Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Risken i den riskfria räntan

Publicerad

den

Risken i den riskfria räntan

Den riskfria räntan tas ofta för givet i portföljkonstruktion. Tilldelningar för investerare kan till och med bestämmas fullständigt bortse från denna avkastning med antagandet att oavsett tillgångar inte placeras i den primära portföljen av aktier, obligationer och alternativ hålls helt enkelt på ett bankkonto, penningmarknadsfonder eller kortfristiga statsskuldsväxlar.

När den riskfria räntan är noll procent eller nära den nivå, är detta tillvägagångssätt meningsfullt.

Medan den riskfria räntan inte alls är en stor faktor i de flesta placeringsportföljer, kommer den från dess fleråriga nedgångar och visar tecken på att den kommer att fortsätta att öka de närmaste åren. När valet är mellan att få en positiv och potentiellt signifikant riskfri avkastning eller nollavkastning för oinvesterade pengar bidrar det till att förstå några av de konsekvenser som faller under det potentiella målet kan ha.

Vad är den riskfria räntan?

Vad den faktiska riskfria räntan är kan skilja sig åt i teori och praktik. Federal Funds-räntan används som riskfri ränta i många portföljberäkningar, i alla fall i USA. Det är den takt som bankerna lånar ut till varandra över natten. Det finns ingen regel som säger att investerare måste använda denna ränta, men det finns inte någon anledning för dem att inte göra när vi anser att ett mål för banksystemet är helt enkelt för bankerna att få pengar från investerare till då låna ut till en högre ränta.

Men bankkonton varierar väsentligt med avseende på räntor och villkor (sparande, checkkonton etc.).

Kanske för ett sparkonto

För ett sparkonto är det definitivt möjligt att komma nära Federal Funds-räntan, särskilt i den nuvarande marknadsmiljön, där en banks placering inte har någon betydelse för huruvida du kan öppna ett konto där.

Men så blir det mycket mindre än Federal Funds-räntan. FDIC rapporterar faktiskt att de nationella genomsnittliga räntorna på sparande, räntekontroll och penningmarknadsräkningskurser är 0,09%, 0,06% respektive 0,16%. I Sverige torde siffrorna vara desamma.

Om vi tar bort filtret på bankkvalitet på ovanstående diagram kan vi hitta ett konto för 2,5 procent, men det här är definitivt undantaget från regeln som baseras på den nationella statistiken.

Inlåningsbevis (CD) är en annan väg att uppnå den riskfria räntan. Kortfristiga Inlåningsbevis kan fungera som det riskfria investeringsverktyget så länge som likviditetshänsyn beaktas.

I en faktisk placeringsportfölj finns ett alternativ till penningmarknads- eller bankkontots räntor genom att egentligen investera i kortfristiga statsobligationer, antingen direkt eller via en ETF, t.ex. iShares Short Treasury Bond ETF (SHV). SHVs nuvarande avkastning är 2,27%, vilket överensstämmer med Federal Funds-räntan riskfria ränta.

Nackdelen med detta är att det kan finnas provisioner som är förknippade med att flytta pengar in och ut ur tillgången och rådgivningsavgifter kan debiteras vid tilldelningen beroende på kontoinställningen.

Praktiska problem med att komma åt dessa alternativ åt sidan är att det finns en stor varians i exakt takt tillgänglig för en given investerare vid en given tidpunkt. I den här resten av den här kommentaren strävar vi efter att visa att detta skapar en icke-trivial påverkan både på portföljkonstruktion och avkastning.

Tillväxten för den riskfria räntan

Sedan 1926 har den riskfria räntan fluktuerat avsevärt.

Källa: Kenneth French Data Library. Data as of October 2018.

Medianvärdet på rullande 12 månadersbasis har varit 2,9 %, men det har varierat mellan 0 % till 15,2 %. De fleråriga nedgångarna under 2010-talet hade inte setts sedan den stora depressionen.

När vi tittar på hur det här förvandlas till ökad tillväxt, finns det en stor summa pengar kvar på bordet när den faktiska riskfria räntan inte uppnås.

Källa: Kenneth French Data Library. Calculations by Newfound. Data as of October 2018.

I ett bredare sammanhang ska dessa resultat skala baserat på den faktiska kassatilldelningen. Om kontantvinsten av den riskfria räntan användes som obligationsbeståndsdel i en 75/25 portfölj, vilket inte är orealistiskt för någon som har en större likviditetsreserv och en mindre tillgångsbas, motsvarar detta 20 bps per år.

Ombalansering skapar större skillnader

Om ombalansering övervägs är skillnaden något större (cirka 25 bps) eftersom när den riskfria räntan ökar, när aktierna är uppe flyttas mindre kapital från aktierna vid återbalansen och när aktierna är nere, kommer mer kapital finnas tillgängligr för investeringar genom drawdowns och realisera den (önskade) efterföljande återhämtningen.

Denna fördel kan inte verka så mycket, men med tanke på hur aggressivt en investerare kommer att sträva efter att minska avgifterna med samma belopp, hjälper varje inkrementell avkastning.

Analysen med avgifter avbryts om inte avgiftsreduktionen erhålls för identiska strategier (t ex två S & P 500-fonder). Denna skillnad i avkastningen från den riskfria räntan är inte som att byta från en värdestrategi till en annan för att man har en 20 bps lägre kostnadskvot: pengar som sparas kan enkelt förmörkas av skillnaderna i strategidynamiken.

Att minska avgifter genom att byta strategier är en osäker besparing. Maximering av riskfrekvensens potential är garanterad avkastning.

Portföljkonstruktion och den riskfria räntan

En av de primära användningarna av den riskfria räntan i portföljkonstruktionen ligger inom ramen för medelavvikelser där målet är att maximera det förväntade Sharpe-förhållandet. Effekten av att ändra den riskfria räntan illustreras i tabellen nedan.

Den effektiva fronten visas i svart, de olika kapitalmarknadslinjerna visas som de färgade linjerna och motsvarande cirklar indikerar tangentportföljerna.

Allt annat hålls lika, en högre riskfri ränta flyttar tangentportföljerna längre ut på den effektiva gränsen. Från en implementeringssynpunkt skulle en investerare som vill rikta sig till en viss volatilitetsnivå hålla en viss blandning av tangentportföljen och den riskfria tillgången.

Ett praktiskt problem tas upp när vi beaktar antagandena bakom moderna portföljteori: nämligen att lån och utlåning görs i samma takt.

Investerare utanför större institutionella investerare betalar vanligen premie för att låna, och som vi har sett från bankkontouppgifter får de potentiellt mycket mindre för utlåning.

Som sådan kommer låntagningen sannolikt att vara mer huggen i sten. Till exempel skulle ett större konto hos Interactive Brokers betala cirka 100 bps över Federal Funds-räntan för att låna.

I exemplet ovan, om vi antar att upplåning sker med 4% – den orange linjen – och utlåningen (dvs. besparingar) görs vid 0% – den blå linjen – då är kapitalmarknadslinjen faktiskt knuten längs den effektiva fronten.

När du flyttar upp den blå linjen till den blå tangentportföljen, flyttar du sedan längs den effektiva fronten eftersom du inte kan låna med 0% och på grund av att den riskfria räntan används, antingen genom val eller inte, kan du inte låna ut vid 4% . Du flyttar upp den effektiva fronten tills du slår den orangefärgade portföljen, vid vilken tidpunkt du börjar flytta längs den orange linjen när du lånar med 4%.

Att öka den riskfria räntan så mycket som möjligt bildar kapitalmarknaden ”line” som mer av en faktisk linje, vilket är önskvärt i Sharpe-optimal ram.

Den praktiska inverkan av den riskfria räntan

Genom att använda ett tvärsnitt av tillgångsklasser (inklusive globala aktier, statsobligationer med olika löptider och råvaror) som går tillbaka till 1973 kan vi använda olika fraktioner av den riskfria räntan och konstruera de implicita, långsiktiga, medelvarianterna optimala portföljer (med hjälp av resampling för att beräkna uppskattningsbuller). För att erhålla förväntade avkastnings- och kovariansuppskattningar använder vi en 3-årig framkristallkula och bildar portföljen varje månad. Även om vi använder en kristallkula över en längre tidshorisont, kan den kortare innehavsperioden fortfarande avvika avsevärt.

På senare tid har det inte varit någon stor skillnad i den rullande avkastningen, vilket förväntas med tanke på de extremt låga riskfria räntorna. Den största skillnaden var på 80- och 90-talen när räntorna regelbundet översteg 5%.

Under hela perioden var de årliga avkastningarna 9,9%, 10,7% och 11,8% beroende på om en 0% riskfri ränta, hälften av den riskfria räntan eller den fullständiga riskfria räntan antogs.

Tar inte hänsyn till volatilitetsnivån

Observera att denna analys förutsätter att investeraren helt enkelt håller den genomsnittliga variansoptimala portföljen utan hänsyn till volatilitetsnivån. Det innebär att rullande avkastning inte kan jämföra äpplen-med-äpplen, eftersom en portfölj kan innebära betydligt mer risk än en annan. I ett försök att mer exakt isolera inverkan på avkastningen kan vi försöka hålla volatilitetsnivåerna konstanta bland portföljerna.

Eftersom upplåningsräntan för alla portföljer antas vara densamma, kommer vi att lägga till pengar i de högre volatilitetsportföljerna för att få sina prognostiserade volatiliteter i linje med 0% riskfri ränteportföljen. Detta undviker användning av hävstångseffekt, vilket är i linje med många investeringsprocesser. Detta resulterar i en generellt konservativ portfölj (total volatilitet på 7,5%).

En liknande effekt uppstår, där den fulla riskfria portföljen uppnås när riskfria räntor är höga och förlorar mark när räntorna är lägre.

Under 2000-talet har portföljen med den fullständiga riskfria räntesatsen dragit ner 0% riskfri ränteportföljen, främst på grund av skillnaden i tangentportföljernas resultat för de två räntescenarierna. Den lägre volatilitetsportföljen har fungerat bra, och för mycket av tiden har tangentportföljerna varit nära identiska, vilket visas i följande diagram.

Positiva siffror indikerar att den fullständiga riskfria portföljen hade en högre fördelning till den tillgångsklassen och vice versa.

Slutsats

Den riskfria räntan används ofta och diskuteras i portföljdiskussion utan mycket definition eller övervägande bortom det faktum att den existerar.

Det finns ingen bestämd riskfri ränta, men det finns ett allmänt accepterat tak som kan tjäna utan att någon väsentlig risk föreligger. Det är dock olyckligt att tjäna 0 % som din egen personliga riskfri ränta.

I en medelavvikande ram kommer den valda riskfria räntan att ha någon betydelse för den optimala portföljen och kommer att påverka den resulterande blandningen av denna portfölj och den riskfria tillgången. Dessa effekter har varit mest uttalade när riskfrekvensen är högre.

Med räntor som fortfarande är låga ur ett historiskt perspektiv, kan effekten av att inte uppnå den fullständiga riskfria räntan inte vara extrem, men med hur enkelt det är att distribuera pengar på ett mer effektivt sätt, skapa en process i det nuvarande ökande ränteläget är ett förnuftigt sätt att maximera avkastningen på ett garanterat sätt när andra tillgångar står inför huvudet av osäkerhet.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kommer snart – en europeisk försvars-ETF, från ett europeiskt företag, utan USA-exponering

Publicerad

den

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USA:s stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

En europeisk försvarsöversikt: Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 % av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Ett europeiskt försvar

Europa åtar sig att göra seriösa försvarsinvesteringar

Efter årtionden av underutnyttjande, rustar Europa äntligen upp sig. EU har fastställt en försvarsplan på 800 miljarder euro, medan enskilda europeiska NATO-medlemmar – från Polen till Storbritannien – snabbt ökar sina egna militärbudgetar.

Strategisk autonomi innebär att köpa europeiskt

Europas upprustning handlar inte bara om att spendera mer – det handlar om att bygga europeiskt oberoende och självständighet inom försvaret. För att minska beroendet av amerikansk utrustning prioriterar EU europeiskt tillverkade vapen, fordon och system, vilket ger en stark medvind till den europeiska försvarssektorn.

Byggd av Europas ledande ETF-experter för försvar

Denna ETF bygger på HANetfs bevisade framgång inom globala försvarsinvesteringar. Uppbackad av teamet bakom den snabbväxande NATO ETF erbjuder den diversifierad tillgång till Europas försvarssektor – från traditionella försvarsnamn till cybersäkerhet, vilket speglar den moderna krigföringens natur. HANetf är ett europeiskt företag.

Indexmetodik

Med ökande hot och USAs stöd inte längre garanterat, håller europeiska NATO-medlemmar på att se över sina försvarsstrategier och kraftigt öka militärutgifterna. Efter ett decennium av misslyckande med att nå målet på 2 procent av BNP har Europa kollektivt underutnyttjat med uppskattningsvis 850 miljarder euro. Nu, för att återuppbygga och modernisera sina väpnade styrkor, riktar regeringarna denna förnyade investering mot europeiska försvarsföretag – vilket ökar kontinentens strategiska självtillit.

Landsviktningar

Största innehav

Data as of March 31, 2025. Source: VettaFi

Rheinmetall

Rheinmetall, en tyskbaserad försvarsentreprenör, har legat i framkant när det gäller att modernisera NATOs militärer och åtgärda kritiska luckor i europeisk försvarskapacitet. Rheinmetall är känt för sin expertis inom pansarfordon, artillerisystem och ammunition, och har sett en ökning i efterfrågan på grund av ökade Natos försvarsutgifter efter Rysslands invasion av Ukraina.

Att ta itu med geopolitiska spänningar

Rheinmetall har utnyttjat de europeiska NATO-medlemmarnas strävan att nå eller överträffa målet för försvarsutgifterna på 2 procent av BNP. Med många Nato-länder som försöker modernisera sina landstyrkor, har Rheinmetalls erbjudanden, inklusive Leopard 2-stridsvagnsuppgraderingarna och Lynx pansarfordon, varit i hög efterfrågan.

Stark orderbok

Shell produktionskapacitet

BAE Systems

BAE Systems, med huvudkontor i Storbritannien, är en av de största försvarsentreprenörerna globalt och en kritisk leverantör för Natos försvarsinfrastruktur. Med en portfölj som spänner över luft-, hav-, land- och cyberdomäner har BAE Systems varit avgörande för att göra det möjligt för NATO-medlemmar att förbättra sin försvarsförmåga.

Betydande bidrag till luftförsvaret

BAE Systems tillverkar nyckelkomponenter till Eurofighter Typhoon och F-35 LightningII, båda väsentliga för Natos överlägsenhet i luften. Företaget tillhandahåller även avancerade radar- och elektroniska krigföringssystem för att stödja NATO-operationer.

AUKUS ubåtsprogram

Cyber och elektronisk krigföring

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vem ska ha en LEI-kod?

Publicerad

den

Alla juridiska personer – företag, stiftelser, organisationer, föreningar, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod.

Alla juridiska personer – företag, stiftelser, organisationer, föreningar, banker, försäkringsbolag etc. – som hanterar finansiella transaktioner, aktier, obligationer och andra värdepapper måste ha en LEI-kod.

Din bank måste registrera din LEI-kod innan de genomför värdepapperstransaktioner för din räkning, så de har förmodligen redan meddelat dig om du behöver en LEI-kod.

Var kan jag få tag på en LEI-kod?

Du kan beställa en LEI-kod från en rad olika registratorer, till exempel hjälper LEI Service alla bankkunder i Sverige, oavsett vilken bank du använder. Priset på LEI-koder beror ofta på om det är en registrering eller en förnyelse. LEI Service har dock valt att erbjuda samma låga pris för både förnyelse och registrering av en ny LEI-kod.

Behöver jag en LEI-kod i Sverige?

I Sverige måste du ha en LEI-kod om du:

  1. Har ett företag eller annan juridisk enhet med ett organisationsnummer som handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper.
  2. Har en juridisk enhet utan organisationsnummer, som handlar med aktier, obligationer eller andra typer av värdepapper

Fysiska personer, inklusive enskilda näringsverksamheter (enskild firma), är undantagna.

När krävs en LEI-kod?

Sedan januari 2018 har det varit ett krav för alla företag i EU att ha en LEI-kod för att köpa eller sälja aktier och obligationer. En LEI-kod har krävts för handel med värdepapper sedan november 2017. Observera att det gäller även om du handlar med aktier i en kapitalförsäkring.

Om du har ett företag som handlar med värdepapper – både lokalt och globalt – måste du ha en LEI-kod. Antalet eller värdet på värdepapperna har ingen betydelse.

Orsaken till LEI-koder

LEI-kodsystemet skapades på grund av en begäran från G20-länderna i syfte att stärka den globala tillsynen av finansmarknaderna. LEI inrättades som ett gemensamt standard- och referenssystem som innehåller data för att säkerställa att finansiella transaktioner kan spåras globalt.

Ett LEI-nummer består av två datanivåer

• Nivå 1: Vem är vem?
Information som personens juridiska namn, registreringsnummer, juridisk adress och m.m.

• Nivå 2: Vem äger vem?
Relevant information relaterad till företagets ägare och ägarstruktur.

För vilka enheter finns det krav på LEI-kod?

Av Legal Entity (Efter ISO 17442), inkluderar begreppet, men begränsat inte till, unika identifierbara parters som antingen är juridiskt eller ekonomiskt ansvariga för finansiella transaktioner, eller har laglig rätt (i jurisdiktion) att teckna juridiska avtal oberoende av varandra. Detta oavsett om de kan införlivas eller bildas på något annat sätt (t.ex. trusts). Det inkluderar inte individuella personer, men inkluderar överstatliga- och statliga organisationer.

Ett lagligt krav för att få ett LEI regleras av nationella finansiella tillsynsmyndigheter. Du kan se en lista över reglerings initiativen som rör LEI-antagande här.

Har banken rätt till att kräva att du skaffar en LEI-kod?

Vem behöver LEI nummer? Enligt de nuvarande EU regleringarna, behöver banker och liknande institutioner rapportera partners som tar del av finansiella transaktioner. Därför kan banken kräva att du skaffar ett LEI om du vill handla.

När behövs en LEI-kod?

När behövs LEI kod? Alla juridiska personer legal entities som har MiFID II och som vill genomföra finansiella transaktioner med finansiella instrument (såsom fonder, obligationer, swaps, terminsaffärer etc.), för att göra detta behövs ett LEI nummer. De flesta banker eller värdepappersföretag tillåter dig inte att handla utan ett LEI.

Hur får jag en Legal Entity Identifier (LEI) för en fond eller välgörenhet som saknar organisationsnummer?

Vi kan också hjälpa dig med Legal Entity Identifier Sverige för en fond eller välgörenhet. Det är även obligatoriskt att skaffa ett LEI nummer för fonder och välgörenhet. Vänligen kontakta oss på info@leiservice.se och vi kommer då hjälpa dig med en smidig och enkel LEI nummer applikation för din fond eller välgörenhet, eller i andra fall om du inte har ett organisationsnummer.

Billigaste LEI-koden

När det kommer till tjänster som inte ger något mervärde oavsett hos vilken leverantör de inhandlas så här betalar man gärna så lite som möjligt. Därför har vi kikat på några olika leverantörer av LEI-kod och sammanställt prisnivåerna för nyteckning av LEI.

I det fall de skiljer sig har vi även i parentes skrivit med priserna som gäller ifall du väljer att förnya/förlänga en befintlig LEI via någon av tjänsterna. Samtliga priser är angivna exklusive moms.

Skaffa LEI-kod här

LeverantörPris kr/år vid köp 1årPris kr/år vid köp 3årPris kr/år vid köp 5år
leiservice.se695kr595kr485kr
swedlei.se680kr565kr490kr
sverigelei.se890kr (690kr)650kr (590kr)580kr (540kr)
unilei.com695kr598kr519kr
nordlei.org999kr (799kr)735kr (665kr)679kr (639kr)

Fortsätt läsa

Nyheter

BSE9 ETF bara företagsobligationer med förfall 2029

Publicerad

den

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE9 ETF) med ISIN IE000P5IB8I8, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE9 ETF) med ISIN IE000P5IB8I8, försöker följa Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened-index. Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index spårar företagsobligationer denominerade i EUR. Indexet speglar inte ett konstant löptidsintervall (som är fallet med de flesta andra obligationsindex). Istället ingår endast obligationer som förfaller under det angivna året (här: 2029) i indexet. Indexet består av ESG (environmental, social and governance) screenade företagsobligationer. Betyg: Investment Grade. Löptid: december 2029 (Denna ETF kommer att stängas efteråt).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,10 % p.a. Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc är den billigaste och största ETF som följer Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) ackumuleras och återinvesteras.

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc är en mycket liten ETF med tillgångar på 6 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 juni 2024 och har sin hemvist i Irland.

Produktbeskrivning

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF Acc syftar till att tillhandahålla den totala avkastningen för Bloomberg 2029 Maturity EUR Corporate Bond Screened Index (”Referensindexet”), minus avgifternas inverkan. Fonden har en fast löptid och kommer att upphöra på Förfallodagen.

Referensindexet är utformat för att återspegla resultatet för EUR-denominerade, investeringsklassade, fast ränta, skattepliktiga skuldebrev emitterade av företagsemittenter. För att vara kvalificerade för inkludering måste företagsvärdepapper ha minst 300 miljoner euro i nominellt utestående belopp och en effektiv löptid på eller mellan 1 januari 2029 och 31 december 2029.

Värdepapper är uteslutna om emittenter: 1) är inblandade i kontroversiella vapen, handeldvapen, militära kontrakt, oljesand, termiskt kol eller tobak; 2) inte har en kontroversnivå enligt definitionen av Sustainalytics eller har en Sustainalytics-kontroversnivå högre än 4; 3) anses inte följa principerna i FN:s Global Compact; eller 4) kommer från tillväxtmarknader.

Portföljförvaltarna strävar efter att uppnå fondens mål genom att tillämpa en urvalsstrategi, som inkluderar användning av kvantitativ analys, för att välja en andel av värdepapperen från referensindexet som representerar hela indexets egenskaper, med hjälp av faktorer som index- vägd genomsnittlig varaktighet, industrisektorer, landvikter och kreditkvalitet. När en företagsobligation som innehas av fonden når förfallodag kommer kontanterna som fonden tar emot att användas för att investera i kortfristiga EUR-denominerade skulder.

ETFen förvaltas passivt.

En investering i denna fond är ett förvärv av andelar i en passivt förvaltad indexföljande fond snarare än i de underliggande tillgångarna som ägs av fonden.

Förfallodag: den andra onsdagen i december 2029 eller sådant annat datum som bestäms av styrelseledamöterna och meddelas aktieägarna.

Handla BSE9 ETF

Invesco BulletShares 2029 EUR Corporate Bond UCITS ETF EUR Acc (BSE9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBSE9

Största innehav

NamnCUSIPISINKupongräntaVikt %
AT&T Inc 2.35% 05/09/2900206RHH8XS19071207912,3502,22%
Holcim Finance Luxembourg SA 1.75% 29/08/29L4806FAH4XS16721514921,7502,14%
Unibail-Rodamco-Westfield SE 1.5% 29/05/29F95094ST0XS16195683031,5002,08%
Baxter International Inc 1.3% 15/05/29XS19982155591,3002,08%
Euronext NV 1.125% 12/06/29N3113KAT5XS20099433791,1252,06%
Blackstone Property Partners Europ 1.75% 12/03/29L1051PAD9XS20516703001,7502,04%
Walmart Inc 4.875% 21/09/29U9311FAG3XS04531339504,8751,72%
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA 4.375% 14/10/29E118054J9XS25452061664,3751,65%
Toyota Motor Credit Corp 4.05% 13/09/29U89233WV5XS25970930094,0501,63%
Nykredit Realkredit AS 4.625% 19/01/29K74493TG0DK00305124214,6251,62%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära