Följ oss
the_ad_group(12516);

Nyheter

Räntefonder inte alltid bra

Publicerad

den

Räntefonder inte alltid bra

Räntefonder inte alltid bra I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Räntefonder inte alltid bra, något som är ännu mer aktuellt efter den senaste veckans överraskande räntesänkning. Artikeln publicerades ursprungligen i augusti 2011.

Sommaren 2011 har varit kaotisk. Få bedömare förutspådde det senaste raset. Många investerare har sålt aktier och köpt räntefonder. Men är det rätt strategi?

Är det alltid en bra idé att köpa räntefonder när börsen stormar? Det beror på, är ett klassiskt svar. Men för att gå till botten med frågan är det bra att reda ut vilka olika varianter av ränteinstrument som finns.

När det gäller räntefonder och ränte-ETF:er finns det förenklat två huvudkategorier; penningmarknadsfonder med en genomsnittlig löptid på högst ett år och obligationsfonder med en genomsnittlig löptid på över ett år.

Flera olika underkategorier

De två typerna har självklart flera underkategorier. Obligationer kan vara utställda av stater, myndigheter eller företag. Därutöver finns det underkategorier baserat på till exempel kreditbetyg. Tillbaka till frågan. Jag besvarar den med tre korta klargöranden:

Går den underliggande  marknadsräntan upp går värdet på obligationsfonder med lång löptid ner. Att investera i långa obligationsfonder i Sverige kan därmed inte rekommenderas i dagsläget. Detta grundar jag på att Riksbanken varit tydlig med sin räntebana vilket innebär fortsatta höjningar av reporäntan i år. Detta skulle dock kunna förändras om den nuvarande krisen förvärras ytterligare och ränteprognoserna revideras.

Om det blir ett stort köptryck på ”säkra papper”,som det varit de senaste veckorna, går priset på dessa upp men   räntan som instrumenten ger går ner. Den svenska 10-åriga räntan har i dagarna handlats kring sitt 93-års-lägsta på omkring 2 procent. En fortsatt sjunkande ränta krävs för att priset på obligationsfonder ska fortsätta att öka.

Glöm inte bort förvaltningskostnaden. Är denna kostnad hög relativt gällande ränteläge kan avkastningen efter avgifter teoretiskt bli negativ för penningmarknadsfonder, korta räntefonder. Detta var särskilt aktuellt i Sverige under förra året.

I Sverige finns det i dag endast två ränte-ETF:er noterade. Utomlands är utbudet väsentligt större

Vad ska man köpa? Tyskland klassas som den enda säkra hamnen i Europa, och i USA har centralbanken, FED, lovat att hålla FED Funds ränta inom intervallet 0–0,25 procent till 2013. Hur mycket mer kan dessa länders räntor sjunka?

I en diversifierad portfölj ska man ha en signifikant andel räntebärande placeringar. I dagsläget skulle jag dock låta denna andel vara på historiskt låga nivåer. Är man orolig och vill minska risken i portföljen rekommenderar jag att placera en mindre del i svenska Xact Repo då reporäntan troligen kommer att fortsätta höjas.

Vissa välkända förvaltare som David F. Swensen anser att innehav i utländska räntepapper inte hör hemma i en diversifierad portfölj. Detta beror bland annat på den relativt sett låga avkastningen jämfört med risker man utsätter sig för.

Ett bra exempel är valutarisken som uppkommer då man placerar i utländsk valuta. Vidare uppnår man inte det skydd som en svensk privatinvesterare ofta försöker uppnå mot nationella börsfall och deflation. Jag tycker att detta är värt att beakta.

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

WDSD ETF småbolag från hela världen

Publicerad

den

SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Unhedged (Dist) (WDSD ETF) med ISIN IE000SU1VJ03, försöker följa MSCI World Small Cap-index. MSCI World Small Cap-index spårar små företag på utvecklade aktiemarknader globalt

SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Unhedged (Dist) (WDSD ETF) med ISIN IE000SU1VJ03, försöker följa MSCI World Small Cap-index. MSCI World Small Cap-index spårar små företag på utvecklade aktiemarknader globalt

Den börshandlade fonden TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Unhedged (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 4 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 24 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.

Fondens mål

Fondens investeringsmål är att följa utvecklingen för småbolagsaktier på utvecklade marknader globalt.

Indexbeskrivning

MSCI World Small Cap Index fångar småbolagsrepresentation på 23 utvecklade marknader. Med över 4 000 beståndsdelar täcker indexet cirka 14 % av det fria floatjusterade börsvärdet i varje land.

Handla WDSD ETF

SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Unhedged (Dist) (WDSD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURWDSD

Största innehav

VärdepapperVikt %
Tapestry Inc.0,22%
Casey’s General Stores Inc.0,20%
Guidewire Software Inc.0,20%
BJ’s Wholesale Club Holdings Inc.0,20%
Sprouts Farmers Market Inc.0,20%
Unum Group0,19%
US Foods Holding Corp.0,18%
TechnipFMC plc0,18%
Flex Ltd0,17%
Reinsurance Group of America Incorporated0,17%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Europas försvarsboom: HANetf presenterar den nya europeiska försvars-ETFen

Publicerad

den

Europa genomgår en revolution i sitt försvarsperspektiv. Efter år av underutnyttjande tar ledarna i Europa äntligen säkerhet på allvar. Driven av det pågående hotet från Ryssland och Amerikas växande isolationistiska hållning har man nått enighet om att försvarsbudgetarna måste öka dramatiskt.

Europa genomgår en revolution i sitt försvarsperspektiv. Efter år av underutnyttjande tar ledarna i Europa äntligen säkerhet på allvar. Driven av det pågående hotet från Ryssland och Amerikas växande isolationistiska hållning har man nått enighet om att försvarsbudgetarna måste öka dramatiskt.

Med utgångspunkt i framgången med Future of Defence UCITS ETF (ticker: ASWC) kommer HANetf att lansera en ny, europeiskt fokuserad försvars-ETF, Future of European Defence UCITS ETF (ticker: 8RMY) Följ med oss när vi introducerar HANetfs första europeiska försvars-ETF och utforskar dynamiken i Europas nya försvarssupercykel och hur den nya ETFen är konstruerad för att fånga upp detta.

Registrera dig för detta evenemang

Om detta webbinarium

  • Datum: Torsdag 24 april 2025
  • Tid: 15:00 BST 16,00 Svensk tid
  • Talare:
  • Jane Edmondson, analyschef, VettaFi
  • Tom Bailey – analyschef HANetf

Registrera dig för detta evenemang

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Tom Bailey om framtiden för europeiska försvarsfonder

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey pratade med Proactives Stephen Gunnion om lanseringen av den nya Future of European Defence UCITS ETF (LSE:ARMY, XETRA:8RMY, EURONEXT:ARMY). Bailey förklarade motivet bakom att lansera en regionalt fokuserad fond, efter framgången med HANetfs Global Future of Defence UCITS ETF (ASWC). Han sa: "Vi tror att det för många investerare på sätt och vis resonerar med hela temat att bygga upp sin försvarssektor via en europeisk ETF med ett europeiskt företag."

HANetfs analyschef Tom Bailey pratade med Proactives Stephen Gunnion om lanseringen av den nya Future of European Defence UCITS ETF (LSE:ARMY, XETRA:8RMY, EURONEXT:ARMY). Bailey förklarade motivet bakom att lansera en regionalt fokuserad fond, efter framgången med HANetfs Global Future of Defence UCITS ETF (ASWC). Han sa: ”Vi tror att det för många investerare på sätt och vis resonerar med hela temat att bygga upp sin försvarssektor via en europeisk ETF med ett europeiskt företag.”

Bailey noterade att de europeiska försvarsutgifterna ökade med 11,7 % mellan 2023 och 2024, vilket överträffade den globala tillväxten på 7,5 %, medan Tysklands egna utgifter ökade med 23 %. Denna ökning tillskrivs geopolitiska förändringar och strävan efter strategisk autonomi. Bailey lyfte fram en växande preferens inom Europa att köpa in försvarsutrustning inhemskt, vilket minskar beroendet av amerikanska företag, som för närvarande står för cirka 60 % av den europeiska försvarsupphandlingen.

Han pekade också på den politiska utvecklingen i USA, inklusive nyligen genomförda tullmeddelanden och upplevd isolationistisk politik, som något som förstärker Europas behov av självförsörjning inom försvaret.

ARMY ETF är för närvarande noterat på Londonbörsen, Xetra (Tyskland) och Euronext Paris, med planer på att lanseras i Italien. Bailey betonade HANetfs identitet som ett europeiskt företag som central för ETFens attraktionskraft och anpassning till strategiska autonomimål.

Handla 8RMY ETF

Future of European Defence UCITS ETF (ticker: 8RMY) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  NordnetSAVRDEGIRO och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära