Råvaror tenderar att, i alla fall till viss del, okorrelerade med aktiemarknaden. I denna artikel diskuterar vi fördelarna med att ha exponering mot råvaror och tittar närmare på Riskhantering på råvarumarknaden.
I den här artikeln kommer vi att täcka de två primära metoderna för att komma åt råvaruprisrörelserna: terminsbaserad och aktiebaserad. Medan båda har fördelar och nackdelar har vi tittat närmare på en strategi som löser de flesta nackdelarna från dessa metoder.
Terminsbaserad
Breda råvarukorgar, inklusive strategier som använder futureskontrakt, är allmänt accepterade för att ge den starkaste korrelationen att fånga prisrörelser. Ett terminsavtal är helt enkelt ett avtal om att köpa en viss mängd av en råvara i en viss månad till ett visst pris. Därför kommer värdet av att inneha detta kontrakt att röra sig när det underliggande råvarupriset rör sig, vilket ger en högt korrelerad tillgång till det priset.
En av frågorna med terminsavtal är emellertid att de löper ut och vanligtvis har ett positivt tidsvärde. Råvarupriserna tenderade generellt att följa inflationen. Vi borde då förvänta oss att råvarupriserna generellt stiger över tiden. Om jag köper ett terminsavtal som ger mig rätten att köpa en mängd varor i framtiden skulle jag troligen betala ett premie för att ”låsa in” dagens pris. Ju längre ut kontraktet är daterat, desto högre premie skulle jag vanligtvis betala för kontraktet. Detta begrepp är känt som ”contango”.
En råvarufond, som använder futures, har inget intresse av att utnyttja kontraktet och ta emot leveransen av råvaran själv. När tiden går och kontraktet närmar sig förfall minskar tidvärdet (premie) och fonden kommer så småningom att sälja positionen. Ett nytt kontrakt måste då köpas och, om det är i contango, kommer det att kosta mer att ersätta ett kortfattat kontrakt med ett längre daterat kontrakt. Denna process för att ständigt förnya positionerna förstör naturligt prestanda, vilket visas nedan:
Spotpriser vs terminsbaserad avkastning
Källa: FactSet, 2018. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, vilket kommer att variera. Det är inte möjligt att investera direkt i ett index.
Ett annat problem med terminsbaserade strategier är att majoriteten är strukturerad som partnerskap, som utfärdar K-1-inkomster. Som ett resultat måste partnerskapet förbereda ett schema K-1 för att rapportera varje partners andel av dessa skatteposter. Flera fonder har utvecklats för att ta itu med K-1 problematiken, men de stöter på en annan typ av skattefråga, där K-1 radering mekanism kan konvertera kapital till högt beskattade vanlig inkomst.
Slutligen har vissa segment av råvaror små djup på marknaden. Till exempel, energiterminer har tre gånger så många kontrakt som finns, jämfört med jordbrukskontrakt.1 I ett försök att förhindra prismanipulation har Commodity Futures Trading Commission targit fram särskilda bestämmelser kring hur mycket av ett kontrakt en enskild handlare kan äga. Eftersom en futuresbaserad fond växer i storlek blir dess förmåga att behålla en betydande position i ett mindre segment av marknaden begränsad. Med energi är en av de största terminsmarknaden för råvaror, är det inte förvånande att energi tenderar att vara en av de största innehav av terminsbaserade strategier.
Aktiebaserad metod
Låt oss nu diskutera den aktiebaserade metoden. Fonder med strategier för råvaror fördelar sina tillgångar till aktier från företag som är starkt knutna till råvaror. Argumentet är att framtida företagstillväxt starkt påverkas av råvarupriset.
Medan aktiebaserade strategier löser de terminsbaserade problemen med contango, K-1 och marknadsdjup införs en annan typ av risk: ökad korrelation med aktiemarknaderna och därefter ytterligare volatilitet. Morningstar Natural Resources Fund Category har till exempel uppvisat en högre standardavvik än Bloomberg Commodity Spot Index och både inhemska och internationella aktier (representerade av S & P 500 och MSCI EAFE Index) över en fem-, 10- och 15- årsbasis. Detta visar tydligt att volatiliteten hänförlig till aktiemarknadsinflytande förenar volatiliteten hänförlig till spotprisrörelser.
Standardavvikelse
Standardavvikelse
5 År
10 År
15 År
US Fund Natural Resources
17.58
24.89
22.53
BBG Commodity Spot PR
12.59
17.98
16.91
S&P 500 TR USD
9.49
15.08
13.26
MSCI EAFE NR USD
11.67
18.5
16.45
Källa: Morningstar, per den 12/31/17. Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, vilket kommer att variera. Det är inte möjligt att investera direkt i ett index.
Hitta gemensam mark
Aktiemarknaderna uppvisar en ”push and pull” på naturresursaktier som dämpar fallet för diversifiering av aktier och sammansatt volatilitet utöver spotprisrörelser. Med tanke på denna dynamik är det meningsfullt att identifiera en lösning som hanterar aktiemarknadens inflytande. Att ge en kortexponering mot både en bred inhemsk aktieexponering (S & P 500) och internationell exponering (MSCI EAFE) skulle ge avkastning mitt emot indexet. Till exempel, om S & P 500 ger en 2% avkastning, skulle den korta exponeringen förlora 2%, och om S & P 500 förlorar 3%, skulle den korta exponeringen få 3%.
Att kombinera en aktiemarknad med korta exponeringar med naturresurserna skulle ”dra” när marknaden ”pushar” och ”push” när marknaden ”drar”. Nästa steg är att bestämma hur mycket effekt en marknad har på naturresursaktier.
Det ultimata målet att testa en optimal marknadslägeexponering är att uppnå liknande volatilitet, upp/ner-fångst och beta till Bloomberg Commodity Spot Index som det futuresbaserade breda råvaruindexet. Genom att göra det skulle det minska motgångarna i likviditetsstrategin, samtidigt som man undanröjer nackdelarna med framtidsbaseradestrategier, eftersom terminsavtal inte utnyttjas.
För att testa detta koncept bör du överväga en period när Morningstar Natural Resources Fund-kategori uppvisade sin starkaste korrelation med aktier, vilket gör det mest utsatt för korrekt tillgång till spotprispåverkan. Såsom ses under 1 års efterföljande period ökade korrelationen och var nära 1 (den starkaste korrelationen) från mitten av 2009 till slutet av 2011. Med tanke på detta är rullande ettårs korrelation bör vi börja i mitten av 2008 och titta igenom slutet av 2010 för att undersöka den höga korrelationsperioden.
Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, vilket kommer att variera. Det är inte möjligt att investera direkt i ett index.
Den söta punkten på maximal sänkning av standardavvikelsen, samtidigt som den totala avkastningen behålls under den analyserade perioden, verkar vara en säkring på 7 procent till inhemska aktier (S & P 500) och 7 procent till internationella aktier (MSCI EAFE) med en minskning av lång position till 95%. Nedtagningen av Morningstar Natural Resources Fund-kategorin (med dessa säkringar implementerade) till Bloomberg Commodity Spot Index kommer in i 98%, med en upptagning på 83%. Detta är nästan identiskt med Morningstar Broad Basket Commodity Funds kategori (82% upptagning och 98% nedtagning). Betat för Bloomberg Commodity Spot Index var dessutom .931, i linje med beta av .935 för kategorin Broad Basket.
Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, vilket kommer att variera. Det är inte möjligt att investera direkt i ett index.
Efter att de relevanta mätvärdena har gått tillbaka i närheten av vad en investerare skulle få tillgång till med terminer, är den totala avkastningen över tiden, som ses nedan, inte bara fortsatt stark, men ser bättre ut att spåra Bloomberg Commodity Spot Index än obehandlade naturresurser:
Tillväxt av 100 dollar
Tidigare resultat är ingen garanti för framtida resultat, vilket kommer att variera. Det är inte möjligt att investera direkt i ett index.
Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF (MONTLEV), Sveriges första globala ETF med hävstång är utvecklad för investerare som tror på långsiktig tillväxt och vill ha en extra skjuts i sin portfölj. Perfekt för pensionsspar, barnspar eller som en långsiktig bas i din investeringsstrategi.
Eftersom ETFen är noterad och handlas i Sverige slipper du valutaväxling. Handlar du ETFen hos Montrose köper du den även helt courtagefritt.
ETFen är optimerad för den långsiktiga investeraren som vill maximera sin marknadsexponering på ett effektivt och stabilt sätt. För konton där traditionell belåning inte är möjlig, som tjänstepension och barnspar, erbjuder den även ett sätt att öka avkastningspotentialen.
Hävstången ger en förstärkt marknadsexponering, där en uppgång på 10% i det underliggande indexet innebär en ökning på cirka 12,5% – och vice versa vid nedgång. Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
Innehav och exponering
Starkare global exponering med MSCI World Index
Få möjlighet att ta del av avkastningen från världens största bolag, som NVIDIA, Apple och Microsoft. Med MSCI World Index får du en bred global exponering mot över 1500 ledande företag från 23 utvecklade marknader – med 1,25x hävstång för extra potential.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Notera att MONTLEV ETF handlas courtagefritt hos Montrose.
Börsnoteringar
Börs
Valuta
Kortnamn
Nasdaq Stockholm
SEK
MONTLEV
Montrose Global Leverage 125 – 10 största innehav
Värdepapper
Vikt %
Apple
4,90%
Microsoft
4,03%
Nvidia
4,03%
Amazon
3,17%
Alphabeth Inc
3,12%
Meta
2,13%
Tesla
1,56%
Broadcom
1,37%
JPMorgan Chase
1,06%
Eli Lilly
0,92%
Innehav kan komma att förändras
Vilka parter är involverade i ETFen?
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat.
ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF. Montrose som underdistributör får ersättning baserat på AUM i ETFen. Ersättningen beror på volymen i ETFen och uppgår mellan 0,07% – 0,12%
Vad kostar Montrose Global Leverage 125?
ETFen har en estimerad total avgift på 0,405%. 0,38% i löpande avgift och 0,025% i transaktionsavgifter.
Vilken risknivå har ETFen?
Fonden har risknivå 5 på en sjugradig skala. Om den svenska valutan stärks mot underliggande utländska valutor kan ETFen minska i värde.
Ger ETFen ut någon utdelning?
Nej, alla utdelningar återinvesteras direkt i ETFen och återspeglas därför direkt i NAVet och utvecklingen.
Vilket underligggande index har ETFen?
Det underliggande indexet är MSCI World Developed Market Index, denominerat i SEK (NDDUWI composite SEK).
Hur ofta rebalanseras belåningen?
I slutet på varje månad sker en omviktning för att återställa belåningen till 125%. Beroende på hur marknaden har gått sedan den senaste omviktningen kan den faktiska belåningen vara både högre eller lägre. I de fall som marknaden har gått ner är belåningen högre än 125% och ifall den har gått upp är den lägre än 125%. Genom att inte rebalasera dagligen så undviker man att kortsiktigt snabba marknadsrörelser urholkar värdet på ETF.en.
Justeras finansieringskostnaden regelbundet?
Ja, finansieringskostnaden justeras dagligen baserat på änringar av 3M STIBOR. Går räntan upp blir finansieringen dyrare och vice versa om den går ner.
Vad är finansieringskostnaden per år i procent?
För den extra inbyggda 25% belåningen i ETFen är finansieringskostnaden 3M STIBOR + 60 bps. STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate) är den ränta som banker i Sverige tar ut av varandra för kortfristiga lån utan säkerhet på interbankmarknaden. Det är en referensränta som ofta används för att bestämma räntor på olika finansiella produkter, såsom lån, obligationer och derivat. 2025-03-13 var 3M STIBOR 2,339%. Aktuell ränta går att se här.
De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.
Den svenska ETF-marknaden har länge legat steget efter den internationella, men intresset växer snabbt. Montrose vill driva utvecklingen genom att erbjuda innovativa och lättillgängliga investeringsprodukter som tidigare saknats på den svenska börsen.
”Vi såg ett stort intresse för vår första ETF och ser att svenska investerare efterfrågar fler alternativ som är både enkla och effektiva. Med Montrose Global Leverage 125 gör vi det möjligt att förstärka sin globala exponering utan att behöva ta traditionell belåning,” säger Alexander Boman, vd på Montrose.
En ETF för långsiktiga investerare
Montrose Global Leverage 125 är särskilt anpassad för investerare som har en lång placeringshorisont och tror på global tillväxt. ETFen kan vara ett intressant alternativ för investerare som vill ha mer än 100% aktieexponering i sina investeringar inom exempelvis tjänstepension eller barnspar, där traditionell belåning ofta inte är ett alternativ.
Finansieringskostnaden för hävstången är STIBOR 3M + 0,60 och rebalanseras i slutet av varje månad.
”Trots den turbulens vi ser på börsen just nu har historien visat att långsiktighet lönar sig.
Sedan 1987 har MSCI World levererat en årlig snittavkastning på 8,45%, trots IT-krasch, finanskris, brexit, coronakrasch och krig. Med en inbyggd hävstång kan långsiktiga investerare förstärka ränta på ränta-effekten över tid, medan kortsiktiga investerare får ett flexibelt alternativ för taktisk allokering – särskilt i en marknad där index redan tappat 7 procent och dollarn försvagats med 15 procent mot kronan sen årshögsta,” säger Nicklas Andersson, sparekonom på Montrose.
Montrose driver innovation på den svenska ETF-marknaden
ETFer har länge varit populära internationellt, men i Sverige har marknaden utvecklats långsammare. Montrose har som mål att förändra detta genom att lansera innovativa ETFer som ger svenska investerare bättre verktyg för att bygga långsiktiga portföljer.
”Många svenska investerare känner fortfarande inte till fördelarna med ETFer, och utbudet har varit begränsat. Vi vill ändra på det genom att lansera produkter som möter verkliga behov – vare sig det handlar om månadsutdelning, hävstång eller andra strategiska verktyg för sparande,” säger Daniel Bargiel Almer, produktchef på Montrose.
Med Montrose Global Leverage 125 introduceras en kontrollerad hävstång på den svenska ETF-marknaden, vilket ger investerare möjlighet att öka sin exponering utan att behöva ta eget lån och därmed riskera tvångsförsäljning vid nedgångar.
Så handlar du Montrose Global Leverage 125
Montrose Global Leverage 125 är en börshandlad fond (ETF), vilket innebär att den kan köpas och säljas i realtid under börsens öppettider. Fonden finns tillgänglig hos nätmäklare och banker och har kortnamnet MONTLEV. Hos Montrose köps den courtagefritt.
Första handelsdag är 10 april 2025.
I samarbete med Morgan Stanley
Investeringsförvaltaren är FundLogic SAS, medan MSIM Fund Management (Ireland) Limited, som förvaltare och global distributör, har utsett Montrose by Carnegie AB som underdistributör. Morgan Stanley agerar som hedge-leverantör och har kontrakterats för att tillhandahålla derivat. ETFens juridiska namn är Montrose Global Leverage 125 MSCI World UCITSETF.
Montrose är en investeringsplattform byggd för investerare, av investerare. Vi kombinerar avancerade verktyg, expertkunskap och insiktsfull marknadsanalys för att ge våra kunder full kontroll över sina investeringar. Vårt mål är att skapa den bästa upplevelsen för alla som älskar investeringar.
En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Ett europeiskt försvar
Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar
Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.
Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt
Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.
Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar
Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.
Indexmetodik
Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.
Landsviktningar
Största innehav
Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi
Rheinmetall
Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.
Att ta itu med geopolitiska spänningar
Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.
Stark orderbok
Shell produktionskapacitet
BAE Systems
BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.
Betydande bidrag till luftförsvaret
BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.