Tyskland importerade rekordstora mängder marijuana för medicinsk och vetenskaplig användning 2022, enligt färska uppgifter från landets Federal Institute for Drugs and Medical Devices (BfArM).
Medan toppsiffran antyder att importverksamheten blomstrar, visar en djupare titt att 2022 visade den långsammaste årliga tillväxten sedan BfArM började rapportera cannabisimportdata 2018.
Dessutom tycks en stor del av denna import aldrig ha nått patienter, möjligen på grund av dålig kvalitet eller att produkten återexporteras till ett annat land, föreslår experter.
År 2022 importerades nästan 25 000 kilo (27,6 ton) cannabis till Tyskland för medicinska eller vetenskapliga ändamål, en ökning med 19 % jämfört med de 20 769 kilogram som importerades 2021.
2021 ökade Tysklands import med 77 % jämfört med 2020.
Tillväxttakten för 2020 och 2019 var 46 % respektive 80 %.
Branschkällor säger att uppgifterna inte ger en fullständig bild av cannabisindustrin i Europas största ekonomi. De pekar på:
- Uppgifter om statliga ersättningar för medicinska cannabisprodukter, som inte har ökat i samma takt som importen.
- En okänd mängd av den import som sannolikt återexporterades till andra europeiska marknader.
- Mängden cannabis som skickas till apoteken verkar vara långt under den mängd som importeras till Tyskland.
”Denna data återspeglar eller speglar inte på något sätt försäljning till patienter i Tyskland,” sa Deepak Anand, chef för internationell konsultverksamhet på Denver-baserade Gateway Proven Strategies, till MJBizDaily.
”Allt det gör är att peka på det faktum att importen av cannabis till Tyskland för medicinska och vetenskapliga ändamål ökar.”
Anand påpekar att ersättningen för medicinsk cannabis i Tyskland har varit relativt oförändrad sedan 2020, enligt uppgifter från den tyska nationella sammanslutningen av lagstadgade sjukförsäkringsfonder. (Ersättningsdata tar inte hänsyn till personer som betalat för laglig medicinsk cannabis ur egen ficka.)
”För företag som är intresserade av att inrikta sig på den tyska marknaden är patient- och läkarutbildning av största vikt” sa Anand.
”Det är också intressant att påpeka att produktinnovation – förutom fokus på hög-THC-blomma – kommer att visa sig avgörande”
Som ett exempel sa Anand att cannabisextrakt var den snabbast växande kategorin på den tyska marknaden och stod för cirka 26 % av marknadsandelen i oktober 2022, upp från 21 % föregående år, baserat på marknadsdata från läkemedelsdataleverantören Insight Health.
Tillväxttrend
Constantin von der Groeben, verkställande direktör för cannabisföretaget Demecan med huvudkontor i Berlin, sa att importdata inte är förvånande eftersom det återspeglar en trolig uppåtgående tillväxttrend för den övergripande tyska marknaden för medicinsk cannabis.
Han berättade dock att i september 2022 hade endast 8,4 ton medicinsk cannabis levererats till tyska apotek, långt ifrån de 19 ton cannabis som importerades under samma tidsperiod föregående år.
Regeringen avslöjade siffran på 8,4 ton som svar på en fråga från en medlem av Tysklands parlament, Bundestag.
”För mig visar det att mycket cannabis som importeras inte kan säljas, förmodligen för att det är av dålig kvalitet”, sade von der Groeben.
Han sa att skillnaden visar att Tyskland borde förlita sig mer på inhemskt producerad cannabis.
”Det är ett sådant slöseri att importera överskottsmängder av cannabis, som inte kan säljas, snarare än att förlita sig på kvalitetskontrollerad cannabis tillverkad i Tyskland,” tillade han.
Demecan är ett av en handfull företag som får odla kommersiell medicinsk cannabis i landet.
Enligt von der Groeben fokuserar vissa företag bara på att få sin cannabis till Tyskland och saknar förståelse för landets hemmamarknad.
Tyskland har för närvarande ett tak för inhemsk kommersiell cannabisproduktion, vilket innebär att det mesta av medicinsk cannabis måste importeras.
”Man ska bara importera det som går att sälja”, skrev han och tillade att det bara är en tidsfråga innan regeringen häver odlingsgränsen.
”I det ögonblick som begränsningen av cannabis som odlas i Tyskland upphävs – det vill säga att Demecan skulle få odla mer än bara 990 kilo per år – kommer efterfrågan på import att minska”, noterade von der Groeben.
Importmarknadens utmaningar
Finn Hänsel, grundare och verkställande direktör för Berlin-baserade Sanity Group, ser ett starkt argument för fortsatt cannabisimport, eftersom cannabis som produceras utomlands är jämförbar i kvalitet med cannabis producerad i Tyskland och har en lägre kostnadsbas.
Den verkställande befattningshavaren förutser dock potentiella utmaningar för prognoser efter ett år.
Till exempel kan potentiell legalisering av marijuana i Tyskland leda till att patienter migrerar till marknaden för vuxenbruk, vilket hände i Kanada efter att landet legaliserade marijuana 2018, såväl som i amerikanska stater som godkände användning av vuxna.
Hänsel sa också att reglering som involverar torkade blommor kan påverka ekonomin på importmarknaden.
”För nu har (Federal Joint Committee, eller Gemeinsame Bundesausschuss) G-BA beslutat att (behålla) förordningen som den är, men vi ser en stark önskan från tillsynsmyndigheten att gå bort från blomma mot färdiga läkemedel,” sa han.
En sådan trend skulle stämma överens med grannlandet Danmark, där farmaceutisk medicinsk cannabis står för en mycket större total andel av marknaden än icke godkända medicinska cannabisprodukter som torkad blomma.
Konsumentpriset kan också påverka ekonomin på importmarknaden.
”Kontinuerliga prissänkningar, prispress från sjukförsäkringar och patienter kan leda till en kraftig förskjutning i geografiska områden, från (där) det är (ekonomiskt) att importera cannabis på grund av kostnadsbasen”, sa Hänsel.
Handla CBSX ETF
HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.
Handla BLUM ETF
Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.