Japan har varit i fokus under de senaste dagarna. Ett kraftigt börsfall som startade efter svag kinesisk inköpschefsstatistik gav en överreaktion i Japan. Det fick Nikkei 225 att falla med över 7 procent igår. I natt har volatiliteten fortsatt. Nikkei var både upp och ner med omkring 3 procent. Skälen till börsfallet skiljer sig åt. Några skäl som lyfts fram är vinsthemtagningar, psykologi samt att investerare misstror att den japanska centralbanken BOJ verkligen har en långsiktig plan.
Jag är fortfarande inte sett något som talar för att Abenomics inte fungerar, snarare tvärtom. Detta betyder att den senaste rörelsen bör ses som en väldigt snabb korrigering och inte början på en nedgång. Fortsatta börsfall kan dock få bägaren att trilla över. De närmaste dagarna blir viktiga för den fortsatta utvecklingen. Abenomics har lyckats med att sänka yenen och få fart på börsen men det krävs att dels företagen, dels privatpersoner i Japan utnyttjar den nuvarande situationen för att effekterna ska bli mer permanenta.
En iakttagelse jag gjorde under gårdagens turbulenta marknad var skillnaderna mellan de olika hedgade Japan-ETF:erna. De europeiska ETF-alternativen sjönk med omkring 9-10 procent i lokal valuta (hedge EUR/JPY) medan de amerikanska ETF-alternativen sjönk med omkring 4-5 procent (hedge USD/JPY). För ETF-utbud, se tabell nedan.
[table id=634 /]
Källa: Factset 24 maj 2013, all avkastning i SEK och inklusive utdelningar. -/0 information saknas. Standardavvikelse på årsbasis baserad på 36 månaders data