Kakaopriset har tredubblats under de senaste sju månaderna och har nu nått rekordnivåer. Detta har följt på en nedgång i produktionen i Västafrika, orsakad av sjukdomar, hög trädålder och låg gödseltillförsel. Ändå ser många bönder fortfarande inte fördelarna av de höga priserna på kakaomarknaden.
Vad händer i kakao?
Dagliga rörelser på kakaomarknaden är mer volatila än vi har sett enskilda månader eller år.
Spotpriset på Londonmarknaden har tredubblats i pris sedan oktober 2023, och nådde den senaste tiden ett all time high på 9 312 GBP/ton i London. Under denna dag såg marknaden ett rally på 135 GBP/ton.
Kakaomarknaden är i kraftig backwardation med tolvmånadersterminspositionerna som handlas över 3 000 GBP/ton lägre än avistapositionen. Så vad har hänt och vad har lett till detta blodbad?
Kakao är en tropisk gröda där cirka 75 procent av den globala produktionen kommer från Västafrika. 65 procent kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Över 95 procent av all kakao odlas på småbruksgårdar av bönder som i hög grad utmanas av höga fattigdomsnivåer, mänskliga rättigheter och stora nivåer av avskogning.
Både Elfenbenskusten och Ghana är statliga system med gårdspriser som fastställs av myndigheterna i början av varje säsong. Priserna fastställs genom att grödan säljs vidare under året före skördeperioden. De återstående ursprungen är fria marknader.
Det har skett en enorm nedgång i produktionen, vilket har lett till ett globalt skördeunderskott som uppskattas till 400 000 ton, vilket är nästan 10 procent av produktionen.
Förhållandet mellan lager och konsumtion är nu på en nivå som har stimulerat kakaoköparnas utvidgning av köpskyddet. Spekulanter hoppar också in och driver priserna till dessa rekordnivåer.
Produktionsnedgång förklarad
Frågan är varför det sker en så kraftig nedgång i produktionen globalt? Argumentet att klimatförändringarna har påverkat kakaoproduktionen är långt ifrån övertygande. Vädret har i viss mån påverkat kakaoproduktionen genom väderfenomenet El Niño, vilket har bidragit till en minskning av Ecuadors skörd. Detta kan emellertid inte klandras för hela underskottet.
Faktum är att det finns många bidragande faktorer, inklusive trädens ålder och sjukdomar som swollen-shoot virus (CSSV), särskilt i Elfenbenskusten och Ghana. En annan bidragande orsak är höga gödselmedelspriser efter Ukrainakriget, vilket har lett till praktiskt taget obefintlig spridning av gödsel från kakaoproducenter.
Fler faktorer att ta hänsyn till är illegal guldbrytning på kakaofält i Ghana och överlag låga gårdspriser under de senaste fem åren, vilket resulterat i lägre nivåer av kakaoodling. Tillsammans ger dessa frågor en tydligare bild av varför vi befinner oss med ett så stort underskott.
Situationen idag
Volatiliteten och rekordpriserna på kakaomarknaden har skapat en verksamhetsmiljö som är extremt svår för alla inblandade aktörer. Det finns ett enormt tryck på marknadsdeltagarnas kassaflöde från den betydande ökningen av de initiala marginalerna på terminsmarknaden och även den dramatiska direkt ökade värderingen av fysiska produkter.
Det talas om en materiell nivå av utestående kontrakt från Ghana och Elfenbenskusten, som kommer att behöva rullas in i säsongen 2024/2025. Detta innebär att Ghana och Elfenbenskusten kommer att ha sålt sin nästa skörd 2024/2025på nivåer långt under de nuvarande marknadsnivåerna.
Kakaobönderna i Elfenbenskusten och Ghana kommer därför sannolikt inte att se gårdspriser för säsongen 2024/2025som återspeglar den nuvarande marknadsnivån. Även om de har sett en prishöjning på mer än 50 procent för sina mellangrödor, är detta bara den lilla skörden som uppgår till cirka 20 procent av den totala skörden som börjar runt juni. Det bör också noteras att denna ökning med 50 procent är från en mycket låg nivå på cirka 1 550 USD/ton till cirka 2 450 USD/ton. Detta representerar ett stort steg, men kommer momentum att bibehållas för huvudgrödan 2024/2025?
De höga kakaopriserna är här för att stanna
Det är för tidigt att förutsäga storleken på nästa säsongs skörd eller förändringar i utbud och efterfrågan, men vissa marknadsbedömare har släppt prognoser för underskott på cirka 150 000 ton. Detta skulle tyda på att marknaden kommer att förbli stark och volatil.
Kakaomarknaden handlas i fem till tio år långa cykler med höga priser som stimulerar bättre odling och sedan mer plantering, vilket i sin tur driver upp produktionen och pressar utbud och efterfrågan till överskott – vilket så småningom utövar ett nedåtriktat tryck på marknaden.
Effekten av fler investeringar och bättre odling på befintliga gårdar kommer bara att märkas när bättre priser börjar nå bönderna.
Cirka 65 procent av världens bönder ser inte bättre priser och kanske inte ser dem på ytterligare 18 månader. Därför innebär det att de normalt förväntade produktionsökningarna endast gäller 35-40 procent av den globala skörden. Detta kan mycket väl innebära att de nuvarande prisnivåerna kommer att ligga kvar längre än vad de historiska cyklerna antyder.
Det andra okända för industrin att smälta är om kakaoskördarna från Ghana och Elfenbenskusten är i terminal nedgång. De skäl som uttryckts tidigare i denna artikel tyder på att det finns en reell möjlighet på grund av trädålder, sjukdom och historiskt låga gårdspriser.
Den sista utmaningen som kakao står inför är Europeiska unionens avskogningsförordning (EUDR) som träder i kraft den 30 december 2024. Cirka 60 procent av världens globala skörd passerar EU:s gräns årligen. Kravet på att uppfylla kraven för skörden 2024/25 kommer bara att lägga till ytterligare ett flyktigt element till kakaoprisformeln.