Det finns flera saker som investerare gör för att skydda sina portföljer mot risker. Ett viktigt sätt att skydda sin portfölj är genom att diversifiera, så kallad portföljdiversifiering. Kort sagt innebär det att en investerare väljer att inkludera olika typer av värdepapper och investeringar från olika emittenter och industrier.
Idén här är densamma som det gamla ordspråket ”lägg inte dina ägg i en korg”. När du investeras i många områden, om man misslyckas, kommer resten att se till att portföljen som helhet är säker. Denna extra säkerhet kan mätas i den ökade vinsten som en diversifierad portfölj brukar ge in jämfört med en enskild investering av samma storlek.
Diversifiering är en bra strategi för alla som vill minska risken för sin investering på lång sikt. Som ASX (2014) noterar innefattar diversifieringsprocessen:
Investera i mer än en typ av tillgång. Detta innebär bland annat obligationer, aktier, råvaror, REITs, hybrider och mer i din portfölj. Använd gärna börshandlade fonder.
Investera i flera olika värdepapper inom varje tillgång. En diversifierad portfölj sprider investeringar i olika värdepapper av samma tillgångstyp vilket innebär flera obligationer från olika emittenter, aktier i flera företag från olika branscher etc.
Investering i tillgångar som inte är väsentligt korrelerade med varandra. Tanken här är att välja olika tillgångsklasser och värdepapper med olika livslängder och cykler för att minimera effekten av negativa förhållanden som kan påverka din portfölj negativt.
Den sista punkten är avgörande för att komma ihåg när man komponerar en diversifierad portfölj. Utan detta, oavsett hur diversifierade dina tillgångar är, kan de vara utsatta för samma risk, och därför kommer din portfölj att reagera i samförstånd. Därför är det viktigt för investerare att undvika att välja investeringar som är starkt korrelerade. Det är viktigt att märka att inom portföljförvaltningspraxis skiljer man mellan naiv diversifiering och effektiv diversifiering (även kallad optimal diversifiering).
Naiv och optimal diversifiering
Anledningen till att diversifiering är vanligtvis en framgångsrik strategi är att separata tillgångar inte alltid ser sina priser röra sig i korrelation. En ganska naiv diversifieringkan därför vara till nytta (men i värsta fall kan det också vara kontraproduktivt). Som NASDAQ (2016) förklarar är naiv diversifiering en typ av diversifieringsstrategi där en investerare helt enkelt slumpmässigt väljer olika värdepapper i hopp om att detta kommer att sänka risken för portföljen på grund av de valda värdepappers varierande karaktär. Naiv diversifiering är helt enkelt inte så sofistikerad som diversifieringsmetoder som använder statistisk modellering. Men när det dikteras av erfarenhet är noggrann granskning av varje värdepapper, och sunt förnuft, naiv diversifiering en bevisad effektiv strategi för att minska portföljrisken.
Optimal diversifiering
Optimal diversifiering (även känd som Markowitz diversifiering) å andra sidan, tar ett annat sätt att skapa en diversifierad portfölj. Här ligger fokus på att hitta tillgångar vars korrelation med varandra inte är helt positiv. Detta bidrar till att minimera risken i färre värdepapper som i sin tur kan också bidra till att maximera avkastningen. Med detta tillvägagångssätt driver datorer komplexa modeller och algoritmer i ett försök att hitta den perfekta korrelationen mellan tillgångar för att minimera risk och maximera avkastningen.
Såsom anges ovan kan båda formerna av diversifiering (naiv och optimal diversifiering) vara effektiva, helt enkelt för att diversifiering resulterar i att du sprider dina investerbara medel över olika tillgångar.
Naiv diversifiering avser processen att slumpmässigt väljs olika tillgångar för din portfölj utan att använda någon komplex beräkning för att bestämma vilken du väljer. Trots sin slumpmässiga karaktär är detta fortfarande en effektiv strategi för att minska risken baserat på storlekslagen.
Betydelsen av korrelation
Det finns ett ”bättre” sätt att diversifiera. Specifikt: Undersök de tillgångar du avser att investera i, för att hitta de som inte tenderar att röra sig upp eller ner i samband med varandra. Genom att göra detta kan du effektivt sänka risken för din portfölj. Detta fungerar, på grund av korrelation – ett viktigt begrepp i statistik. Korrelation är mätningen av graden eller omfattningen som två separata numeriska värden rör sig ihop. Här är de värden vi är intresserade av tillgångar.
Det maximala möjliga korrelationsbeloppet är 100 %, vilket uttrycks som 1,0. När två tillgångar har en korrelation på 1,0, när man rör sig, flyttar den andra alltid. Även om mängden dessa tillgångar rör sig kan vara annorlunda, indikerar en korrelation på 1,0 att de alltid rör sig i samma riktning tillsammans. Omvänt, när två tillgångar rör sig i motsatta riktningar, är deras korrelation negativ. Om de alltid flyttar sig i motsatt riktning 100% av tiden anses detta vara -100% eller -1,0.
Så när man undersöker tillgångarnas korrelation, desto närmare -1,0, desto större är effekten av diversifiering.
Alla är tydliga på detta: investerare måste diversifiera sina portföljer för att skydda mot risker. Även om det blir mindre effektivt att diversifiera under extrema förhållanden, kommer typiska marknadsförhållanden nästan alltid att innebära att en väl diversifierad portfölj kan minska risken för investerare avsevärt. Därför är det viktigt att sträva efter att ständigt förbättra eller optimera diversifiering av portföljen för att maximera det skydd som den erbjuder dina investeringar. Det innebär att du utför noggrannhet för att hitta tillgångar som inte rör sig i samband med varandra i motsats till enkel, naiv diversifiering.
Å andra sidan ger de förmodade fördelarna som komplex matematisk diversifiering är relativt oklara. Hur man ansöker och använder sådana komplexa modeller är ännu mer oklart för den genomsnittliga investeraren. Visst datormodeller har förmågan att verka övertygande och imponerande, men det betyder inte att de är mer exakta eller insiktsfulla än att bara vara förnuftiga. I slutändan är det viktigare om en modell ger resultat än om den bygger på en mycket komplex algoritm.
År 2025 visar sig bli ett tufft år för finansmarknaderna. Med det första kvartalet fortfarande att avslutat upplever de stora internationella aktieindexen kraftiga nedgångar, där indexfonder baserade på S&P 500 och Nasdaq-100 drabbas särskilt hårt. Det finns dock en kategori som står sig starkt: Ibex 35 indexfonder, som har blivit en av årets mest räddningsvärda tillgångar. Det finns fem spanska fonder som har ökat med +12% under 2025.
Mer specifikt har fonder som investerar i spanska aktier (både indexfonder och aktivt förvaltade) ackumulerat en genomsnittlig avkastning på 14,29 % hittills under 2025. Denna siffra gör kategorin till den mest lönsamma bland aktiefonder, och den näst mest lönsamma av alla investeringsfondkategorier, efter endast guld- och ädelmetallfonder, som har skjutit i höjden med en omvärdering på mer än 40 %.
Inom den spanska kategorin upplever Ibex 35 indexfonder en stark utveckling, med avkastning överstigande 12 % under 2025. Nedan granskar vi årets fem mest lönsamma Ibex indexfonder, rangordnade från lägst till högst avkastning:
BBVA Bolsa Índice FI
Denna Ibex 35 indexfond, som förvaltas av BBVA Asset Management, har stigit med 12,03 % hittills i år. Under de senaste 5 åren har den erbjudit en genomsnittlig avkastning på 16,12 %.
Den har tillgångar på 116,5 miljoner euro och följer Ibex 35 Net Return-indexet, vilket inkluderar utdelningar. Dess nuvarande kostnader är 1,21 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,57%
Banco Santander S.A.
13,16%
Iberdrola S.A.
12,39%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,32%
CaixaBank S.A.
5,36%
Amadeus IT Group S.A.
4,57%
Ferrovial SE
4,42%
Futuro sobre IBEX 35
3,75%
Aena SME S.A.
3,60%
Telefónica S.A.
3,40%
Santander Indice España FI Openbank
Santander Asset Managements indexfond Ibex 35 har en avkastning på 12,08 % år 2025. Under fem år har den ackumulerat en avkastning på 16,20 %.
Den förvaltar tillgångar till ett värde av 961,7 miljoner euro, vilket gör den till en av de största fonderna i detta urval. Förvaltningsavgiften är 0,70 % och de löpande kostnaderna är 1,11 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
14,18%
Iberdrola S.A.
12,70%
Banco Santander S.A.
10,82%
Futuro sobre Ibex 35 (venc. 02/2025)
9,90%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
9,16%
Bono España 0,65%
5,57%
CaixaBank S.A.
4,84%
Amadeus IT Group S.A.
4,60%
Ferrovial SE
4,40%
Aena SME S.A.
3,60%
ING Direct Fondo Naranja Ibex 35 FI
Fondo Naranja Ibex 35 de ING, som förvaltas av Amundi Iberia, har hittills under 2025 haft en avkastning på 12,13 %. Under femårsperioden har den ackumulerat en avkastning på 16,31 %.
Denna fond har tillgångar på 268,4 miljoner euro och replikerar Ibex 35 Net Return. Förvaltningsavgiften är 0,99 % och de löpande kostnaderna är 1,1 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
13,90%
Banco Santander S.A.
13,48%
Iberdrola S.A.
12,69%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,57%
CaixaBank S.A.
5,49%
Amadeus IT Group S.A.
4,68%
Ferrovial SE
4,53%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,48%
Caixabank Bolsa Índice España Estándar FI
Caixabank AM-fonden har hittills under 2025 redovisat en ökning på 12,23 %. Dess genomsnittliga avkastning under de senaste fem åren har varit 16,72 %.
Dess förvaltade tillgångar uppgår till 335,5 miljoner euro, och det motsvarar Ibex 35 Net Return. Din provision är i detta fall 1 % och dina nuvarande utgifter är 1,03 %.
10 största portföljpositioner
Värdepapper
Vikt%
Iberdrola S.A.
13,61%
Banco Santander S.A.
13,28%
Inditex (Industria de Diseño Textil S.A.)
12,13%
BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria S.A.)
10,22%
CaixaBank S.A.
5,82%
Amadeus IT Group S.A.
4,49%
Ferrovial SE
4,25%
Aena SME S.A.
3,68%
Telefónica S.A.
3,49%
Cellnex Telecom S.A.
3,28%
Bindex España Índice FI
Och den mest lönsamma fonden bland de som är indexerade mot Ibex 35 år 2025 (även om vi talar om tiondelar och hundradelar jämfört med resten) är Bindex Spain Index, från BBVA Asset Management. Denna fond har hittills i år haft en avkastning på 12,35 % och en 5-årsavkastning på 17,35 %.
Med tillgångar på 146,4 miljoner euro har denna fond etablerat sig som det billigaste alternativet av de fem (förvaltningsavgift på 0,11 % och löpande kostnader på 0,14 %). Den replikerar också Ibex 35 Total Return.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR (ASRP ETF) med ISIN LU2365457410, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.
Den börshandlade fondens (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är den billigaste och största ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITSETF EUR är en mycket liten ETF med tillgångar på 12 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 10 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.
Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.
Viktiga data
Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.
Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.