IShares MSCI Italy Capped ETF (NYSEArca: EWI), den landsspecifika börshandlade fonden som replikerar den italienska aktiemarknaden, har rasat med mer än 13 procent under den senaste månaden. Flera marknadsbedömare har uttalat sig om att de anser att risken för Italien, euroområdets tredje största ekonomi ökar när problemen hoppas på den italienska börsen.
Exklusive obetalda pensioner, kostnader för sjukvård och kostnader för bailout är Italiens totala skuld nu uppe på 259 procent av landets bruttonationalprodukt, en ökning med 55 procentenheter sedan 2007. För Frankrike är samma siffra 280 procent, upp med 66 procentenheter sedan 2007.
Italiens budgetunderskott är 2,9 procent med den offentliga skulden som uppgår till 132 % av BNP, medan Frankrikes budgetunderskott är 4,2 %, med en statsskuld som uppgår till vid 95 % av BNP.
Arbetslösheten fortsätter att ha en betydande inverkan på ekonomin, den italienska arbetslösheten ligger för närvarande på 12 procent, men ungdomsarbetslösheten ligger på höga 44 procent. Det är något bättre i Frankrike där arbetslösheten ligger på 10 procent och ungdomsarbetslösheten ligger på cirka 25 procent. Totalt sett är emellertid 3,55 miljoner människor arbetslösa i Frankrike.
Banksektorn under ökat tryck
Den italienska bankssektorn står inför ett ökat tryck, något som kan komma att visa sig vara illavarslande för EWI eftersom denna börshandlade fond har allokerat nästan 37 procent av sitt kapital till sektorn för finansiella tjänster. Det är ofta vanligt att en landsspecifik ETF har en stor koncentration av sitt innehav till finanssektorn.
Det italienska bankindexet har fallit med 18 procent under året, och Italiens tredje största och historiskt sett mest oroliga bank, Monte dei Paschi, har förlorat 50 % av sitt värde under samma period. Det har till och med gått så pass långt att regulatorerna vid den italienska börsen ansett att det varit nödvändigt att Monte dei Paschi aktier i ett försök att förhindra spekulanter från att köra ned aktiekursen ännu lägre, men banken fortsätter att falla.
Förra årets reformer till den italienska bankssektoen ansåg vara en potentiell värdedrivare för landets aktiemarknad. Specifikt skulle dessa reformer leda till att dessa typer av banker skulle bli möjliga uppköpskandidater. Till exempel skulle de nya reglerna vara en katalysator för en potentiell fusion mellan UBI Banca och Banca Monte dei Paschi di Siena.
Läget är oroande för de italienska bankerna. Deras oreglerade fordringar uppgår till mer än 200 miljarder euro (cirka 218 miljarder dollar), och Monte dei Paschi hade en mycket svag balansräkning långt innan 2013 när en derivatskandal kom att skaka den italienska bankvärlden. Nödlånen till de italienska bankerna har ökat sedan 2008 något som minskat tillväxten på senare år.