Nyheter

Rekommenderar Din finansiella rådgivare en strategi som han inte följer själv?

Publicerad

den

Det finns ett gammalt talesätt som säger ”Det som är bra för gåsen är bra för gåskarlen”. I dagens urbaniserade samhälle vet de flesta antagligen inte ens vad som är bra för gåsen, kanske inte ens vad en gås är. Uttrycket är emellertid bra, och det får oss att ställa frågan Rekommenderar Din finansiella rådgivare en strategi som han inte följer själv?

Extra viktigt när det gäller investeringsråd

Har Du någon gång undrat hur Din finansiella rådgivare själv investerar sina pengar? Har Du funderat på om Din investeringsrådgivare som vill att Du ska köpa en en pensionsförsäkring själv har en likadan? Eller om mäklaren som vill att Du skall köpa en specifik aktie, obligation eller en börshandlad fond har den i sin egen aktiedepå?

Det bästa är helt enkelt att sluta fundera och istället ställa fråga. När jag själv arbetade som aktiemäklare så var det sällan eller aldrig som någon av mina kunder frågade om jag investerade mina egna pengar på samma sätt som deras. De flesta personer anser att det är alltför personligt att ställa denna fråga och många är rädda för att deras rådgivare skall ta illa upp.

Att veta hur någon som erbjuder investeringsrådgivning till dig investerar egna medel är mycket relevant. Det är speciellt klokt att fråga om någon försöker sälja dig på ett ”spännande tillfälle” som låter för bra för att vara sant. Ett undvikande eller vagt svar är en uppenbar röd flagga. Men även med en diskretionär förvaltare är det en legitim fråga att fråga hur de investerar sina egna pengar. Ja, investeringarna och strategierna som jag rekommenderar för kunder är samma som jag använder för mig själv.

Om en rådgivare rekommenderar en strategi eller investering för dig att de inte själva anammat eller investerar i sig själv är det en bra idé att ställa en annan fråga. Varför inte?

Det finns skäl till att rådgivaren inte använder samma strategi

Den största anledningen jag kan se till att en rådgivare inte investerar sitt eget kapital på samma sätt som de vill att Du skall göra stavas trettiodagarsregeln. En anställd på finansmarknaden får i allmänhet inte göra så kallade korta affärer. Detta för att de skall prioritera sina kunders kapital framför sitt eget.

Andra skäl till att Din investeringsrådgivares tillgångsallokering skiljer sig från Din kan vara åldern. De kan vara betydligt yngre eller äldre, eller de kan ha en betydligt mer aggressiv eller negativ tolerans för risk.

Men om Din rådgivare vill att Du skall köpa börshandlade fonder från iShares men själv köper frpnd utgivna av Vanguard är det kanske läge att fundera ett extra varv. Samma sak om Din placeringsrådgivare är i Din egen ålder men arbetar med en väsentligt annorlunda tillgångsallokering och inte använder de investeringar denne rekommenderar att du investerar i. I detta fall vill i alla fall jag veta varför.

Om en rådgivare föreslår att du placerar 35 % av dina pengar i en privat REIT men de inte äger en REIT själva, vad är orsaken? Eller om de rekommenderar att du köper in Dig i ett förvaltat tidsbegränsat partnerskap, men själv inte äger andelar samma partnerskap. Eller kanske de rekommenderar andelar i en aktivt förvaltad fond men själva köper passivt förvaltade ETFer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version