När du sparar via Opti-appen investerar denna fondplattform dina pengar i en noga genomtänkt kombination av fonder. Det är din Opti-portfölj eftersom Opti investerar i fonder åt dig. Opti väljer objektivt ut de mest prisvärda fonderna bland de tusentals som finns i Sverige och sedan byter de ut dem när de hittar bättre alternativ.
Det första Opti gör är att meddela de olika fondbolagen som förvaltar de idag nio olika fonderna i din portfölj att de tänker köpa andelar i dem åt dig. Idag har du till exempel en aktiefond som SPP förvaltar, som står för 15,5 procent av din Opti-portfölj (om du har en Opti 9-portfölj, annars har du en mindre andel i just den fonden). Sätter du till exempel in 2 000 kronor meddelar vi SPP att du vill köpa andelar i deras fond för 2 000 kronor × 15,5 procent = 310 kronor. Samtidigt meddelas de andra fondbolagen som förvaltar de andra fonderna i din portfölj att Opti vill köpa andelar åt dig i deras fonder för summor som speglar hur många procent de fonderna står för i din Opti-portfölj.
När du köper en tradionell fond görs detta till den kurs som kallas för NAV, net asset value. Detta är den kurs som sätts en gång per dag, och utgör ett snitt på värdet på fonden. Vanligtvis kan du bara handla en traditionell fond en gång per dag, till skillnad från en ETF där handeln sker kontinuerligt så länge börsen är öppen.
Kursen på varje enskild fond styrs av värdet på de underliggande värdepappren i densamma. Har börsen gått upp mycket den senaste dagen är kursen hos en aktiefond i allmänhet högre än den var dagen innan. Kursen man köper till, styr sedan hur många andelar i fonden man får. Det är vanligt att insättningar i till exempel aktiefonder görs i kronor, och inte i form av hela andelar. Om kursen i aktiefonden i exemplet ovan är till exempel 200 kronor per andel, får du 1,55 nya andelar för de 310 kronor Opti köper för (310 kr / 200 kr = 1,55 andelar).
Tidpunkten styr
Tidpunkten när du sätter in pengar i din Opti-portfölj styr vilken dags kurser Opti kommer att köpa de olika fonderna åt dig till. Sätter du in pengar före klockan 09:00 på morgonen köper Opti de flesta av fonderna till morgondagens kurser (samma sak gäller när du månadssparar).
Gör du din insättning senare än så, till exempel klockan 09:15, köper vi fonderna åt dig till kurserna en dag längre fram i tiden. Du kan se exakt vilken dags kurser dina fonder är köpta till genom att gå in i appen, välja din portfölj och sedan trycka på ”Händelser”.
Därefter klickar du på den insättning du vill veta mer om (till exempel den senaste) och sedan kan du klicka på den eller de fonder du vill se kursen för (under varje fond ligger ditt kvitto för köpet, som heter ”avräkningsnota”, där det står exakt vilken kurs vi köpte just den fonden åt dig till).
Efter att fondbolagen har fått reda på att vi vill köpa andelar i deras fonder åt dig vill de ha betalt för dem. Då drar vi pengar från det bankkonto du kopplat din Opti-portfölj till (som du ser under ”Inställningar” i appen). Sedan mellanlandar de pengarna på ett konto hos vår bank där de fördelas ut på de olika fondernas konton, som betalning för dina nya andelar i fonderna.
Överföringen från din bank till Optis bank går via Bankgirot
När pengarna är inne på fondernas konton meddelar fondbolagen oss att de har registrerat att du är ägare av de nya andelarna i deras fonder. Då noterar vi det på ditt konto (som i de flesta fall är ett investeringssparkonto eller ”ISK” som det brukar förkortas) och visar det för dig i appen och du ser att värdet på din portfölj har ökat med storleken på din insättning – 2 000 kronor i exemplet ovan. Hela processen tar tre till fem vardagar. Varken fondbolagen eller bankerna arbetar på helgerna, så gör du insättningen på lördag eller söndag får de reda på det först på måndag morgon. För de flesta fonder i din portfölj kan man sammanfatta processen så här:
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4–5
Du sätter in pengar, t.ex. i samband med att du månadssparar.
Pengar dras från ditt bankkonto.
De flesta fonder köps (några köps en dag senare).
Ditt ägande i fonderna registreras hos fondbolaget.
Ditt ägande i fonderna registreras på ditt konto (ISK).
Du kan se exakt vilka fonder du har i din Opti-portfölj just nu genom att gå in i appen, välja din portfölj och sedan gå ner till ”Portföljens innehåll”. Där klickar du på ”Detaljer”. Sedan kan du under respektive tillgångsslags rubrik (”Aktier”, ”Räntor” och ”Råvaror”) se exakt vilka fonder du äger som innehåller värdepapper inom just det tillgångsslaget.
NAV är fondens kurs som man köper eller säljer den till. Kurserna för de flesta fonder beräknas av fondbolagen varje dag. Så här ser beräkningen ut:
NAV = (Värdet på fondens tillgångar – Värdet på fondens skulder) / Antalet andelar
Fondens tillgångar är värdepappren i fonden, till exempel aktierna i en aktiefond. Fondens skulder är till exempel förvaltningsavgift till fondbolaget och uttag från investerare.
Många andra värdepapper köper man till en kurs som ändras kontinuerligt under dagen.
Anledningen till den förskjutningen är att Opti bara köper och säljer externa fonder åt dig. Vi förvaltar inga egna fonder. Det gör att det tar en dag extra jämfört med vad du är van vid hos din bank, som ofta vill att du ska köpa bankens egna (interna) fonder.
Opti sägs vara något dyrare än en del av sina konkurrenter, till exempel Lysa, men har i gengäld ett annat typ av utbud. Opti kan till exempel erbjuda investeringar i råvaror, något som många konkurrerande fondplattformar inte gör.
21Shares är glada över att introducera 21Shares Aptos StakingETP, ett nytt sätt att få tillgång till Aptos, nästa generations blockchain designad för hastighet, låga kostnader och sömlösa transaktioner.
Aptos är en högpresterande, lager-1 blockkedja som utnyttjar det revolutionerande Move Programming Language för att möjliggöra parallell transaktionsbearbetning, en kritisk funktion för att leverera en smidig användarupplevelse i DeFi. Byggd med skalbarhet och användaradoption i åtanke, är Aptos positionerat för att bli en hörnsten i det digitala tillgångsekosystemet som utvecklas.
Nästa generations hastighet och skalbarhet: Aptos använder programmeringsspråket Move – liknande Sui – för att möjliggöra parallell transaktionsbearbetning, vilket avsevärt förbättrar hastigheten och skalbarheten. Till skillnad från Suis fokus på konsumentinriktade applikationer är Aptos en strategisk investering i Move-språket med tonvikt på DeFi-infrastruktur, såväl som möjligheter inom tillgångstokenisering och betalningar, där transaktioner med låg latens är avgörande.
Tillgänglig och användarvänlig: Aptos fokuserar på att driva massintroduktion genom användarcentrerade funktioner, såsom OpenAI-drivna verktyg för intuitiv onboarding. Dessutom demokratiserar Jambo-telefonen, designad med blockchain-enkelhet i åtanke, tillgången till Aptos för en bredare publik genom att ta bort vanliga inträdesbarriärer.
Potentiella Solana-satellitinvesteringar: Som en höghastighetsblockkedja med hög genomströmning kan Aptos ses som en ”Solana beta”, vilket gör det till en attraktiv satellitinvestering för dem som söker exponering för liknande teknik och värdeförslag. Med sin mer begynnande status kan Aptos vara lämplig för investerare som letar efter nya möjligheter parallellt med etablerade nätverk som Solana.
100 % fysiskt uppbackad: 21Shares Aptos StakingETP är 100 % fysiskt uppbackad av de underliggande tillgångarna, lagrade säkert i kylförvaring av en institutionell förvaringsinstitut. Detta ger ett större skydd än typiska depåalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.
Först i sitt slag: Bitwise Aptos StakingETP är världens första Aptos ETP, som visar Bitwises fortsatta ledarskap när det gäller att ge tillgång till nya möjligheter i den framväxande kryptotillgångsklassen.
Aptos – högpresterande Layer 1 Blockchain: Aptos beskrivs ofta som en ”produktionsklar” blockkedja på grund av dess otroliga hastighet och kostnadseffektivitet. Nyligen har stora finansiella institutioner och konsumentvarumärken valt att bygga vidare på den blockkedjan.
Staking: ETP kommer att försöka satsa de Aptos som innehas av produkten, vilket förväntas generera ytterligare avkastning på cirka 4,7 % netto efter avgifter, samtidigt som investerarna får daglig likviditet på börsen.
Bitwise designade APTB för att vara tillgänglig för både institutionella och icke-professionella investerare via reglerade marknader med hjälp av en förstklassig förvaringsinstitut, revisor, administratör och insatsinfrastruktur. APTB är fysiskt backad och kommer att satsa de underliggande Aptos för att generera avkastning på cirka 4,7 % netto efter avgifter, som kommer att ackumuleras direkt inom ETP.
En högpresterande lager 1 blockchain, Aptos lanserades 2022, två och ett halvt år efter Solana och sju år efter Ethereum. Aptos har hyllats för banbrytande prestanda som möjliggör applikationer i företagsskala och har snabbt vuxit till över 8 miljoner aktiva användare varje månad. Aptos Labs, som är en kärnbidragsgivare till blockkedjan, leds av ett seniort team som tidigare arbetat med Metas blockchain-initiativ, och stöds av ledande institutionella investerare inklusive Andreessen Horowitz, Apollo Global Management, PayPal Ventures och Franklin Templeton Investments.
Aptos StakingETPär den andra som lanseras som en del av Bitwise’s European Total Return-produktsvit, efter ET32 (ISIN DE000A3G90G9), som nyligen nådde 50 miljoner dollar i förvaltat kapital.
Hunter Horsley, VD och medgrundare på Bitwise: I sju år har Bitwise varit en dedikerad partner till investerare som arbetar för att förstå och få tillgång till möjligheterna i den nya kryptotillgångsklassen. Med lanseringen av Bitcoin och Ethereum spot-ETP i USA har ett stort tvärsnitt av investerare börjat undersöka och lägga till digitala tillgångar till sina portföljer i år. Vi är glada över att nu kunna lansera Bitwise Aptos StakingETP för att utöka tillgången till en av de mest spännande nästa generations blockkedjor i rymden.
Tillgänglighet är kärnan i Aptos ekosystem. Varje dag bygger, utför och skapar användare från världens alla hörn och alla erfarenhetsnivåer på Aptos, sa Bashar Lazaar, chef för bidrag och ekosystem på Aptos Foundation.
Denna ETP gör att gå med i Aptos ekosystem mer tillgängligt och öppnar dörren för nya röster, utvecklare och publik att engagera sig på ett säkert och transparent sätt.
Som en ledande industrikapitalförvaltare är Bitwise i en position att utöka finansiell inkludering på en global skala.
Mo Shaikh, VD och medgrundare av Aptos Labs och en viktig bidragsgivare till Aptos ekosystem. Aptos-satsningen ETP markerar ett betydande steg framåt för framtiden för institutionell adoption och validerar tillförlitligheten, skalbarheten och hastigheten hos Aptos blockchain. Jag kan inte vänta med att se vilken ny potential det kommer att frigöra inom en snar framtid.
Bradley Duke, Europachef på Bitwise, tillade: Vi har sett investerare i Europa i allt större utsträckning engagera sig i den digitala tillgångsklassen i år. Aptos StakingETP är designad för framåttänkande institutionella investerare och kryptokunniga individer som letar efter ett högkvalitativt sätt att få exponering för denna lovande blockkedja genom en reglerad omslag. Vi är glada över att introducera APTB via en primär notering på SIX Swiss Exchange.
APTB är den tionde ETPen för Bitwise i Europa, och ansluter sig till en svit som inkluderar den största och mest likvida fysiskt stödda bitcoin-ETP (BTCE) och den snabbt växande Ethereum StakingETP (ET32) som lanserades tidigare i år. APTB är den första produkten som lanserades sedan Bitwise förvärvade ETC Group i augusti, och efter lanseringen på SIX Swiss Exchange planerar Bitwise att notera ETPen för handel på andra ledande europeiska börser.
Insats är ett sätt att generera inkomster för ägare av kryptotillgångar. När token-innehavare satsar sina tokens för att validera transaktioner på ett Proof of Stake (PoS) blockchain-nätverk som Aptos, bidrar de till säkerheten för blockchain och får ytterligare tokens som belöningar. På många sätt liknar staking att få utdelning i aktier. Mer information finns i insatsguiden för digitala tillgångar som nyligen släpptes på företagets webbplats.
*Representerar de belöningar som förväntas tas emot och ackumuleras i ETP, uttryckt i procenttal på årsbasis. Detta nummer kan ändras baserat på marknadspriser för belöningar i APT-insats och kommer att justeras periodiskt.
Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 7-10 UCITS ETF (EL4P ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Europa. Obligationernas löptider är mellan 7-10 år. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETFen har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 7-10 UCITSETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 14 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.
Mål
Fondens mål är att följa utvecklingen av iBoxx € Liquid Sovereign Diversified 7-10 Index (Prisindex). iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified-index är baserade uteslutande på obligationer som ingår i universum av iBoxx EUR-referensindex. För att säkerställa att endast lämpliga obligationer kommer in i de likvida indexen har ytterligare urvalskriterier lagts till: obligationstyp, tid till förfall och utestående belopp. Det maximala antalet obligationer i varje index är begränsat till 25 stycken.
Investeringsstrategi
Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 7-10 UCITSETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Sovereigns Diversified 7-10-index. Indexet iBoxx® EUR Liquid Sovereigns Diversified 7-10 följer de 25 mest likvida euro-denominerade statsobligationerna utgivna av regeringar i euroområdet. Tid till mognad: 7-10 år. Maxvikt per land: 4 obligationer respektive 20 procent.
Handla EL4P ETF
Deka iBoxx EUR Liquid Sovereign Diversified 7-10 UCITSETF (EL4P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.