Ädelmetallen palladium har upplevt en brant nedgång på 64 procent sedan mars 2022, vilket är en kraftig vändning från uppgången på 256 procent som började i augusti 2018.
I motsats till palladiums baisseartade trend har guld varit på uppgång och nått nya rekordhöjder, inklusive en kort topp på 2 146 dollar i slutet av december2023.
Palladium emellertid har visat tecken på återhämtning med en uppgång på 31 procent från sin senaste stödnivå.
Palladium har fallit markant sedan mars 2022 och fallit med 64 procent. Detta markerar en skarp kontrast till den tidigare tjurtrenden som började i augusti 2018, med priset som steg i höjden med imponerande 256 procent och nådde sin topp i maj 2021.
1 000 dollar har fungerat som en avgörande stödnivå. Strax under denna nivå finns ett annat stöd på 910 dollar, vilket var höjdpunkten i september 2014. Den senaste tidens prisrörelser har fört palladium till nivåer som inte setts sedan augusti 2018.
Den senaste tidens stödnivå för palladium har hållit sig stark, med och metallen har stigit med 31 procent. Det finns dock hinder framöver. Toppen från juli 2023 fungerar för närvarande som en motståndsnivå, vilket förhindrar ytterligare prishöjningar. Dessutom kan det dagliga 200 enkla glidande medelvärdet, som ligger på runt 1 270 dollar, också utgöra en potentiell barriär.
Den senaste tidens prisrörelse på palladium belyser potentialen för vinst i råvaror genom både långa och korta positioner. De nuvarande marknadsförhållandena, som kännetecknas av starkt stöd och motstånd på båda sidor av priset, indikerar dock att det kan ta tid innan en tydlig trend dyker upp.
Att navigera på den nuvarande palladiummarknaden kan vara en utmaning för investerare. Även om det finns potential för återhämtning baserat på den senaste studsningen från stödnivån, finns det också betydande hinder som utgörs av motståndsnivåerna framåt.
Handla palladium
Det finns flera sätt att få exponering mot palladiumpriset. Nedan beskrivs några av dessa. Att vi nämner dessa på sajten innebär på inget sätt en rekommendation.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Amundi STOXX Europe 600 ESG II UCITSETFDist (E960 ETF) med ISIN DE000ETF9603, strävar efter att spåra STOXX® Europe 600 ESG Broad Market-index. STOXX® Europe 600 ESG Broad Market Index följer europeiska företag. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är STOXX® Europe 600.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19 % p.a. Amundi STOXX Europe 600 ESG II UCITSETFDist är den enda ETF som följer STOXX® Europe 600 ESG Broad Market-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (Årligen).
Amundi STOXX Europe 600 ESG II UCITSETFDist är en liten ETF med tillgångar på 61 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 29 januari 2018 och har sin hemvist i Tyskland.
Investeringsmål
Fondens mål är att spåra både uppåt- och nedåtutvecklingen för STOXX® Europe 600 ESG Broad Market EUR Net Return Index. Indexet spårar utvecklingen för cirka 480 aktier från STOXX® Europe 600 bestämt genom att tillämpa ESG-kriterier. ESG-kriterierna är skärmar för efterlevnad, engagemang och ESG-prestanda.
Företag som inte följer Global Standards Screening baserat på dataleverantörens bedömning Sustainalytics är uteslutna. Global Standards Screening identifierar företag som bryter mot eller riskerar att bryta mot allmänt accepterade internationella normer och standarder som är inskrivna i FN:s Global Compact (UNGC) principer, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) riktlinjer för multinationella företag, FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter (UNGP) och deras underliggande konventioner.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Med sektor ETFer investerar du i en specifik del av ekonomin, till exempel inom utilities, som ibland översätts som den allmännyttiga sektorn. Den mest använda standarden inom finansbranschen för att dela in ekonomin i sektorer är Global Industry Classification Standard (GICS). De stora indexleverantörerna MSCI och S&P använder denna standard som består av 11 sektorer och 68 tilldelade branscher.
För klassificeringen av börsbolag inom respektive sektor analyserar indexleverantörerna i vilka affärssegment företagen genererar merparten av sin försäljning och vinst. Dessutom tas även hänsyn till positioneringen och allmänhetens uppfattning om ett företag.
Hur investerar jag i den allmännyttiga sektorn?
Ett bransch- eller sektorindex består av alla företag i en viss sektor med utgångspunkt från ett moderindex. Till exempel följer MSCI World Utilities-index alla företag från allmännyttiga sektorn som ingår i MSCI World. En global utilities ETF ger dig därmed möjligheten att investera i de största företagen från allmännyttiga sektorn världen över.
Sektor ETFer av denna typ bör inte blandas ihop med tematiska ETFer. Tematiska ETFer spårar en icke-standardiserad industrigrupp och ett specifikt investeringstema.
Vilka företag ingår i utilities ETFer?
Försörjningssektorn omfattar företag som el-, gas- och vattenbolag. Det inkluderar även oberoende kraftproducenter och energihandlare. Företag verksamma inom produktion och distribution av förnybar energi ingår också. Producenter av fossila bränslen ingår däremot i energisektorn. Du kan investera i förnybar energi specifikt genom att använda tematiska ETFer för ren energi.
I den här investeringsguiden hittar du alla ETFer som låter dig investera globalt i företag från allmännyttiga sektorn. För en resultatjämförelse av de olika ETF-sektorerna, vänligen ta en titt på vår marknadsöversikt.
Utilities ETFer i jämförelse
I tabellen nedan har vi listat de för närvarande tillgängliga Utilities-ETFerna. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
Namn ISIN
Kortnamn
Avgift %
Utdelnings- policy
Hemvist
Replikerings- metod
Xtrackers MSCI World Utilities UCITSETF 1C IE00BM67HQ30
BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITSETFAcc (EGRE ETF) med ISIN LU2244387887, försöker följa BNP Paribas Growth Europe ESG-index. BNP Paribas Growth Europe ESG-index följer europeiska aktier med stark tillväxt. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,31 % per år. BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITSETFAcc är den enda ETF som följer BNP Paribas Growth Europe ESG-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
BNP Paribas Easy ESG Growth Europe UCITSETFAcc är en liten ETF med tillgångar på 72 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 mars 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.