Traditionella marknader i Västeuropa ses vanligtvis som uppenbara destinationerna för kakaoexportörer. Detta är marknader som Nederländerna, Tyskland, Italien och Schweiz som har stått för en betydande andel av kakaoimporten i Europa. De östeuropeiska marknaderna är mindre och har färre direktlänkar till kakaons ursprungsländer. Detta förändras långsamt, eftersom kakao- och chokladmarknaderna i Östeuropa växer och förändras.
Växande volymer direktimport
Trots att den europeiska marknaden är den viktigaste destinationen för export av kakaobönor över hela världen så stod Östeuropa endast för två procent av den totala importen av europeisk kakaobönor under 2019. Det är fortfarande en liten marknad. Men de östeuropeiska länderna har den högsta europeiska tillväxttakten i direkt import av kakaobönor från producerande länder.
Bulgarien är Östeuropas största importör av kakaobönor, med en enorm tillväxt under de senaste åren. Mellan 2015 och 2019 ökade direktimporten från Bulgarien från 8 ton till nästan 18 000 ton. Över 99 procent av den totala bulgariska importen kommer direkt från kakaoproducerande länder under 2019. De här var främst från Elfenbenskusten. Ett annat land som registrerar höga tillväxttakter är Estland. Där ökade direktimporten från 69 ton 2015 till 3462 ton 2019.
Ökat fokus på kvalitet
Elfenbenskusten levererar den största andelen import av kakaobönor till Östeuropa just nu. Dessa leveranser används till stor del för att tillverka kommersiell choklad som är ett stort segment i Östeuropa. Stora multinationella Mondelēz är marknadsledare för choklad i regionen. Bolaget erbjuder välkända varumärken till tillgängliga konsumentpriser.
Det finns också växande möjligheter för exportörer av specialkakaobönor. Konsumenter i länder som Bulgarien, Tjeckien, Ungern, Rumänien och Polen visar ett växande intresse för högkvalitativa bönor- chokladkakor. Det finns också en ökning av nya hantverkschokladtillverkare och lokala chokladevenemang. Denna utveckling ger mer synlighet och tillgänglighet för specialkakao i Östeuropa.