Under juni månad uppgick nysparandet i fonder till totalt 17,2 miljarder kronor och i princip samtliga fondtyper uppvisade nettoinsättningar.
Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med närmare 172 miljarder kronor och uppgick vid utgången av juni till rekordhöga 6 256 miljarder.
I juni noterade fonder ett sammanlagt nettoinflöde på 17,2 miljarder kronor. Aktiefonder hade nettoinsättningar på 8,8 miljarder och i blandfonder nettosparades 2,9 miljarder. Även långa räntefonder och korta räntefonder noterade nettoinflöden på 4,6 respektive 0,8 miljarder kronor under juni månad.
Hittills i år uppgår nettosparandet i fonder till totalt 87,6 miljarder kronor, vilket utgör det största inflödet någonsin under ett första halvår. Hela 79,5 miljarder har nysparats i aktiefonder såhär långt under 2021.
”Vilket fantastiskt första halvår för alla fondsparare! Fondförmögenheten har aldrig varit högre och spararna har lagt undan mer pengar än någonsin i fonder. Men kom ihåg att fondsparande inte är en sport bara i goda tider, historien visar att man som långsiktig sparare ska fortsätta med insättningarna även när det väl stormar till. Noterbart i juni är att Nordamerikafonder och Europafonder väljs in i portföljerna utöver globalfonder och Sverigefonder, som varit årets storfavoriter”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.
I juni var utvecklingen på de flesta av världens aktiemarknader positiv och värdet på Stockholmsbörsen steg med 0,7 procent (inklusive utdelningar). Aktiefonder uppvisade under månaden ett totalt nettoinflöde på 8,8 miljarder kronor och störst var insättningarna, liksom hittills i år, i globalfonder. Även Nordamerikafonder, Europafonder och Sverigefonder noterade nettoinflöden.
Långa räntefonder uppvisade i juni ett nettoinflöde på totalt 4,6 miljarder kronor, av vilket 1,9 miljarder tillföll företagsobligationsfonder. Under första halvåret uppgår nettoinsättningarna i långa räntefonder till totalt 3,8 miljarder kronor. Från företagsobligationsfonder har det dock hittills under 2021 gjorts nettouttag på 1,6 miljarder kronor.
Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under juni med närmare 172 miljarder kronor och uppgick halvårsskiftet till rekordhöga 6 256 miljarder. Av den totala fondförmögenheten var 4 092 miljarder (motsvarande 65 procent) placerade i aktiefonder.
HANetfs medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om tekniska ETFer, nyckeltrender som formar finansmarknaderna 2025. McNeil lyfte fram den inneboende volatiliteten i Bitcoin, som har stigit över 100 000 USD, och förutspådde att den skulle kunna nå 150 000 USD i mitten av året när mer etablerade investerare kommer in på marknaden. Han betonade ETFers roll för att demokratisera tillgången till tillgångar som kryptovalutor.
När det gäller guld beskrev McNeil det som ”den bästa och mest pålitliga försäkringstillgången”, som drar nytta av geopolitiska spänningar och inflation. Han diskuterade också HANetfs valutasäkrade guld ETC-produkter, inklusive Physical Gold ETC (RM8U), som ger exponering mot guld.
Samtalet täckte också HANetfs Future of Defense ETF (ASWC), som har sett en snabb tillväxt mitt i global politisk instabilitet. McNeil avslöjade pågående diskussioner om återuppbyggnadsinsatser i Ukraina och det fortsatta behovet av försvarsutgifter över hela världen.
Slutligen diskuterade McNeil Tech Megatrends ETF (T3KE), som erbjuder exponering för transformativa sektorer som AI, robotteknik och molnteknik samtidigt som koncentrationsrisker minskar. Han föreslog att investerare skulle överväga att svänga från stora bolag till små- och medelstora aktier för diversifierad tillväxt 2025.
Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITSETFDist (WGES ETF) med ISIN IE000004V778, försöker spåra MSCI World SRI Filtered PAB-index. MSCI World SRI Filtered PAB-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen. Indexet tar endast hänsyn till företag med höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa att de bästa företagen inkluderas ur ett ESG-perspektiv. Företag som genererar betydande delar av sina intäkter i icke-hållbar verksamhet exkluderas. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITSETFDist är den billigaste ETF som följer MSCI World SRI Filtered PAB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITSETFDist är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 17 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.
Investeringsmål
AMUNDI MSCI WORLD SRI CLIMATE NET ZERO AMBITION PAB UCITSETFDist strävar efter att, så nära som möjligt, replikera resultatet av resultatet för MSCI World SRI Filtered PAB Index (”Indexet”), oavsett om trenden är stigande eller fallande. Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
I denna text tittar vi närmare på olika börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos. Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Aptos. Vi har identifierar fyra stycken sådana produkter.
De olika produkterna skiljer sig en del åt, en del av emittenter av ETPer arbetar med så kallad staking för vissa kryptovalutor, vilket gör att förvaltningsavgiften kan pressas ned. Det är emellertid inte så att alla dessa börshandlade produkter är identiska varför det är viktigt att läsa på.
Börshandlade produkter som ger exponering mot kryptovalutan Aptos
Precis som för många andra kryptovalutor och tokens finns det flera olika börshandlade produkter som spårar Aptos. Det finns faktiskt en börshandlad produkt som är noterad på en svensk börs vilket gör att den som vill handla med dessa slipper växlingsavgifterna, något som kan vara skönt om det gäller upprepade transaktioner i olika riktningar.
För ytterligare information om respektive ETP klicka på kortnamnet i tabellen nedan.