Ryska aktier, Rysslandsfonder och de börshandlade fonder som ger exponering mot den ryska aktiemarknaden ser billiga ut i förhållande till sina amerikanska och svenska motsvarigheter. Det upplevda värdet på denna tillväxtmarknad medför emellertid stora risker. VanEck Vectors Rysslands ETF (NYSEArca: RSX) har minskat med 2,2 procent från årsskiftet och handlas för närvarande till ett p/e-tal om 7,56 och 0,85 book-to-value. Däremot visar S & P 500, som är upp 0,7 % i år, ett p/e-tal på 19,9 och ett book-to-value om 2,8. Rysslandsfonder värde eller värdelösa?
Ryssland ser riskabelt ut på grund av sin politiska miljö och långsiktiga fundamenta, skriver James Mackintosh för Wall Street Journal. Regeringen drivs av en rik elit som har berikat sig, med en nationalistisk ledare som har använt sina militära åtgärder för att skärpa sina inhemska problem. Dessutom är ekonomin starkt beroende av olja och gas, vilket har blivit ett kraftigt slag i ljuset av uppstartskiffer och förnybar energi. Slutligen har Ryssland blivit föremål för sanktioner, som Förenta staterna nyligen förde tillbaka i fokus.
Riskerna med att investera i ryska aktier
Medan ryska aktier verkar billigt på många sätt kan risken för allvarligare sanktioner eller förverkande, tillsammans med andra risker, inte motivera det låga priset. Det finns emellertid sådana som värdeinvesteraren Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co., som adderar rysk marknadsexponering och hävdar att de dåliga nyheterna är helt inprisade.
”Vi har alltid sagt att du tjänar mer pengar när saker går från hemskt till bara dåligt än när de går bra till fantastiskt”, sa Arjun Divecha, GMOs chef för tillväxtmarknadsaktier. ”Rysslands förhållande till världen närmar sig nu verkligen hemskt.”
Värdehandlare som tittar på Ryssland måste komma ihåg fler kortsiktiga risker, nämligen en militärkonfrontation om USA blir indraget i konflikten i Syrien och fler amerikanska sanktioner diskuteras.
Tung exponering mot energisektorn
Dessutom har ryska marknader varit mer känsliga för förändringar i oljepriset än sanktioner. Till exempel är det marknadsviktade RSX tungt inom energisektorn på 41,4%, med Gazprom 8,3% och Lukoil 7,5% bland sina toppinnehav.