuerligt låga räntorna. Mycket tid återstår innan allt fler verkligen börjar att agera på de högre räntorna. Helt vanligt mönster, som vi oftast ser under och efter långa perioder av enkelriktad information.

ECB tycks vilja driva kapital ut från EU och man får ju gratulera dem i så fall till sin strategi. Men det ser inte ljust ut för vår världsdel om vi går fram i tiden några år. Inte nog med att vi går mot en kallare period på jorden (långsiktigt enligt NASA) vi får leve i ett kyligt finansiellt klimat också. Detta ligger längre fram i tiden men kartan är redan ritad i det mönster som alltid upprepas.

Nu närmast ska vi värma oss med en fortsatt uppgång och en avgörande indextopp under 2017 innan berg- och dalbanan ger oss en kittlande magkänsla, när toppen är på plats.

Vi som varit med under några år har memorerat topparna 1987, 1997, 2007 och dess betydelse för den fortsatta börsutvecklingen. ”Klubben” eller ledningscentralen som vi också benämner de styrande tycks ha något i kikaren för 2017. Deras budskap kommer vi som alltid att se med all tydlighet i våra grafer när slutsteget tas. De ska först skapa en glädjestund och förväntningar på ”evig uppgång” innan de skrider till verket. Det är med en viss lustkänsla man följer det hela och ser hur allt upprepas över långa tidsperioder.

Stochastic

Lång sikt: Månadsstochastic 83,2 och 60,9 stigande
Medellång sikt: Veckostochastic 95,2 och 89,6 stigande
Kort sikt: Dagsstochastic 95,6 och 94,2 stigande

Rullande korta cykler med reaktionsdagar

Dessa dagar kommer att korrigeras löpande vartefter vi får ny information från marknaden Vi följer i fortsättningen den rytm som började den 9 mars 2009. Den sammanfaller i stort med den andra rytm som har sitt ursprung från toppen den 13 juli 2007. Alla reaktionsdagar kommer från Gann Hjulet och den kunskap som ligger bakom detta.

Beräknade reaktionsdagar för OMXS 30 index: 23 december, 4 januari, 17 januari

Rörelsefaktorn – Motstånd – Stöd

Aktuell rörelsefaktor för tid och pris = 39 Motstånd 1548 och 1 587 Stöd 1 508 och 1 470

Analytiker: Ingemar Carlsson

Kursdata: Stockletter.se

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version