När du sparar via Opti-appen investerar denna fondplattform dina pengar i en noga genomtänkt kombination av fonder. Det är din Opti-portfölj eftersom Opti investerar i fonder åt dig. Opti väljer objektivt ut de mest prisvärda fonderna bland de tusentals som finns i Sverige och sedan byter de ut dem när de hittar bättre alternativ.
Det första Opti gör är att meddela de olika fondbolagen som förvaltar de idag nio olika fonderna i din portfölj att de tänker köpa andelar i dem åt dig. Idag har du till exempel en aktiefond som SPP förvaltar, som står för 15,5 procent av din Opti-portfölj (om du har en Opti 9-portfölj, annars har du en mindre andel i just den fonden). Sätter du till exempel in 2 000 kronor meddelar vi SPP att du vill köpa andelar i deras fond för 2 000 kronor × 15,5 procent = 310 kronor. Samtidigt meddelas de andra fondbolagen som förvaltar de andra fonderna i din portfölj att Opti vill köpa andelar åt dig i deras fonder för summor som speglar hur många procent de fonderna står för i din Opti-portfölj.
När du köper en tradionell fond görs detta till den kurs som kallas för NAV, net asset value. Detta är den kurs som sätts en gång per dag, och utgör ett snitt på värdet på fonden. Vanligtvis kan du bara handla en traditionell fond en gång per dag, till skillnad från en ETF där handeln sker kontinuerligt så länge börsen är öppen.
Kursen på varje enskild fond styrs av värdet på de underliggande värdepappren i densamma. Har börsen gått upp mycket den senaste dagen är kursen hos en aktiefond i allmänhet högre än den var dagen innan. Kursen man köper till, styr sedan hur många andelar i fonden man får. Det är vanligt att insättningar i till exempel aktiefonder görs i kronor, och inte i form av hela andelar. Om kursen i aktiefonden i exemplet ovan är till exempel 200 kronor per andel, får du 1,55 nya andelar för de 310 kronor Opti köper för (310 kr / 200 kr = 1,55 andelar).
Tidpunkten styr
Tidpunkten när du sätter in pengar i din Opti-portfölj styr vilken dags kurser Opti kommer att köpa de olika fonderna åt dig till. Sätter du in pengar före klockan 09:00 på morgonen köper Opti de flesta av fonderna till morgondagens kurser (samma sak gäller när du månadssparar).
Gör du din insättning senare än så, till exempel klockan 09:15, köper vi fonderna åt dig till kurserna en dag längre fram i tiden. Du kan se exakt vilken dags kurser dina fonder är köpta till genom att gå in i appen, välja din portfölj och sedan trycka på ”Händelser”.
Därefter klickar du på den insättning du vill veta mer om (till exempel den senaste) och sedan kan du klicka på den eller de fonder du vill se kursen för (under varje fond ligger ditt kvitto för köpet, som heter ”avräkningsnota”, där det står exakt vilken kurs vi köpte just den fonden åt dig till).
Efter att fondbolagen har fått reda på att vi vill köpa andelar i deras fonder åt dig vill de ha betalt för dem. Då drar vi pengar från det bankkonto du kopplat din Opti-portfölj till (som du ser under ”Inställningar” i appen). Sedan mellanlandar de pengarna på ett konto hos vår bank där de fördelas ut på de olika fondernas konton, som betalning för dina nya andelar i fonderna.
Överföringen från din bank till Optis bank går via Bankgirot
När pengarna är inne på fondernas konton meddelar fondbolagen oss att de har registrerat att du är ägare av de nya andelarna i deras fonder. Då noterar vi det på ditt konto (som i de flesta fall är ett investeringssparkonto eller ”ISK” som det brukar förkortas) och visar det för dig i appen och du ser att värdet på din portfölj har ökat med storleken på din insättning – 2 000 kronor i exemplet ovan. Hela processen tar tre till fem vardagar. Varken fondbolagen eller bankerna arbetar på helgerna, så gör du insättningen på lördag eller söndag får de reda på det först på måndag morgon. För de flesta fonder i din portfölj kan man sammanfatta processen så här:
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4–5
Du sätter in pengar, t.ex. i samband med att du månadssparar.
Pengar dras från ditt bankkonto.
De flesta fonder köps (några köps en dag senare).
Ditt ägande i fonderna registreras hos fondbolaget.
Ditt ägande i fonderna registreras på ditt konto (ISK).
Du kan se exakt vilka fonder du har i din Opti-portfölj just nu genom att gå in i appen, välja din portfölj och sedan gå ner till ”Portföljens innehåll”. Där klickar du på ”Detaljer”. Sedan kan du under respektive tillgångsslags rubrik (”Aktier”, ”Räntor” och ”Råvaror”) se exakt vilka fonder du äger som innehåller värdepapper inom just det tillgångsslaget.
NAV är fondens kurs som man köper eller säljer den till. Kurserna för de flesta fonder beräknas av fondbolagen varje dag. Så här ser beräkningen ut:
NAV = (Värdet på fondens tillgångar – Värdet på fondens skulder) / Antalet andelar
Fondens tillgångar är värdepappren i fonden, till exempel aktierna i en aktiefond. Fondens skulder är till exempel förvaltningsavgift till fondbolaget och uttag från investerare.
Många andra värdepapper köper man till en kurs som ändras kontinuerligt under dagen.
Anledningen till den förskjutningen är att Opti bara köper och säljer externa fonder åt dig. Vi förvaltar inga egna fonder. Det gör att det tar en dag extra jämfört med vad du är van vid hos din bank, som ofta vill att du ska köpa bankens egna (interna) fonder.
Opti sägs vara något dyrare än en del av sina konkurrenter, till exempel Lysa, men har i gengäld ett annat typ av utbud. Opti kan till exempel erbjuda investeringar i råvaror, något som många konkurrerande fondplattformar inte gör.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) (CBUV ETF) med ISIN IE000RN58M26, försöker följa STOXX Global Metaverse-index. STOXX Global Metaverse-index spårar företag från hela världen som har affärsverksamhet i metaverse-ekosystemet. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,50 % p.a. iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer STOXX Global Metaverse-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna ackumuleras och återinvesteras.
iShares Metaverse UCITSETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 88 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF anserades den 7 december 2022 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från STOXX Global Metaverse Index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Index Product Strategy på TMXVettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera det snabbt utvecklande globala försvarslandskapet och de investeringsimplikationer som en europeisk försvarsutgiftsboom medför. Med geopolitiska spänningar på uppgång och skiftande försvarsprioriteringar måste investerare navigera efter nya möjligheter och risker i sektorn.
Edmondson lyfte fram Europas oöverträffade ökning av försvarsutgifterna, ett direkt svar på USA:s beslut att minska militärt bistånd till Ukraina. Centralt i denna förändring är EUs initiativ ”Rearm Europe Readiness 2030” på 800 miljarder euro, som syftar till att stärka den militära beredskapen. Detta inkluderar betydande investeringar i nyckelförsvarstekniker och en dedikerad kreditfacilitet på 150 miljarder euro för att förbättra militär kapacitet.
”Det kommer att bli mycket utgifter framöver,” noterade Edmondson och betonade stora tillväxtområden som artificiell intelligens, cyberförsvar, drönarteknik och avancerade artillerisystem.
Hon påpekade att ledande europeiska försvarsföretag – inklusive Rheinmetall, BAE Systems, Thales, Dassault och Leonardo SPA – kommer att dra stor nytta av denna expansion. Dessutom framträder Sydkoreas Hanwha Aerospace som en nyckelspelare i globala försvarskontrakt. Däremot upplever amerikanska försvarsföretag motvind på grund av budgetnedskärningar och inställda upphandlingsavtal, vilket leder till en relativ nedgång i sektorn.
En annan kritisk förändring av global försvarsupphandling håller på att utvecklas när traditionella amerikanska allierade omprövar sina försvarsinköp. Kanada och Portugal, till exempel, omvärderar beställningar på USA-tillverkade F-35 stridsflygplan till förmån för alternativa alternativ, som flygplan från Dassault Aviation.
Edmondson betonade att dessa geopolitiska omställningar skapar stark ekonomisk medvind, särskilt för Tyskland, som kommer att investera uppskattningsvis 500 miljarder euro i försvar under de kommande åren. Hon citerade en nyligen gjord rapport från Goldman Sachs, som förutspår att hälften av dessa utgifter direkt kommer att underblåsa BNP-tillväxten – en effekt som redan återspeglas på finansmarknaderna. Medan europeiska aktier, särskilt Euro Stoxx 50-index, tar fart, har stora amerikanska aktieindex kämpat för att hålla jämna steg.
”Detta är en kraftfull påminnelse för investerare att hålla sig diversifierade, behålla exponering utanför amerikanska marknader och allokera kapital till framväxande globala försvarsteman,” rådde Edmondson.
När globala militära strategier fortsätter att utvecklas kan investerare som positionerar sig tidigt i viktiga internationella försvarssektorer dra nytta av denna historiska förändring.
HanETF planerar en ny försvarsfond med fokus på europeiska företag som kommer att börja handlas i nästa vecka. Vi har ännu inte namnet på denna, men kortnamnet på tyska Xetra är 8RMY medan det i London blir tickern ARMY.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc (WNUC ETF) med ISIN IE0003BJ2JS4, försöker spåra WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index spårar företag över hela världen som är engagerade inom uran- eller kärnenergiindustrin.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF USD Unhedged Acc är den enda ETF som följer WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 5 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITSETF (”Fonden”) strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för WisdomTree Uranium and Nuclear Energy UCITS Index (”Indexet”). Indexet är utformat för att följa resultatet för företag som är involverade i uran- och kärnenergiindustrin.
Varför investera?
Få en unik strategi med hög övertygelse för investeringar i uran- och kärnenergiföretag.
Kärnenergi är avgörande för den framtida hållbara energimixen, eftersom kraven på energi ökar, kommer det att bli nödvändigt att skala upp tillförlitliga källor för ren energi.
Denna ETF erbjuder exponering mot en diversifierad korg av företag som är involverade i uran- och kärnenergimarknaden, såsom uranbrytning, byggande av kärnkraftsinfrastruktur eller bedriver avancerad forskning om framtida kärnteknik.
Analysen för urval och viktning av företag i indexet utförs av WisdomTree med betydande expertis i att konstruera tematiska index, vilket säkerställer att portföljkorgen förblir fokuserad och relevant.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.