Detta inlägg är en fortsättning på mitt tidigare inlägg om att bygga en långsiktig portfölj från förra veckan. Nu går vi vidare med diversifiering. Efter allokering kommer diversifiering. Alla känner kanske inte till begreppet diversifiering. Ett mer välkänt uttryck är ”lägg inte alla ägg i en korg”. Diversifiering innebär att man investerar i många olika tillgångar och tillgångsslag i syfte att sprida risken i en portfölj. Låter detta väldigt likt allokering? Det stämmer.
Diversifiering kan erhållas genom:
– Diversifiering mellan olika tillgångsslag (enklaste formen)
– Geografisk diversifiering (olika regioner t.ex. Europa, Asien och Nordamerika)
– Marknadsdiversifiering (olika länder t.ex. Sverige, USA och Ryssland)
– Bolagsstorlek (Small Cap, Mid Cap och Large Cap)
– Bransch eller sektordiversifiering (t.ex. läkmedel, industri och bank & finans)
Diversifiering sker inom respektive tillgångsslag; aktier, räntor, valutor, alternativa, fastigheter och råvaror. Ovan sammanställning är ett bra exempel för diversifiering inom tillgångsslaget aktier.
Hur allokerar och diversifierar experterna?
Välkända David F. Swensen är huvudansvarig portföljförvaltare för Yales portfölj. Den främsta anledningen till att Swensen blivit globalt erkänd är hans track-record som förvaltare. Under de senaste 20 åren har han uppvisat en genomsnittlig avkastning på 14% per år i en långsiktig portfölj. Så här ser Yales portföljvikter ut för 2012.
Harvards portfölj har nästan varit lika framgångsrik som Yales. Så här ser Harvards portföljvikter ut för 2012.