Följ oss

Nyheter

Priskaoset fortsätter på kakaomarknaden

Publicerad

den

Kakaopriset har tredubblats under de senaste sju månaderna och har nu nått rekordnivåer. Detta har följt på en nedgång i produktionen i Västafrika, orsakad av sjukdomar, hög trädålder och låg gödseltillförsel. Ändå ser många bönder fortfarande inte fördelarna av de höga priserna på kakaomarknaden.

Kakaopriset har tredubblats under de senaste sju månaderna och har nu nått rekordnivåer. Detta har följt på en nedgång i produktionen i Västafrika, orsakad av sjukdomar, hög trädålder och låg gödseltillförsel. Ändå ser många bönder fortfarande inte fördelarna av de höga priserna på kakaomarknaden.

Vad händer i kakao?

Dagliga rörelser på kakaomarknaden är mer volatila än vi har sett enskilda månader eller år.

Spotpriset på Londonmarknaden har tredubblats i pris sedan oktober 2023, och nådde den senaste tiden ett all time high på 9 312 GBP/ton i London. Under denna dag såg marknaden ett rally på 135 GBP/ton.

Kakaomarknaden är i kraftig backwardation med tolvmånadersterminspositionerna som handlas över 3 000 GBP/ton lägre än avistapositionen. Så vad har hänt och vad har lett till detta blodbad?

Kakao är en tropisk gröda där cirka 75 procent av den globala produktionen kommer från Västafrika. 65 procent kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Över 95 procent av all kakao odlas på småbruksgårdar av bönder som i hög grad utmanas av höga fattigdomsnivåer, mänskliga rättigheter och stora nivåer av avskogning.

Både Elfenbenskusten och Ghana är statliga system med gårdspriser som fastställs av myndigheterna i början av varje säsong. Priserna fastställs genom att grödan säljs vidare under året före skördeperioden. De återstående ursprungen är fria marknader.

Det har skett en enorm nedgång i produktionen, vilket har lett till ett globalt skördeunderskott som uppskattas till 400 000 ton, vilket är nästan 10 procent av produktionen.

Förhållandet mellan lager och konsumtion är nu på en nivå som har stimulerat kakaoköparnas utvidgning av köpskyddet. Spekulanter hoppar också in och driver priserna till dessa rekordnivåer.

Produktionsnedgång förklarad

Frågan är varför det sker en så kraftig nedgång i produktionen globalt? Argumentet att klimatförändringarna har påverkat kakaoproduktionen är långt ifrån övertygande. Vädret har i viss mån påverkat kakaoproduktionen genom väderfenomenet El Niño, vilket har bidragit till en minskning av Ecuadors skörd. Detta kan emellertid inte klandras för hela underskottet.

Faktum är att det finns många bidragande faktorer, inklusive trädens ålder och sjukdomar som swollen-shoot virus (CSSV), särskilt i Elfenbenskusten och Ghana. En annan bidragande orsak är höga gödselmedelspriser efter Ukrainakriget, vilket har lett till praktiskt taget obefintlig spridning av gödsel från kakaoproducenter.

Fler faktorer att ta hänsyn till är illegal guldbrytning på kakaofält i Ghana och överlag låga gårdspriser under de senaste fem åren, vilket resulterat i lägre nivåer av kakaoodling. Tillsammans ger dessa frågor en tydligare bild av varför vi befinner oss med ett så stort underskott.

Situationen idag

Volatiliteten och rekordpriserna på kakaomarknaden har skapat en verksamhetsmiljö som är extremt svår för alla inblandade aktörer. Det finns ett enormt tryck på marknadsdeltagarnas kassaflöde från den betydande ökningen av de initiala marginalerna på terminsmarknaden och även den dramatiska direkt ökade värderingen av fysiska produkter.

Det talas om en materiell nivå av utestående kontrakt från Ghana och Elfenbenskusten, som kommer att behöva rullas in i säsongen 2024/2025. Detta innebär att Ghana och Elfenbenskusten kommer att ha sålt sin nästa skörd 2024/2025på nivåer långt under de nuvarande marknadsnivåerna.

Kakaobönderna i Elfenbenskusten och Ghana kommer därför sannolikt inte att se gårdspriser för säsongen 2024/2025som återspeglar den nuvarande marknadsnivån. Även om de har sett en prishöjning på mer än 50 procent för sina mellangrödor, är detta bara den lilla skörden som uppgår till cirka 20 procent av den totala skörden som börjar runt juni. Det bör också noteras att denna ökning med 50 procent är från en mycket låg nivå på cirka 1 550 USD/ton till cirka 2 450 USD/ton. Detta representerar ett stort steg, men kommer momentum att bibehållas för huvudgrödan 2024/2025?

De höga kakaopriserna är här för att stanna

Det är för tidigt att förutsäga storleken på nästa säsongs skörd eller förändringar i utbud och efterfrågan, men vissa marknadsbedömare har släppt prognoser för underskott på cirka 150 000 ton. Detta skulle tyda på att marknaden kommer att förbli stark och volatil.

Kakaomarknaden handlas i fem till tio år långa cykler med höga priser som stimulerar bättre odling och sedan mer plantering, vilket i sin tur driver upp produktionen och pressar utbud och efterfrågan till överskott – vilket så småningom utövar ett nedåtriktat tryck på marknaden.

Effekten av fler investeringar och bättre odling på befintliga gårdar kommer bara att märkas när bättre priser börjar nå bönderna.

Cirka 65 procent av världens bönder ser inte bättre priser och kanske inte ser dem på ytterligare 18 månader. Därför innebär det att de normalt förväntade produktionsökningarna endast gäller 35-40 procent av den globala skörden. Detta kan mycket väl innebära att de nuvarande prisnivåerna kommer att ligga kvar längre än vad de historiska cyklerna antyder.

Det andra okända för industrin att smälta är om kakaoskördarna från Ghana och Elfenbenskusten är i terminal nedgång. De skäl som uttryckts tidigare i denna artikel tyder på att det finns en reell möjlighet på grund av trädålder, sjukdom och historiskt låga gårdspriser.

Den sista utmaningen som kakao står inför är Europeiska unionens avskogningsförordning (EUDR) som träder i kraft den 30 december 2024. Cirka 60 procent av världens globala skörd passerar EU:s gräns årligen. Kravet på att uppfylla kraven för skörden 2024/25 kommer bara att lägga till ytterligare ett flyktigt element till kakaoprisformeln.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SCWX ETF är en globalfond helt utan kostnad

Publicerad

den

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) med ISIN LU2903252349, försöker spåra MSCI All Country World (ACWI)-index. MSCI All Country World Index (ACWI) spårar stora och medelstora aktier från 23 utvecklade och 24 tillväxtmarknader världen över.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. det första året och 0,17 % p.a. efteråt. Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer MSCI All Country World (ACWI)-index. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C är en mycket liten ETF med 9 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 11 december 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

Syftet med MSCI ACWI-indexet är att återspegla följande marknadsresultat:

· Stora företag och medelstora börsnoterade företag från globala utvecklade marknader

· Täcker cirka 85 % av marknadsvärdet för fritt rörligt kapital

· Viktat med justerat börsvärde för fritt rörligt kapital

· Granskas kvartalsvis

Handla SCWX ETF

Scalable MSCI AC World Xtrackers UCITS ETF 1C (SCWX ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURSCWX
gettexEURSCWX

Största innehav

Vi vet att innehaven ser konstiga ut. Vi har meddelat DWS detta och kommer att uppdatera listan om och när de återkommer med korrigeringar.

ISINNamnVikt%MarknadsvärdeLandBranschTillgångsslag
LU20091477571D18,08%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU22638035331D18,06%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
LU25813750731D18,05%1,67 Mio. USDUnknownShare Class
IE0002W8NB38ISHARES MSCI USA SWAP UCITS ET16,32%1,51 Mio. USDIrlandUnknownMutual Fund
LU26752919131D9,96%0,92 Mio. USDUnknownShare Class
DK0062498333NOVO NORDISK CLASS B0,39%0,04 Mio. USDDanmarkConsumer, Non-cyclicalEquity
NL0010273215ASML HOLDING NV0,34%0,03 Mio. USDNederländernaTechnologyEquity
DE0007164600SAP0,30%0,03 Mio. USDTysklandTechnologyEquity
CH0012032048ROCHE HOLDING PAR AG0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
GB0009895292ASTRAZENECA PLC0,23%0,02 Mio. USDStorbritannienUnknownEquity
CH0038863350NESTLE SA0,23%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
CH0012005267NOVARTIS AG0,22%0,02 Mio. USDSchweizUnknownEquity
FR0000121014LVMH0,21%0,02 Mio. USDFrankrikeConsumer, CyclicalEquity
JP3633400001TOYOTA MOTOR CORP0,21%0,02 Mio. USDJapanUnknownEquity
GB00BP6MXD84SHELL PLC0,19%0,02 Mio. USDStorbritannienEnergyEquity

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

AI, datacenter och Uranium Bull Market

Publicerad

den

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Sprott Direktör för ETF Product Management Steve Schoffstall träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera den förändrade dynamiken på kärnenergi- och uranmarknaderna mitt i stigande elbehov som drivs av AI och datacenter. När teknikföretag söker pålitliga och hållbara energilösningar lyfte Schoffstall fram de växande partnerskapen mellan teknikjättar och kärnenergileverantörer.

Han noterade exempel som Amazons avtal med Talen Energy som en signal om sektorns potential. ”Kärnenergi växer fram som en nyckellösning för ren, pålitlig kraft,” anmärkte Schoffstall och betonade sin avgörande roll för att möta de energiintensiva behoven av AI-utveckling och storskaliga datacenter. Trots den senaste tidens volatilitet,

Schoffstall uttryckte optimism om uranmarknaden och beskrev den som en ”fortsatt tjurmarknad som drivs av en långsiktig efterfrågan på kärnkraft. Han diskuterade de geopolitiska faktorerna som formar uranproduktionen, såsom Kazakstans växande band med Kina, och de utmaningar detta innebär för västerländska marknader.

Schoffstall delade också förväntningar på ytterligare inhemskt stöd för kärnenergi under den kommande Trump-administrationen, särskilt politik som gynnar USA-baserad energiproduktion och investeringar i uranbrytning. Samtalet utforskade också internationella åtaganden som gjordes vid COP29, där nationer lovade att tredubbla kärnkraftskapaciteten i mitten av seklet.

Schoffstall påpekade att västerländska företag sannolikt kommer att säkra långsiktiga urankontrakt som en del av ansträngningarna att stärka energioberoendet och minska beroendet av utländska leveranskedjor. När världen övergår till renare energilösningar ser Schoffstall att kärnkraft spelar en allt viktigare roll, driven av både den privata sektorns efterfrågan och statliga initiativ. Med en hausseartad uranmarknad och växande kärnkraftskapacitet är sektorn redo för betydande tillväxt under de kommande åren.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

JRZD ETF, företag från Eurozonen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF), med ISIN IE000783LRG9, är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgans strategi för Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) investerar i företag från länder i euroområdet. Denna fond strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI EMU. Dessutom undviker fondförvaltningen företag vars ESG-prestation har en negativ inverkan på verksamheten eller vars affärspraxis inte överensstämmer med fondförvaltningens standarder.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är den billigaste ETF som följer JP Morgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) är en mycket liten ETF med 2 miljoner euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI EMU Index (Total Return Net) genom att aktivt investera i huvudsak i en portfölj av företag i euroområdet.

Handla JRZD ETF

JPMorgan Eurozone Research Enhanced Index Equity (ESG) UCITS ETF EUR (dist) (JRZD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

Största innehav

NamnISINLandVikt%
ASML HOLDING NV /EUR/NL0010273215Netherlands7,20%
LVMH MOET HENNESSY LOUIS /EUR/FR0000121014France4,49%
TOTALENERGIES SE /EUR/FR0000120271France3,56%
SIEMENS AG-REG /EUR/DE0007236101Germany3,32%
SCHNEIDER ELEC SA /EUR/FR0000121972United States3,08%
SAP SE /EUR/DE0007164600Germany3,04%
ALLIANZ SE REGISTERED /EUR/DE0008404005Germany2,78%
AIR LIQUIDE SA /EUR/FR0000120073France2,55%
SANOFI /EUR/FR0000120578United States2,34%
BANCO SANTANDER SA /EUR/ES0113900J37Spain2,18%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära